Haber-Yorum: Selin Çelik


Dükkan sahibi ve kiracılarla görüşen eskisehir.net muhabiri, daha ilk andan itibaren serzenişlere şahit oldu. Esnaf Sarayı’nın 38 yıl önce açıldığını hatırlatan esnaf, “Yıllarca kentin tek AVM’siydi. Pek çok kişiye hizmet etti. İnsanlar nostalji yaşamak için bile geliyor. İşte ne bileyim klasiktir, ilk yürüyen merdivene burada bindim falan… Öğretmenimize saat almıştık… Bilgisayar oyunları için gelirdik. Gelinliğimi buradan aldım… Eskişehirli ile böyle köklü bağlarımız var” dedi.
Ayakkabıdan muhabbet kuşuna…
Bir diğer işletmeci ise Esnaf Sarayı’ndaki ürün çeşitliliğine dikkat çekerek “Ayakkabıdan muhabbet kuşuna, sünnet kıyafetinden gümüş çeşitlerine… Herkese, her keseye uygun ürünler burada. Bu kadar çeşitliliği başka yerde bulmak zor. Sadece bu yönüyle bile tercih edilmemiz gerekir” diye konuştu.
Günde binlerce kişi önünden geçiyor
Esnaf Sarayı’nı özel kılan yönlerinden biri de lokasyonu… Önümüzdeki ay (açılış 25 Şubat 1985) 39’ncu yaşına basacak olan AVM, şehrin yaya trafiği en işlek caddelerinden olan İki Eylül’de bulunuyor. Hemen hemen tüm esnaf “Bu kadar yaya geçişi olan başka AVM yok. Günde binlerce kişi önünden geçiyor. Biz maalesef bunların çok azını Esnaf Sarayı’na sokabiliyoruz. Özellikle belli yaş grupları neredeyse hiç uğramıyor” dedi.
Hiçbir şekilde reklam yapılmıyor
Potansiyel ortada… Sorun belli… Peki, ne yapılmalı? Neler yapılabilir? Esnaf Sarayı’nı hareketlendirmek için, burada iş yapan esnafın kazancını artırmak için nasıl bir yöntem izlenmeli? Elbette öncelikle AVM yönetiminin mevcut durumu ‘sorun olarak’ kabul etmesi gerekiyor. Yönetim’in işlerin daha iyi olacağına inanması gerekiyor. Görüştüğümüz genç bir esnaf “Hiçbir şekilde reklam yapılmıyor. Bu devirde reklamsız olur mu? Kampanyalar olabilir, ne bileyim 14 Şubat’ı var, yeni yılı var, Anneler Günü var… Özel günlerde mutlaka bir şeyler yapılabilir” diyerek görüşlerini dile getirdi.
Şirintepe’deki bakkalın bile Instagram’ı var 
Bir diğer esnaf ise AVM’nin sosyal medyadaki eksikliğine dikkat çekti ve “Esnaf Sarayı’nın sosyal medya hesapları var mı, bilmiyorum. Varsa niye aktif değil, yoksa bu devirde niye yok! Şirintepe’deki bakkalın bile instagram hesabı var, koskoca Esnaf Sarayı’nın yok. Bu kabul edilemez. Yapılacak gerçekten çok işi var. Aslında hevesli arkadaşlar da var ama kimse harekete geçmiyor. İşte böyle sadece konuşuyoruz” diyerek özeleştiri yaptı.
Kent kültürü açısından önemli… 
40 yaşına merdiven dayayan Esnaf Sarayı, sadece alışveriş değil kent kültürü açısından önemli bir merkez. Esnafın istek ve önerileri gayet mantıklı ve yapılabilir şeyler… Bu noktada Esnaf Sarayı yönetiminin cevap hakkı olduğunu da bildirmek isteriz. Şehrimizin bu kıymetli markasının daha iyi duruma gelmesi için herkesin elinden geleni yapması gerekir. 

475 işyeri, 54 büro, 11 sosyal tesis…
Esnaf Sarayı 1973 yılında 500 ortağın bir araya gelerek oluşturduğu bir iş yeri yapı kooperatifi olarak kuruldu. 1979 yılında merkezin inşaatına başlanıldı, iş yeri merkezi 1985 yılında işletmeye açıldı. 38 yıldır Eskişehir ve çevre illerden gelen müşterilere hizmet vermektedir. Alışveriş Merkezi 3 bin 800 metrekare alan üzerine kurulmuş olup 10 katlı bir yapıdan oluşmaktadır. Alışveriş merkezinde 475 işyeri, 54 adet büro ve 11 sosyal tesis toplam 540 işyeri bulunmaktadır.