Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, konut piyasasındaki spekülatif fiyat hareketlerine son vermek amacıyla Türkiye genelini kapsayacak büyük bir projeyi hayata geçiriyor.
“Değer Bilgi Merkezi” isimli sistem ile konutların gerçek piyasa değerleri dijital ortamda takip edilecek. 2027 yılı ortasına kadar 81 ilde devreye girecek uygulama ile artık vatandaş, yatırım yapmak istediği taşınmazın güncel değer bilgisine mahalle mahalle, sokak sokak ulaşabilecek.
KONUT FİYATLARINI ETKİLEYECEK
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen sistem, sadece gayrimenkul yatırımcıları için değil; kamu kurumları, yerel yönetimler ve şehir plancıları için de güçlü bir veri altyapısı sağlayacak. Taşınmazlar, çevresindeki benzerleriyle karşılaştırmalı olarak analiz edilebilecek; değer haritaları üzerinden gerçekçi piyasa fiyatları takip edilebilecek.
“Değer Bilgi Merkezi” sayesinde konut fiyatlarındaki yapay şişirmelerin önüne geçilmesi, yatırım kararlarının sağlıklı verilmesi ve şehir planlamalarının daha isabetli yapılması hedefleniyor.
ÜÇ BOYUTLU ŞEHİRLER YOLDA
Yeni sistem sadece fiyat bilgisiyle sınırlı kalmayacak. Aynı zamanda “Üç Boyutlu Şehir Modelleri Projesi” ile binaların fiili durumu dijital ortama aktarılacak. Yapının yaşı, kullanım amacı, metrekaresi, bağımsız bölüm sayısı, adres bilgisi ve daha birçok veri bu platform üzerinden entegre bir şekilde erişilebilecek.
Tüm veriler kentsel dönüşüm projelerinden afet yönetimine, altyapı planlamasından emlak vergilendirmesine kadar birçok alanda temel kaynak olarak kullanılacak. Böylece konut piyasasında adil ve erişilebilir bir yapı kurulmuş olacak.
2027 TARİHİ KRİTİK ÖNEME SAHİP
Uygulamanın ilk etapta 2026 yılı başında İstanbul’da devreye girmesi planlanıyor. 2027’nin ortalarına kadar ise Türkiye genelinde tamamlanmış olacak. Sistemin hayata geçmesiyle birlikte, yatırımcılar sadece birkaç tıkla ilgilendikleri taşınmazın tüm değerleme ve geçmiş bilgilerine ulaşabilecek.