AK Parti MKYK Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, Eskişehir Net’ten Cihan Yıldırım ve Meltem Karakaş’ın sorularını yanıtladı. Eskişehir’in uzun zamandır çözüm bekleyen sorunlarının bu dönem çözülmesi için yoğun mesai yaptığını söyleyen Hatipoğlu, çevre yolunun sunumlarının Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Strateji Başkanlığı’na yapıldığını söyledi. Kentsel dönüşüm ve Eskişehirspor’un siyaset üstü olduğunu da ifade eden Hatipoğlu, Eskişehir’de belediyelerin kentsel dönüşüme ilişkin ciddi bir adım atmadığını belirtti.

“Çevre yolunu hızlıca yapacağız”

“Eskişehir’in kronikleşmiş bugün itibariyle Eskişehir’de yaşayan vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak projelerimiz var. Bu projeleri takip ediyoruz” diyen Hatipoğlu, “Bunlardan bir tanesi Eskişehir Çevre Yolu meselesi. Tabi Eskişehir’de zamanında yapılan Ankara-Bursa Yolu Eskişehir’den geçiyor ama zamanında çevre yolu diye yapılmış. Ama şehir o kadar büyüdü ki şehrin içinde bir yol gibi kaldı. Buna alternatif Ankara’dan Bursa’ya transit geçen yolcular için aynı zamanda Eskişehir’den ağırlıklı Batıkent tarafından organize sanayi bölgesine gidecek her gün yaklaşık 40-50 bin kişi o bölgeye gidiyor. O bölgeye direkt ulaşım sağlayacak bir çevre yolu. Bu proje zaten Karayolları tarafından zamanında yapılmış. Tabi burada ana konu şurada: Şimdi bir kuzey çevre yolu var. Kuzey çevre yolu, aslında Sivrihisar-Bursa otobanını Eskişehir geçişi olarak 41 km ve güney çevre yolundan bir proje çizilmiş. Bunların ikisine de bakıldı. Bakanlıktan hangisi daha efektif olur hem geriye dönük hem şu anki konjonktürde bakanlığımız kuzey çevre yolunun yapılmasının daha uygun olduğuna karar verdi. Ve bu doğrultuda tüm sunumlar Ulaştırma Bakanlığımız tarafından Strateji Başkanlığımıza yapıldı. İnşallah bunun Strateji Başkanlığımızda hızlıca gündeme alınıp, ihalesinin yapılıp bu çevre yolunun hızlıca yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

“Eskişehir yatırımlardan hak ettiği payı alamamış”

28. Dönem’in geçmiş dönemlere göre paranın az olduğu bir dönem olduğunu ve az parayla çok iş yapmaya çalışacaklarını söyleyen Hatipoğlu, “AK Parti Türkiye’yi 25 yıldır yönetiyor ve en önemli hizmetleri alt yapı projeleri, yol, köprüler, hava limanları. Ancak Eskişehir’in bu yatırımlardan hak ettiği payı alamadığını düşünüyorum. Çevre yolu meselesinin çok önceki yıllarda çözülmüş olması gerekirdi. Bugünlere kaldı ama bugünlerde de inşallah bizlere bunu çözmek nasip olur. Bizim bugün itibariyle zorluklarımız var. Ben vekil olduğum 28. Dönem’de ülkemizin dünyadaki krizi, pandemiyi atlatması ve ondan sonra oluşan bu arz sıkıntısından dolayı olan dünya çapındaki enflasyondan Türkiye ekonomik anlamda etkilendi. 28. Dönem biraz paranın az olduğu, yatırımların biraz kısıldığı bir döneme denk geldiğimiz için biraz da zorlanıyoruz tabi bu yatırımların hızlı yapılması konusunda” şeklinde konuştu.

