Resmi Gazete’de yayımlanan Tarım Arazilerinin Korunması ve Kullanılması Hakkındaki Yönetmelik, kırsal bölgelerdeki yapılaşma düzenini kökten değiştiriyor. Yeni düzenlemeyle birlikte tarım arazilerine inşa edilen bungalov, konteyner ve bağ evi gibi ruhsatsız yapılar için geri sayım başladı.
Yıkım kararı çıkan yapıların bir ay içinde ortadan kaldırılması zorunlu hale getirildi. Eğer ilgili belediye veya il özel idaresi bu yıkımı gerçekleştirmezse, devreye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı girecek. Bakanlığın yapacağı yıkımların masrafı, görevi yerine getirmeyen yerel yönetimin bütçesinden yüzde 100 fazlasıyla tahsil edilecek. Ayrıca mevzuata aykırı durumlar tarlanın tapu kaydına işlenecek ve bu şerh bildirim yapılmadan kaldırılmayacak.
AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında hobi bahçeleri konusu ele alındı. Toplantıda Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım arazilerinin korunmasına yönelik hassasiyetini vurgularken, AK Partili milletvekilleri ise mevcut uygulamanın devam etmesi halinde vatandaşların mağduriyet yaşayabileceğini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapılan değerlendirmelerin ardından konuyla ilgili önemli bir talimat verdi. Erdoğan, sürecin vatandaşları mağdur etmeyecek şekilde çözülmesi gerektiğini belirterek “Orta yolu bulun, gerekeni yapın” ifadelerini kullandı.
EKİP KURULDU
Bu talimat doğrultusunda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında bir çalışma grubu oluşturuldu. Ekipte; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler yer alıyor.
Söz konusu ekip, hobi bahçelerine ilişkin mevcut durumu değerlendirerek yeni bir düzenleme üzerinde çalışacak.
TGRT Haber muhabiri Merve Şahin, MKYK toplantısında yapılan değerlendirmelere ilişkin şu bilgileri paylaştı: Hobi bahçeleri konusu son günlerde yoğun şekilde tartışılırken, toplantıda vatandaşlardan gelen talepler de gündeme getirildi. AK Partili vekiller, mevcut sistemin uygulanması halinde binlerce kişinin mağdur olabileceğini ve ciddi maddi kayıplarla karşılaşabileceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı sonrası oluşturulan 4 kişilik ekibin yapacağı çalışmalar sonucunda, hobi bahçelerine yönelik yeni bir düzenleme beklentisi oluştu.




