Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, şehrin afetlere müdahale kapasitesini güçlendirmek amacıyla 75. Yıl Mahallesi’ndeki 100. Yıl Yerleşkesi’nde inşa edilen Afet Koordinasyon Merkezi çalışmalarını hızla sürdürüyor. Tamamlandığında merkez, afet anlarında hızlı, koordineli ve kesintisiz operasyonların yürütüleceği bir üs olarak hizmet verecek.

5 BİN 540 METREKARE KAPALI ALANA SAHİP

Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen ve Afet İşleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı proje, kapsamlı bir yapı olarak planlandı. Toplam 5 bin 540 metrekare kapalı alana sahip merkezin 4 bin 200 metrekarelik bölümü, lojistik depolama, arama kurtarma araçları ve acil müdahale ekipmanları için ayrıldı.

Büyükşehi̇r Beledi̇yesi̇ Afet Koordi̇nasyon Merkezi̇ Hizla Yükseli̇yor (4)

AFET ÖNCESİ VE SONRASI YÖNETİM SÜREÇLERİ KESİNTİSİZ SÜRECEK

Merkezin güney cephesinde yer alan idari bina, afet öncesi ve sonrasındaki yönetim süreçlerinin kesintisiz yürütülmesini sağlayacak şekilde tasarlandı. Binada ofisler, toplantı odaları, haberleşme birimleri, çok amaçlı salon ve teknik hacimler bulunacak.

Ayrıca olası afet durumlarında hızlı ve güvenli gıda temini için soğuk hava depoları, kuru gıda depolama alanları ile hazırlık, pişirme ve dağıtım bölümlerini kapsayan özel bir altyapı çalışması da başlatıldı. Bu bölümler, afet anlarında gıda ihtiyacını etkin ve güvenli şekilde karşılayacak.

İNŞAAT YÜZDE 80 SEVİYESİNE ULAŞTI

Merkez hakkında bilgi veren Mimar Merve Sargın Keskin, “Merkez inşaatı bugün itibarıyla yüzde 80 seviyesine ulaştı. Merkezin bulunduğu 100. Yıl Yerleşkesi, Halk Ekmek Fabrikası'nın da yer aldığı ve afet operasyonları için kritik öneme sahip bir üs haline gelecek.” İfadelerine yer verdi.

GÜVENLİ BİR YAPI OLARAK TASARLANDI

İnşaat Mühendisi Doğan Can Gücenmez, Afet Koordinasyon Merkezi’nin yapımında çelik konstrüksiyon sisteminin kullanıldığını ve tesisin 120 dakikalık yangına dayanıklı kaplaması sayesinde olası deprem ve afetlere karşı güvenli bir yapı olarak tasarlandığını ifade etti.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, merkezin 2026 yılının başında hizmete açılmasını hedefliyor.

Kaynak: Bülten