Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, 2023’te net 8 bin 506, brüt olarak ise 10 bin 8 lira olarak belirlenen asgari ücretin, işverenlere “kıdem tazminatı yükü” oluşturacağını dile getirerek, “Kıdem Tazminat Fonu”nun kurulması gerektiğini belirtti.

Birsen, eskisehir.net’e yaptığı açıklamada, yeni asgari ücret rakamının, işverenler açısından sadece “maaş ödemesiyle” sınırlı kalmayacağını ifade etti.

Bu rakamın büyük bir “kıdem tazminatı yükü”ne sebep olacağını kaydeden Birsen, şunları bildirdi:

“Bu tazminat yükünün kaldırılması için mutlaka ‘Kıdem Tazminat Fonu’nun oluşturulması lazım. Bu fonu işverenler, devletin de katkısıyla kullanarak işletmelerinin üzerindeki kıdem tazminatı yükünü azaltmaları gerekiyor. Yeni asgari ücretten dolayı işletmeler, 2 kişiyle yapması gereken işi 1 kişiyle yapmaya çalışacak. Bu da işsizliğin artmasına sebep olacaktır. İstihdamın artırılması için işletmelerin üzerinden kıdem tazminatı yükünün bir an önce kaldırılması lazım.”

“Asgari ücrete gelen artış istihdama büyük darbe vuracak”

SGK primlerine devlet tarafından verilen yüzde 5’lik teşvikin yüzde 10’a çıkarılması gerektiğini de savunan Birsen, şöyle devam etti:

“İşletmelerin daha çok işçi çalıştırmaları yönünde teşvik edilmesi gerekiyor. Asgari ücrete gelen artış istihdama büyük darbe vuracak fakat sağduyuyla bunu atlatmamız lazım. Dünyada bir ekonomik kriz yaşanıyor. Bu krizi fırsata çevirerek en az zararla çıkmamız gerekiyor.”

“Şubatı beklemeden takvim öne çekilmeli”

Birsen, şubat itibarıyla “ucuz kredilerin” önünün açılabileceği söylentilerini de değerlendirdi.

İnşaat sektörünün “lokomotif” görevi üstlendiğini belirten Birsen, şöyle konuştu:

“İnşaat sektöründe imalatın alıcı bulmamasından ve konut kredilerine ulaşımdaki zorluktan dolayı bir yığılma var. Bunun aşılabilmesi için konut kredilerinin önünün açılması lazım. Esnaf ve sanatkarlara verilen teşvik ve kredilerin artırılması gerekiyor. Esnaf kredi kefalet kooperatiflerinin kredi limitleri 500 bin liraya çıkartıldı. Bu miktarı kullanacak işveren sayısı çoğaldığı sürece kredi limitlerimiz yetersiz kalıyor. Bu nedenle esnaf ve sanatkarların kredi taleplerinin bir an önce karşılanması lazım. Şubatı beklemeden takvimin öne çekilmesi gerekiyor.”

“Bu sorunu ülke gündeminden çıkartmamız lazım”

Yılbaşından sonra yürürlüğe girecek Emeklilikte Yaşa Takılanlar’la (EYT) ilgili düzenlemeye de değinen Birsen, düzenlemenin hayata geçmesiyle işverenin kıdem tazminatı problemiyle karşılaşacağını ifade etti.

Birsen, şunları kaydetti:

“Bu konuyla ilgili çeşitli kredi hazırlıkları içinde olunduğunu biliyoruz. Bu sorunu ülke gündeminden çıkartarak yolumuza devam etmemiz lazım. Türkiye, ‘tedarikçi’ ülke konumuna geldi. Üretimimizi daha da hızlandırdığımızda bu kaostan daha hızlı çıkacağımıza inanıyoruz.”