“Kentsel dönüşüm konusunda hepimizin sorumluluğu var”

Kentsel dönüşüm konusunda hem CHP’li belediyelerin hem de AK Partili milletvekillerinin sorumluluğunun olduğunu vurgulayan Hatipoğlu, “Çevre yolunun dışında benim yıllardır anlattığım bir kentsel dönüşüm meselesi var. Kentsel dönüşümle ilgili Eskişehir’deki belediyelerin yeterince bu işe eğilmediğini ve bu işi çözemediğini düşünüyorum ve bunları da anlatıyorum. Bizim söylediğimiz 24 yılda 24 konut kentsel dönüşüm meselesi herkesin dilinde ve herkes de bana diyor ki, ‘Evet doğru diyorsunuz. Eskişehir’de kentsel dönüşüm istediğimiz gibi olmadı ve çok riskli bölgeler var.’ Burada önemli olan siyaset yapmak mı veya kentsel dönüşümü mü yapmak? Ben bunu her dediğimde CHP belediyelerinden bazı sesler geliyor. Yetki hükümette, yetki bizde, yetki sizde. Siz yapacaktınız, biz yapacaktık gibi bir sürü laf kalabalığı oluyor. Burada her iki tarafın da sorumluluğu var. Eskişehir’de beldeye başkanlarının, milletvekillerinin, hepsinin Eskişehir’in kentsel dönüşümünün yapılması konusunda sorumluluğu var. Burada Odunpazarı Belediyesi bu konuda bir sürü söylemler söylüyor. Yetki bizde değil yoksa biz yapardık filan” ifadelerini kullandı.

“Kim CHP belediyelerinin yapacağı hizmeti engelliyorsa karşısında beni bulur”

Eskişehir’de CHP’li belediyelerin yapmak istediği projeleri engelleyen biri olursa karşısında Nebi Hatipoğlu’nu bulacağını söyleyen Hatipoğlu, “Ben Ankara’dayım. Yani benim şöyle bir projem var. Sen bunu yapmak istediğinde kimse yapma demez sana. Yani kim diyorsa bunu onun karşısında ben varım. Çevre Şehircilik kentsel dönüşüme bakıyor. Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan bir kişi Eskişehir’deki CHP belediyelerinin yapacağı hizmeti engelliyorsa karşısında beni bulur. Bizim Eskişehir lehine olan bir şeyi mümkün değil engellememiz. Kim engelliyorsa bulsun beni. Ben önünü açacağım. Onun için yetki ondaymış, yetki bundaymış diye bir şey yok. Yetki hepimizde, sorumluluk da hepimizde. Eskişehir’in kentsel dönüşüm sorununu çözecek kimin elinde ne varsa biz her türlü çalışmaya açığız” dedi.

“Belediye imarı artırırsa müteahhit gelir”

Küçük Sanayi Sitesi’nin dönüşümüne ilişkin konuşan Hatipoğlu, “Bunlarla ilgili hem Küçük Sanayi hem de Gündoğdu ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar neticesinde bizim isteğimiz şudur ki: Bu Küçük Sanayi’nin bu mezbelelik durumunun yıllardır devam eden, ben orayı ziyaret ettim, tuvalet yok dükkanlarda, su yok. Orası çalışmaya müsait değil. Bu doğrultuda inşallah oranın dönüşümünü yapıp, Gündoğdu’nun ve başka nereler varsa… Yani kentsel dönüşüm derken şöyle bir şey var: Kentsel dönüşüm sadece kentsel dönüşüm kanunu ile yapılacak diye bir şey yok. Sen kentsel dönüşüm yapacağın yerde kendi gücün varsa yaparsın, yoksa o mahallelerde vatandaşımızın eski evini müteahhittin alacağı, vatandaşımızın da en az verdiği ev kadar metrekarede bir ev alıp belki de üzerine ufak tefek bir şey alabileceği bir modelle imarı artırırsa müteahhit de zaten gelir oraları dönüştürür” dedi.

