Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine (TOBB) bağlı Eskişehir Ticaret Odası ile Eskişehir Sanayi Odası arasında üye gerginliği yaşanıyor. Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güler, ESO’nun üye sayısını artırmak için yaptığı kayıtların hukuksuz olduğunu belirterek, ESO’yu acemilik ve iş bilmezlikle suçladı.  
Eskisehir Net’ten Ayşe Kaytan Uçak’a konuşan ETO Başkanı Güler, 130 yıllık Oda tarihinde ilk kez böyle bir durum ile karşılaştıklarını belirterek, “Kendilerine saçma sapan bir rol biçtiler. Ne yaptıklarını kendileri de bilmiyorlar. Şaşırmış durumdalar. Acemilik var, cahillik var. 130 yıllık bir Oda’yız, ilk defa başımıza böyle bir şey geliyor” dedi. 

“ÜRETİM YAPMIYORSAN, ÜYE OLAMAZSIN”

Güler, Eskişehir Sanayi Odası’nın kendisine ait olan akaryakıt istasyonunu sanayici vasfı taşıdığı iddiasıyla Oda’ya resen kayıt yaptığını ancak bu durumun yasal olmadığını aktararak şunları söyledi: “Eskişehir Sanayi Odası’nın üye yapmasının bazı yasal kuralları var. Bir kasabı ya da petrol istasyonunu, ayakkabı satıcısını, beyaz eşyacıyı üye yapamaz. Bütün üyelere yazı gönderiyor. Beyaz eşyacısından sıvacısına, inşaatçısına kadar… Sanayi Odası’na üye olabilmeniz için sürekli üretim yapmanız gerekiyor. Herkesi resen kayıt yapıyorlar. Yasalar, ‘resen kayıt yapabilir’, ‘öyle bir hakkın var’ diyor. Böyle bir hakkın var da durup dururken üyeyi neden bu kadar rahatsız ediyorsun. Benim kendime ait benzin istasyonum var. Beni bile kayıt etmişler. Petrolde 100 kişi çalışsa bile meslek olarak kayıt edemezsin, yasal değil.”  

“ÇOK ACEMİLER, ANLAŞILIR GİBİ DEĞİL”

Güler, “Bu konuda ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş ile görüştünüz mü” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Ne zaman siyasetle işi bitti, ondan sonra bu işe başladılar. Ben böyle bir insan ile nasıl görüşeceğim. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, her şeyi biliyor. Onlar da devredeler. Bunun için biraz zaman lazım. Beni kayıt etmiş, ‘sil’ diyorum ama silip silmediğini bilemiyorum. Saçma sapan bir iş. Sen üyeyi davet edemezsin. Ticaret Odası’na üye olurken bir tercih yapabilir ama Sanayi Odası’nda bir tercih yok. Ancak ve ancak sanayici vasfına haizsen oraya kayıt olabilirsin. Sanayi Odasına kayıt olmanın da yasal kuralları var. Bunun için de öncelikle bir malı sürekli üretmen gerekiyor. Almak, satmak değil bu… Çok acemiler. Niçin böyle bir işe girdi, anlamış değilim” ifadelerini kullandı.  

“ODACILIĞI BİLMİYORLAR, KÜÇÜK HESAPLAR YAPIYORLAR”

Eskişehir Ticaret Odası olarak üyeleri uyarmak zorunda olduklarını belirten Güler, ESO’nun resen üye kaydı sonrası çok sayıda üyeden şikayet aldıklarını ifade etti.  Oda’ların kendi menfaatlerini korumak adına yaptıkları işe saygı duyduğunu ancak hata yapmaması gerektiğini vurgulayan Güler, “Sanayici vasfı taşımadığın halde seni resen kayıt yapıyorlar. Sonra da dilekçe ile itiraz edip, sanayici olmamanı kanıtlamanı istiyorlar. İtirazın kabul edilene kadar da üye yaptıkları için Oda aidatını ödemeni talep ediyorlar. Ödemezsen de yasa gereği senden ‘icra yoluyla parayı tahsil ederim’ diyor. Şuanda herkes ‘beni kayıt edemezsin’ diyerek dilekçe veriyor. Ben de kendi şirketim adına dilekçe ile itiraz ettim. Zaten iki tane şirketim sanayi vasfı taşıdığı için Sanayi Odası’na kayıtlı.  Şimdi ne gerek vardı böyle işlere, üyeyi dilekçe ile uğraştırmaya. Buradan çok davalık işler çıkacak. Çok acemiymiş, bu kadar acemi olacağını hiç düşünmemiştim. Çok küçük hesaplar yapıyorlar. Odacılığı bilmiyorlar, etik kuralları bilmiyorlar” diye konuştu.

Kaynak: Ayşe Kaytan Uçak