7-8 Mayıs tarihlerinde Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenecek olan Eskişehir Mesleki ve Teknik Eğitim İstihdam Fuarı’nın tanıtım toplantısı yapıldı. Öğretmenevinde yapılan toplantıya Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, İŞKUR Eskişehir İl Müdürü Fatih Acar katıldı. Eskişehir Sanayi Odası, Eskişehir Ticaret Odası ve Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen fuara geçen yıl 5 bin 500 öğrenci katıldığını söyleyen Fatih Acar, bu yıl ise 10 bin öğrenci olmak üzere vatandaşlarla birlikte 20 bin kişinin katılmasını hedeflediklerini belirtti.

“Meslek lisesine giden öğrenci sayısını artırmayı hedefliyoruz”

Amaçlarının meslek liselerini ve imkanlarını öğrencilere tanıtmak olduğunu söyleyen Sinan Aydın, “Bizim toplam Tepebaşı’ndan 26 ortaokulumuz, Odunpazarı’ndan 24 ortaokulumuz 2 bin öğrencinin iki gün boyunca fuarı gezmesini sağlayacağız. Ve 12. sınıf öğrencilerimizin de istihdam boyutu önemli. 12. sınıf öğrencilerimizden de 2 bin 500 öğrencinin bu iki gün boyunca fuarı gezmesini sağlamış olacağız. Yani toplamda 4 bin 500 civarında öğrencinin gezmesini planlıyoruz. Buna mezunları dahil etmiyoruz. Okullarımız ayrıca geçen yıllardan mezun olanlara da fuarımızı duyuracaklar. Çünkü istihdam boyutu çok anlamlı. Arkadaşlar bana şöyle bir bilgi verdiler: Geçen seneki fuardan sonra 540 öğrencimiz işletmelerde işe girmişler. Bu sene bu sayıyı artırabilirsek ne mutlu bize. Bir de fuarımızın şöyle güzel bir tarafı var. Meslek liselerimizi bu fuarda 8. sınıf öğrencilerimize tanıtmış oluyoruz ve mesleki eğitime giden öğrenci oranımızı artırmaya gayret ediyoruz. Çünkü burası bir sanayi kenti aynı zamanda. Ve ayrıca işte istihdam boyutu var. Tabiri caizse çift kanatlı bir fuar icra etmiş olacağız” dedi.

“Yetişmiş insan gücünü istihdama kanalize edeceğiz”

Fuarın amacının yetişmiş insan gücünü istihdama kanalize etmek olduğuna dikkat çeken Fatih Acar, “Aslında bu fuarımız Türkiye genelinde konsept olarak hem istihdamın hem de eğitimin iç içe geçmesi açısından ilk örnek bir fuar. Bu yıl da geçtiğimiz yıl bizim yapmış olduğumuz fuardan esinlenerek benzer fuar yapmaya başlayacak illerimiz de var. Bu anlamda da bence Eskişehir'in marka değerine yakışacak ilk olma özelindeki fuar. Çok sayıda geçmiş zamanlarda istihdam fuarı yapıldı ama bu fuar sadece istihdam fuarı değil. Bu fuar eğitimden istihdama yani şehrin eğitimli yetişmiş insan gücünü doğrudan istihdama kanalize edebilmesi üzerine kurulmuş bir fuar” diye konuştu.

“Şehrin mavi yaka ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz”

Eskişehir’in mavi yaka ihtiyacını çözmeyi de hedeflediklerini ifade eden Acar, “Bu fuarda 8. sınıf öğrencilerinin meslek eğitimine özendirilmesi üzerine kurulmuş bir fuar. Burada 26 tane okulun 32 standı olacak ve meslek lisesindeki bölümlerin tanıtımı yapılacak. İl milli eğitim müdürlüğümüz organizasyonu ile 8. sınıf öğrencilerimiz de stantlarda meslek lisesinde hangi bölümler var, hangi bölümlerde eğitim görebilirim? Bir nevi özendirme. Ülkemizin genel olarak mesleki eğitim özendirme, mesleki eğitime önem vermesiyle ilgili vurgunun paralelinde bir bakış açısına sahip fuar. Buradaki amacımız şehrimizin özellikle mavi yakayla ilgili ihtiyacının mezun olduktan sonra ivedi bir şekilde görülebilmesi” şeklinde konuştu.

Whatsapp Image 2025 05 05 At 16.31.44 (1)

“Amacımız meslek liselerine özendirmek”

Fuarın amaçlarından birinin de meslek lisesine öğrencileri özendirmek olduğunu söyleyen Acar, “Geçtiğimiz yıl mezun olan meslek lisesi mezunu ve meslek yüksekokulu mezunu öğrencilerin de fuara katılmasını sağlayarak, bir önceki yıl tecrübe ettikleri fuarın bu yıl aslında daha ciddi katılmalarını sağlamak. Meslek liselerine söyle bakılıyor: Mezun olduktan sonra işte yağlı, kirli, paslı bir ortamda mı çalışacağız? Aslında sanayi dediğimiz, özellikle iş sağlığı güvenliği önlemlerinin alınması ile birlikte ihracat odaklı çalışan firmaların uluslararası standartlarda üretim yapabilmesi adına düşünüldüğü gibi bir ortamda üretim yapmadığını, birebir öğrencilerimizin bu stantları gezerek görmesini, öğrenmesini sağlamayı da başlıyoruz. Tek seferde birden fazla noktaya temas edip gerçekten özendirici bir fuar olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Toplamda 20 bin katılımcı bekliyoruz”

Acar, “Geçtiğimiz yıl 5 bin 500 katılımcı yer almıştı bu fuarda. Bu yıl fuarın birinci günü, ikinci günü tamamen öğrencilere açık olacak. Ancak özellikle sanayiden gelen talepler doğrultusunda ikinci gün vatandaşımıza da açık olacak. Doğrudan istihdamda yer almak isteyen vatandaşlarımız için de 8 Mayıs günü fuarın kapıları sonuna kadar açık olacak. Geçtiğimiz yıl 5 bin 500 olan öğrenci katılım hedefini bu yıl 10 bin olarak hedefliyoruz. Yine vatandaşların da katılımıyla 20 bin kişinin katılacağı bir fuar gözüyle bakıyoruz” dedi.

“Eskişehir istihdam konusunda Türkiye genelinin üzerinde”

Eskişehir’in diğer illere oranla istihdam konusunda iyi olduğunu ve Türkiye ortalamasının üzerinde seyrettiğini vurgulayan Acar, “2024 yılında TÜİK’in illere göre açıkladığı işsizlik oranı vardı. İşsizlik oranı Türkiye geneli ortalamasının yaklaşık yüzde 1 altında ilimizde. Dolayısıyla istihdam noktasında iyi bir noktada olduğumuzu gösteriyor. Bu fuara bu kadar çok katılımcının gelecek olmuş olmasını farklı nedenleri var. Birincisi daha iyi koşullarda iş arayan vatandaşların yeni bir iş kapısı kendisine aramasıyla ilgili beklenti. İkincisi üniversite öğrencisi arkadaşlarımızın kendi kariyerlerini belirleyebileceği bir fuar olarak görmesi ve stajla ilgili beklentiler. Üçüncüsü de sektörün de çok ihtiyaç duyduğu eleman açığı olan bir kısım var. Karışlıklı memnuniyet oluşturacak bir fuar” dedi.

Kaynak: Meltem Karakaş