Odunpazarı Belediyesi Çağdaş Sanatlar Galerisi, 36. sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçı Gülgün Başarır’ın “İnsanlığın Ayak İzi: Gazza” başlıklı sergisi açıldı. Serginin açılışı, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, sanatçı Gülgün Başarır ve çok sayıda sanatseverin katılımıyla gerçekleşti.
Sanatçı Gülgün Başarır’ın “İnsanlığın Ayak İzi: Gazza” başlıklı sergisi, yalnızca estetik bir deneyim sunmakla kalmıyor, aynı zamanda insanlığın ortak hafızasına ve vicdanına dokunmayı amaçlıyor.

Serginin açılışında konuşma yapan sanatçı Gazze gerçeğinin kendisini derinden etkilediğini vurgulayarak, “Gazze diye bir dünya gerçeği var. Bu gerçek beni çok rahatsız ediyor, çok üzüyor. Bir soykırım yaşanıyor ve dünya buna seyirci kalıyor. Ben de bir sanatçı olarak bu olaya tanığım. Bu tanıklığımı da resimlerimde göstermek istiyorum.” Sergiye katılan herkese teşekkür eden Başarır, “Ben herhangi bir sanatçıyım aslında. Önemli biri değilim. Ben sadece tanık olmaya çalışıyorum. Yaşanmış olana, bize yaşatılanlara ve bugüne kadar bu coğrafyada yaşadıklarıma tanık olmaya çalışıyorum. Bu sergi de böyle bir sergi. Tanık olduğum bir sergi” dedi.
Gülgün Başarır'ın ardından söz alan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt serginin bir eylem olduğuna dikkat çekerek, "Dünyanın unuttuğu, belki de insanlığın olmadığı bir yerde ayak izi aramak oldukça anlamlı ve düşündürücü. Ne yazık ki dünyanın gözü Gazze’yi görmüyor. Cılız seslerle tepki gösterenler, bizim gibi farklı eylemsellik içinde olmaya çalışanlar var. Ama çok üzülerek söylüyorum, dünyanın bütün Müslümanları Filistin ve Gazze’ye gözünü kapamış, Amerika’ya teslim olmuş durumda. Belki de Amerika’da bugün bu saatlerde Gazze ile ilgili bir pazarlık daha yapılıyor. Yazıktır, insanın utanması gerekir, tüm dünya Müslümanlarının utanması gerekir" dedi.

"TÜRKİYE İSRAİL İLE TİCARETİ GELİŞTİRİYOR"
Avrupa'da birçok ülkenin olaya tepki koyduğunu ancak Türkiye'nin İsrail ile ticaretini geliştirdiğini vurgulayan Başkan Kurt, Hiç kimse kimseyi kandırmasın. Şu anda Türkiye’nin Filistin politikası iflas etmiştir. Umarım o arada bizimkilerin de ayak izleri görünür. Bunu sergilemeliyiz. Biz Filistin’de o yoksul insanların mahkûm edildiği ıstırabı, dramı protesto ediyoruz. Yanlıştır, dünyanın bütün devletleri, halkları Filistin’in yanında olmalı. Filistin bu toprakların, bu yüzyılın kara lekesidir. Bunu aşmamız lazım" şeklinde konuştu.

"SERGİ AÇILIŞINDA SİYASET KONUŞMAMALIYDIM"
Başkan Kurt, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:
“Özellikle de iktidara destek veren çok değerli ve samimi Müslüman kardeşlerimizin burayı izlemesi lazım. Ben bir sanat açılışında siyaset konuşması yapmak zorunda kalmamalıydım. Ne yazık ki bu duyarsız ortamda Gülgün Başarır gibi duyarlı sanatçıların desteklenmesi lazım. Öne çıkarılması gerekiyor. Katılan herkese teşekkür ediyorum. Bir ay boyunca da tüm Eskişehir’in buradaki izleri görmesinde de fayda var.”
Eskişehirli sanatseverler, 23 Eylül–9 Kasım 2025 tarihleri arasında Çağdaş Sanatlar Galerisi’ni ziyaret edebilecek.





