Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın aldığı kararla altın ithalatına getirilen kısıtlamalar devam ediyor.

Bu karar, altın sahipleri arasında tedirginlik yaratırken, sektördeki belirsizliklerin devam edeceğine işaret ediyor.


KÖTÜ HABER!

Bu karar, özellikle kuyumculuk ve mücevherat endüstrisi tarafından sert bir şekilde eleştirilirken, altın ithalatına yönelik vergi ve kota kısıtlamalarının piyasada uzun süre sarrafiye grup altın bulmayı zorlaştırmasıyla sonuçlandı.

Gram altın, çeyrek altın, cumhuriyet altını ve külçe altını gibi üretimlerde işçilik maliyetlerinin artmasıyla birlikte, Hazine ve Maliye Bakanlığı gevşeme adımları atmaya karar verdi.

Bu adımlar arasında, kamu bankalarının altın alım işlemlerini üstlenmesi ve mayıs ayının ilk haftasından itibaren işlenmemiş altın ithalatındaki kota uygulamasının 10 kilogram daha gevşetilmesi bulunuyordu.

Ancak, yapılan düzenlemelere rağmen, sektör temsilcileri mevcut durumun yetersiz olduğunu savunurken, Bakan Şimşek'ten bu eleştirilere sert bir yanıt geldi.

Şimşek, altın ithalatına yönelik uygulanan kısıtlamalar hakkında şu sözleri dile getirdi:


KISITLAMALARA DEVAM!

"Altın için bir kota uygulamasına gittik. Elbette ki bazı kesimler memnun değil... Ama bana sorarsanız, bir metali ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edip sonra bir köşede atıl olarak bekletmek ne kadar mantıklı?

Bu, ülkemizin çıkarına ne kadar uygun? Tabii ki vatandaşlarımızın tercihlerine saygı duyuyorum. Bu konuda hiçbir tereddüt yok. Ancak burada kaynaklarımızı ülkemizin çıkarları doğrultusunda kullanacak, yatırıma, üretime, dolayısıyla istihdama ve özellikle ihracata odaklanacağız."


EN YÜKSEK SEVİYESİNE ÇIKTI!

Türkiye'deki yanlış ekonomi politikaları nedeniyle, 2023 yılında işlenmemiş altın ithalatı rekor seviyeye çıktı. Bu durum, son 50 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Bireysel yatırımcılar yanında, birçok büyük şirket gelirlerini altın ve dövizde korumayı tercih etti ve yatırımlarını Türk lirasında değerlendirmedi.

Ancak, alınan kısıtlama kararları ve TL mevduat faizlerinin cazip hale gelmesiyle birlikte, altın ithalatında sert düşüşler yaşandı. Bireysel yatırımcılar ve şirketler, uluslararası sermayenin girişiyle birlikte yeniden TL mevduatına yönelmeye başladı.


Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir. 

Kaynak: Haber Merkezi