“Büyükşehir’in ihalesi piyasa şartlarıyla uyuşmuyor”

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm konusunda ciddi adımlar atması gerektiğinin altını çizen Hatipoğlu, “Ben sanayiciyim. Sahadan gelen bir insanım. Ben bunları çok net görüyorum ama bizim CHP’li belediyelerimiz bunları çok net göremiyor. Biliyorsunuz, bir sene önce olan belediye seçimlerinden önce benim rakibim büyükşehir belediye başkan adayı kentsel dönüşüm ile ilgili ihaleler yapacağını söyledi. Ama o günden itibaren hala kentsel dönüşümle ilgili elle tutulur gözle görülür bir şey göremiyoruz. Tabi bunun sebeplerinden biri Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşümle ilgili bir ihale açtı. Hiçbir müteahhit girmedi. Bunun da bir sebebi var. Sen bir ihale yapıyorsun. Bu ihaleye hiçbir müteahhit girmiyorsa, ihale şartları ile piyasa şartları uyuşmuyor demektir. Burada yapılması gereken Büyükşehir Belediye Başkanımızın Eskişehir’deki müteahhitleri çağırıp o bölgelerde nasıl bir kentsel dönüşüm yapılması ve nasıl bir imar planlaması yapılması lazım ki, müteahhit oraya ilgi göstersin, vatandaşın evini dönüştürsün, müteahhit üç beş kuruş kazanacak. Bedava bu risklere girmeyecek. Bu şekilde bir imar planı oluşması lazım. Eskişehir’in müteahhitleri, mimarları bu konuyu bilen insanların fikri sorulmalı ve kentsel dönüşümde hızlıca yol alınmalı” diye konuştu.

“Eskişehirspor ve kentsel dönüşüm siyaset üstüdür”

Kentsel dönüşümün ve Eskişehirspor’un siyaset üstü olduğunu ifade eden Hatipoğlu, “Şundan kimseye fayda yok: Ben siyaseti girmeden önce bir röportaj vermiştim. Ben bu siyaseti iş olarak yapmıyorum. Hizmet olarak yapacağım. İş olarak yapanların başka mesleği yok zaten. 20 senendir belediye başkanı, siyasetçi. Benim buradaki CHP’li belediyelerle siyaset yapacak bir durumum yok. Ben Eskişehir lehine ne varsa hizmete hazırım. Beraber çalışalım. Burada bu siyasi söylemleri bir kenara bırakmak lazım. Siyaset üstü konular vardır. Mesele Eskişehirspor siyaset üstüdür, kentsel dönüşüm siyaset üstüdür” şeklinde konuştu.

“Kazanamadık diye engelleyecek durumumuz olmaz”

“Ben Eskişehir’e bir tane çivi çakanın peşinde gezerim” diyen Hatipoğlu, “Bu çevre yolu ve kentsel dönüşüm meselelerine önem veriyoruz. Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Biz belediyelerle yapacakları hizmetlerde bizle çalışarak, bakanlıklarda onları savunarak faaliyete geçireceğimiz işler var. Mesela kapalı pazar yerimiz. Yıkıldı. İş yürümüyor. Biz kazanamadık diye biz bunu engelleyecek diye bir durumumuz olmaz. Eskişehir faydasınaysa bu yapılsın dedik. Hizmetin önünü açtık. Mesele Kızılinler meselesi. O da kronikleşmiş bir işti. Kızılinler meselesi ben daha Eskişehirspor başkanıyken, Kadir Çalışıcı valimiz orada sondaj yaptı. O günden beri yatırım geliyor, gelecek. Daha önce ihaleye çıkılmış ama şartlar uymadığı zaman kimse girmemiş. ERİAD talip oldu. İhaleye çıkardık. İnşallah yatırımını yapar dört dörtlük. Yatırım yatırımı getirecek. Oraya otel yapılınca başka oteller de gelecek. Onun önü açıldı. Hangi iş adamının hangisi olsa geliyor Ankara’da. Yardımcı olmaya çalışıyorum. Biz tıkanan bürokraside işleri açmak biz vekillerin işi. Eskişehir’de yatırım yapacakların önünü açmak. Ben Eskişehir’e bir tane çivi çakanın peşinde gezerim. Ne istiyorsa yaparım” dedi.

“Eskişehir OSB’yi Gemlik’e bağlıyoruz”

Hatipoğlu, “Tren yolu meselesi var. OSB’nin Gemlik’e bağlanma meselesi. Onun ilk etabının ihalesi yapıldı. İnşallah bir temel atma töreni yapacağız yakında OSB’den. OSB’den demiryollarının lojistik merkezine kadar olan kısım ihalesi verildi Hasanbey. OSB’deki fabrikalarımız da isterlerse fabrikasının içine dahi bu demiryolunu çekebilirler. Az paranın içinde çok iş yapmaya çalışacağız. Eskişehir’in kanayan işlerini çözmeye çalışacağız” dedi.

