Adalet Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Alo Adalet 135 hattı, Türkiye genelindeki adliyelerde hizmet vermeye başladı. Adalet Bakanı Akın Gürlek'in 16 Ekim'de duyurduğu uygulama, Eskişehir'de de uzun süredir devam eden adli süreçlere ilişkin başvurular için kullanılabilecek.
Uygulama kapsamında tarafı olunan ve hâlen devam eden dava dosyası 5 yılı, soruşturma dosyası ise 3 yılı aşan vatandaşlar, süreçte yaşanan gecikmelere ilişkin taleplerini iletebilecek. Başvuruların alınmasıyla birlikte adli süreçlerdeki gecikmelerin takip edilmesi amaçlanıyor.
Hangi davalar için başvuru yapılabilecek?
Alo Adalet 135 hattı üzerinden ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve bölge idare mahkemelerindeki belirli süreleri aşan dosyalar için başvuru yapılabiliyor.
Başvuru kapsamına giren dosyalar şöyle:
-
Dava dosyaları: 5 yılı aşmış ve hâlen devam eden davalar.
-
Soruşturma dosyaları: 3 yılı aşmış ve hâlen devam eden soruşturmalar.
Başvuru hakkı, dosyanın tarafı olan ve süreçten doğrudan etkilenen kişilerle sınırlı. Uygulama, mahkeme kararlarına itiraz etmek veya hâkim ve savcılar hakkında şikâyette bulunmak amacıyla kullanılmıyor.
Alo Adalet 135 başvurusu nasıl yapılacak?
Eskişehir'de başvuru yapmak isteyen vatandaşlar, 135 numaralı Alo Adalet hattını arayarak taleplerini iletebilecek. Görüşme sırasında kimlik doğrulaması yapılacak; dosyanın türü, numarası ve ilgili mahkeme veya savcılık bilgileri alınacak.
Başvuru öncesinde vatandaşların T.C. kimlik numarasını, dosya bilgilerini ve kimlik doğrulamasına uygun telefon numarasını hazır bulundurması gerekiyor. Telefon numarasının BTK kayıtlarında kişinin adına kayıtlı olması veya UYAP Vatandaş Portal üzerinden doğrulanmış olması şartı bulunuyor.
Başvurular, adliyelerdeki Yargı Hizmetlerinin Etkinliği Bürolarına iletilerek değerlendirilecek. Dava dosyalarına ilişkin başvuruların aşamaları ve sonucu UYAP Vatandaş Portal üzerinden takip edilebilecek. Soruşturma dosyalarında ise gizlilik nedeniyle yalnızca başvurunun alındığına ilişkin bilgilendirme yapılacak.
İlk olarak 1 Eylül 2026'da Ankara Batı, İzmir ve Kayseri adliyelerinde pilot olarak başlatılan uygulama, 16 Ekim itibarıyla 81 ildeki tüm adliyelere yayıldı.





