İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Gürol Yer, susuzluk sorununa ilişkin açıklama yaptı. Eskişehir’in en kritik kurak şehirler arasında olduğuna dikkat çeken Yer, yetkililerin susuzluğa çözüm bulma konusunda ne kadar çalıştıklarını bilmediklerini ifade etti. Yer, Eskişehir’in su havzalarının tamamen tükenmeden acil önlem alınması gerektiğini söyledi.

Whatsapp Image 2025 08 11 At 17.08.08

“Siyasal iktidarın sorumluluğunda olan su havzaları kuruyor”

Gürol Yer, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Üç üniversitesi, 15 belediyesi, onlarca kurumu, onlarca konuya vakıf ve muhatap Sivil toplum kuruluşu olmasına rağmen, bugüne kadar ne hikmet ve ne akıl ise bir araya gelinmemiş bu hassas konuyla ilgili bir fikir birliği, işbirliği maalesef oluşmamış, oluşturulmamıştır. Su konusu kişisel ve yalnız bir kurum tedbirleri ya da bilgisiyle yürütülecek, ilerletilecek bir süreci olan durum değildir diyoruz. Eskişehir’de siyasal iktidarın sorumluluğunda olan su kaynak ve havzaları kuruyor. Haberleri var mı acaba? Ülke genelinde 1000 günde 1000 gölet yapıyoruz projesi kapsamında Porsuk Nehri’ni besleyen kolların kesilmesi ve suların göletlerde toplanması besleme planlamasının yapılmaması neticesi yanına yıllık kuraklık etkisi de eklenince Porsuk Nehri akışı azalıyor. Bunun yansımasıyla Eskişehir’i besleyen Porsuk Barajı doluluk oranı yüzde 30’lara düşmüş durumda. Bunu kimse görmüyor ya da umursamıyor.

Whatsapp Image 2025 08 11 At 17.08.08 (1)

“Çatören Barajı kurumanın ötesine geçmiş vaziyette”

Çatören Barajı kurumanın ötesine geçmiş vaziyette, Sakaryabaşı kurudu, neredeyse su kalmamış durumda iken bunların sebebini ve planlamasına kafa yorulmamaktadır. Dağlardan beslenen sular çekiliyor, yeraltı suları kayboluyor bunlarla ilgili hiç problem ya da dert yok. Yalnızca bir vidanjör üzerinden siyaset yapmak gibi çok ucuz bir yöntem bu şehre ve siyasetçilerine maalesef hiç yakışmıyor.

“Kuraklık kapıdan girdi”

Hem genelde hem yerelde sorumlular! Lütfen kulak verin, tedbir almakta geç kaldınız, daha da gecikmeyin. Kuraklık kapıdan girdi ve bundan sonraki yıllarda kendini gösterip hatırlatacak. Aynı masa aynı doğru ve aynı çember içinde olmak zorundasınız. Su kıtlığı, yetersizliği, kullanımı için harekete daha da geç kalınmadan geçilmek elzemdir. Bahsettiğimiz gibi bir yandan ormanlar yakılırken bir yandan madenler ve konutlar için tabiat yok edilirken, vahşi sulama yapılmaya devam edilmekte, plansız yeraltı sularının kullanımı ve kaynakların beslenmesi engellenirken, kurak geçen kış ve bahar ayları ile sonrasında devam edecek yağışsızlıklar bilinip yaşanırken tedbir almak, yeni politika ve yatırım üretmek Eskişehir’e karşı acil yükümlülüktür.”

Kaynak: Meltem Karakaş