“Bazı şeyleri rekabetle rakibime yaptırdığımızı düşünüyorum”

Yerel seçim döneminde lansmanında açıkladığı projelerle Ayşe Ünlüce’yi proje üretmeye zorladıklarını söyleyen Hatipoğlu, “Yılmaz Büyükerşen Eskişehir’de yıllarca belediye başkanlığı yaptı. İsmi Eskişehir ile özdeşleştirdi. Vizyoner bir belediye başkanıydı. Eskişehir’e de bir iz bıraktı. Ondan sonra belediye başkanlığı yapmak kolay bir şey değil Eskişehir’de. Ancak mevcut dönemde eskiye bakarak yenide belediyede olumlu bir gelişme göremiyorum. Biz yıllardır Eskişehir’de yapılmayan şeyleri lansmanımızda açıklayarak rakibimizi de bunları yapmaya zorladık. Bugün Eskişehirspor’a belediyeler destek veriyorsa bu benim de biraz zorlamamla beraber… Çünkü rekabet kaliteyi getirir. O doğrultuda ben bazı şeyleri bir fiil kendim yapamasam da bazı şeyleri rekabetle rakibime yaptırdığımızı düşünüyorum. Mesela benim projelerimden öğrenci kart abonmanı karşı tarafta yoktu. Biz ne zaman bunu söyledik, bu hayata geçti. Ama yapılmayan da çok iş var. Biz öğrencilerin çok yaşadığı yerlerde internet sözü vermiştik. Ayşe Ünlüce de internet sözünü vermişti. Bir yıl geçmesine rağmen bu internet sözü yerine gelmedi. Kuşak yolları ile bir sözü var. Biz kuşak yollarını bekliyoruz. Eskişehir’in suyun nakit para ile alınması meselesi var. 2026’da yapacağız dediler. Yapılmayan şeyler var, yapılan şeyler var. Bunun halkımız kararını verecek” diye konuştu.

“İl başkanımızla sorunumuz yok”

İl başkanı Gürhan Albayrak ile hiçbir sorununun olmadığını söyleyen Hatipoğlu, “Şu an iki vekiliniz daha önce bakanlık yapmış insanlar. Ve çok değerli insanlar benim partim ve diğer vekillerim. Bir her gün bir araya gelemeyiz. Biz her şeyi konuşarak yapıyoruz. Hepimizin ayrı ayrı görevleri var. Bizim programlarımız farklı yerlerde oluyor. Programlarımızı vekillerimizle paylaşıyoruz o yüzden. Biz çok koordineli şekilde bütün programları vekillerimizle bölüşüyoruz. Bir araya gelmiyor gibi görülebilir ama devamlı görüşüyoruz. İl başkanımızla da bir sorunumuz yok” ifadelerini kullandı.

“Eskişehir’de siyasiler devamlı televizyona çıkıyor”

“Diğer CHP’li vekillerle de bir araya gelme konusunda benim hiçbir sorumum yok” diyen Hatipoğlu, “Çünkü Eskişehirspor’un bir toplantısı oldu. Davet etiler, ben gittim. Altı vekilin de bir araya gelmemesi gibi bir şey yok. Gelir. CHP’li vekiller AK Partili vekiller bir araya gelir. Önemli olan Eskişehir menfaatleri için bir şey yapmak. CHP’li vekiller, belediye başkanları gerçekten önlerini tıkayan, Eskişehir’e ben hizmet etmek istiyorum, şöyle bir proje yapacağım, Eskişehir halkının da refahını sağlayacağım diyecek hükümetimizden biri de bunun engelleyecek. Böyle bir şey mümkün değil. Siyasi söylemlerin ben karşılık bulduğunu düşünmüyorum. Eskişehir’de siyasiler devamlı televizyona çıkıyor. Haftada bir gün anlattın, anladı her şeyi vatandaş. Her gün her gün il başkanları, belediye başkanları… Televizyona çık tamam, her hafta aynı şeyleri konuşmaya gerek yok. Televizyona çıkınca bir şey söyleme ihtiyacı hissediyorlar. Ne zaman isterlerse biz gideriz, otururuz, konuşuruz. Bizden ne isterlerse de konu Eskişehir ise biz yaparız” dedi.

“Fikirleriniz hükümetin davranış şekillerine katkı sağlıyor”

AK Parti MKYK üyeliğine ilişkin de konuşan Hatipoğlu, “Cumhurbaşkanımız dış siyasetle çok yoğun ve Türkiye’yi yönetmenin dışında bölgede ve dünyada söz sahibi bir lider olduğu için dış politika ile çok ilgili. Herkesle çok rahat görüşecek zaman bulamıyor. MKYK üyeliğinin tabi ki katkısı, benim cumhurbaşkanımla her daim hızlıca görüşme fırsatımın olması. Fırsatı iyi değerlendirmek lazım. Eskişehir’in sıkıntılarını cumhurbaşkanımıza anlatmak lazım. Konfor alanını bozmazsan çok kolay. MKYK üyeliği şöyle de olabilir: Gidersin hiç konuşmasın. Ama biz böyle bir şey yapmıyoruz. Konuşuyoruz. Ben on işe konsantre olmak istemiyorum. Kentsel dönüşüm ve çevre yoluna konsantre olmuş durumdayız. MKYK üyeliği tabi partide çok önemli bir görev. Fikirleriniz hükümetin davranış şekillerine katkı sağlıyor. MKYK üyeliğinin Eskişehir’e yansımaları, inşallah Eskişehir’in birkaç sorununu çözdüğümüzde bir anlam kazanacak. Bu önemli görevin hakkını verip veremeyeceğimizi zaman gösterecek tabi” dedi.

“Küçük Sanayi bir kerede dönüşmez”

Hatipoğlu, “Firmalarla görüşüyoruz derken, bakanlığımız projelerini bitirdikten sonra gelip yerel olarak insanlarla burada görüşecek. Ancak biz Küçük Sanayi çok büyük bir alan. Onun bir kerede dönüşebileceğini düşünmüyoruz. Onun için ada bazlı parça parça... Biz imar işini halledeceğiz ama iki bin, üç bin kişinin bir şeye karar vermesi zor. Ama ada bazlı karar vermesi insanların daha kolay. Ben özel sektörde alışmışım. İşler hızlı gidiyor. Ben yapacağız, edeceğiz diyorum ama biraz devlette, bürokraside işler prosedüründe yürüyor biraz. Arkadaşlarımız çalışıyor. Açıklayacağız inşallah” diye konuştu.

“Hepsinin geçmişten gelen bazı defoları, depoları, bagajları oluyor”

İl ve ilçe yönetimlerinde yaşanan değişiklikler ve tartışmalara ilişkin de konuşan Hatipoğlu, “Biz haberdarız ama bu Eskişehir’deki il ve ilçeler il başkanıyla alakalı. Onun çözmesi, onun ilgilenmesi gereken konular. Kendisi de bize anlatıyor. Bizim kendisine tavsiyelerimiz oluyor. Çalıştırmak zor yani yönetimlerde 30-40 kişi oluyor. 30 kişinin, hepsinin bir geçmişten gelen bazı defoları, depoları, bagajları oluyor. Birbirleriyle anlaşamıyorlar. Bu şuna benziyor: Ailede kavga olur. Barışırlar, iş devam eder. Bu da her partide olabilecek şeyler. Ben çok absürt bir şey görmüyorum. Herhangi bir partide, herhangi bir il yönetiminde olabilecek sorunlar gibi görüyorum. Onu yönetecek merci bizim de il başkanımız. İyi de yönettiğini düşünüyorum. Koordineli şekilde gidiyoruz. Burada en önemli konu: Siyaset bize şunu öğretti: Az konuşursan az hata yaparsın. Onun için az konuşmak lazım” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Meltem Karakaş