Eskişehir Odunpazarı ilçesine bağlı Gündoğdu Mahallesi’nde, Ankara–Eskişehir Devlet Yolu (D200 Çevre Yolu) üzerinde planlanan üst geçit köprüsü projesinde, altyapı bağlantıları nedeniyle güzergah değişikliğine gidildi. Gündoğdu-1 ve Gündoğdu-2 Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanları ile çevresini kent merkezine bağlaması planlanan üst geçit köprüsünün, mevcut altyapı hatları sebebiyle revize edilmesi kararlaştırıldı.

Bölgenin Ankara–Eskişehir Devlet Yolu ile ikiye bölünmesi nedeniyle, kent merkeziyle bağlantının güçlendirilmesi amacıyla üst geçit köprüsü planlanmıştı.

Kanalizasyon hattı güzergah değişikliğini zorunlu kıldı

Üst geçit köprü projesine ilişkin Karayolları Genel Müdürlüğü 4. Bölge Müdürlüğü’nün görüş talebi üzerine yapılan incelemede, köprü ayaklarının Kanalizasyon Ana Kollektör Hattı ile çakıştığı tespit edildi. Karayolları, ileride yaşanabilecek altyapı sorunlarının önüne geçilmesi için hattın deplase edilmesi gerektiğini bildirdi. Ancak Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ESKİ), söz konusu hattın deplase edilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Big 6786 5 2026 02 02 1770038357

Bu gelişmelerin ardından ilgili kurumlarla yapılan yazışmalar ve görüşmeler sonucunda, üst geçit köprü güzergâhının revize edilmesine karar verildi. Revize edilen güzergahın bir bölümünün, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetki alanında bulunan Gündoğdu Riskli Alan sınırları içerisinde kaldığı tespit edildi.

Kurum görüşleri alındı, plan değişikliği hazırlandı

Güzergâh değişikliğiyle ilgili olarak Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü’nden görüş talep edilirken, imar planı değişikliklerinin belediye tarafından yapılmasının uygun olduğu, sürecin Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü ile koordineli yürütülmesi gerektiği bildirildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise, ilgili kurum ve kuruluşlardan alınacak olumlu görüşler doğrultusunda plan değişikliklerinin Bakanlığa sunulabileceğini bildirdi.

Bu kapsamda ESGAZ, ESKİ, OEDAŞ ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nden alınan görüşler doğrultusunda planlama çalışmaları tamamlandı. Revize edilen köprü ayaklarının kanalizasyon ana kollektör hattını etkilemediği, mevcut doğalgaz ve elektrik altyapısının korunacağı ve karayolları kamulaştırma sınırlarına uyulacağı belirtildi.

Big 6786 5 2026 02 02 1770038358

Park ve yol düzenlemeleri yapıldı

Hazırlanan 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişiklikleriyle, üst geçit köprü güzergahı güneye kaydırıldı. Bu kapsamda çevredeki yol ve park alanlarında düzenlemeler yapıldı. Afet Riskli Alan sınırları içerisinde kalan parsellerde kamulaştırma ihtiyacı doğarken, bazı parseller yol ve yeşil alan olarak yeniden planlandı. Ayrıca, Sarayköy Sokağı’nın devamlılığının sağlanabilmesi için Nizamlar Sokağı’na bağlantı oluşturuldu.

Yetkililer, plan değişikliğine konu alanın farklı kanunlara tabi bölgelerden oluşması nedeniyle onama sürecinin iki ayrı sınır üzerinden yürütüleceğini, Afet Riskli Alan içerisindeki planların ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onayının ardından yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi