Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ustaların yaş ortalamasının 50-60’ın üzerinde olduğunu ve maalesef çocukların bu önemli meslek alanlarına yeterince ilgi göstermediğini vurguladı. Palandöken, yaz tatilinin sadece dinlenme değil, aynı zamanda çocuklara yaşam boyu kullanabilecekleri beceriler kazandıran kritik bir dönem olduğunu belirtti. Türkiye’de otomobil tamirciliği, terzilik, elektrikçilik, elektronikçilik gibi yaklaşık 30 farklı zanaatkâr mesleğin kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken TESK Başkanı, bu mesleklerin yapay zekânın asla yerine getiremeyeceği benzersiz bir değere sahip olduğunu ifade etti. Palandöken, “Unutulmamalıdır ki, yapay zekâyı geliştiren de nihayetinde bir zanaatkardır” diyerek, geleneksel el sanatları ve zanaatkarlığın önemine işaret etti.

"HAYATIN HER ALANINDA LAZIM OLAN İŞLER"

Çocukların uzun süren akademik eğitim hayatlarını sadece derslerle değil, aynı zamanda meslek öğrenerek değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken, "Meslek sahibi olmak kadar değerli bir şey yok. Bir çocuk, ustasının yanında çalışarak en azından bir araç arıza yaptığında kaputu kaldırıp sorunun ne olduğunu anlayacak kadar pratik bilgiye sahip olabilir. Herkes çocuklarının iyi bir akademik eğitim almasını istiyor ama zanaatkârlık her geçen gün biraz daha kan kaybediyor. Otomobil tamirciliğiyle başlayıp marangozluğa, elektrik teknisyenliğine kadar uzanan bu meslekler hayatın her alanında lazım olan işler" açıklamasında bulundu.

"BU MESLEKLERİM KAYBOLMASINA GÖZ YUMMAMALIYIZ"

Daha güçlü ve donanımlı bir gelecek için zanaat öğrenmenin önemine işaret eden Palandöken, "Elbette akademik eğitim ihmal edilmemeli. Çocuklar oyun oynayacak, arkadaşlarıyla vakit geçirecek, eğlenecekler. Ancak yaz tatilinin uzun süresi iyi değerlendirilirse hem eğlenip hem de bir meslek öğrenebilirler. Yoksa zanaatkârlık bir hayale dönüşebilir. Diğer ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizdeki zengin potansiyel ve ustalık geleneği yok olmasın. Kimse bu değerli mesleklerin kaybolmasına göz yummamalı. Ne yaparsanız yapın, mutlaka bir mesleğiniz olsun" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı