Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Eskişehir İlinde İklim Değişikliğine Dayanıklı Tarımsal Üretim Modelinin Uygulanması ve Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında, Sivrihisar ilçesine bağlı Koçaş Mahallesi'nde tarımsal araziye yönelik önemli bir uygulama gerçekleştirildi. Etkinlikte, toprağın organik madde oranını artırmak amacıyla doğal zeolit ve mikrobiyal gübreler kullanıldı.

Uygulanan gübrelerin tamamının yerli üretim, doğal kaynaklı ve organik madde ile su tutma kapasitesi yüksek ürünler olduğuna vurgu yapıldı. Bu sayede hem toprağın verimliliği artırılıyor hem de iklim değişikliğine karşı dayanıklı üretim hedefleniyor.

498686779 1100668902096918 3989043828476948954 N

Etkinliğe Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü İbrahim Balk, aynı zamanda proje koordinatörlüğünü üstlenen Beylikova Besi OSB Müdürü Mühendis Yurdal Çetinkaya, proje ekibinde yer alan teknik personel, Koçaş Mahallesi Muhtarı Sezai Kara ve mahalleli çiftçiler katıldı.

499983979 1100669338763541 8991099625123205535 N

"Gübreleme 3 Milyon m² 'ye yükseldi"

İl Müdürü Gümüş yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Öncelikle yürütücüsü olduğumuz projede, projeyi sahiplenerek bizlere destek olan köy muhtarımız Sezai Beye ve köylülerimize şükranlarımı sunuyorum. İklim değişikliğine karşı çiftçilerimize yaparak ve görerek öğrenme düsturu ile uyguladığımız projenin merada gübreleme faaliyetinde bulunuyoruz. Tüm köylümüz, özellikle küçükbaş hayvan sahiplerimizin hepsi burada traktörleri ve ekipmanları ile bizlere destek veriyorlar. 2 hafta önce Çifteler, Zaferhamit mahallesinde bulunan merada 1,5 Milyon m² gübreleme yapmıştık. Bugün burada yaptığımız gübreleme ile proje kapsamında merada yaptığımız gübreleme 3 Milyon m² 'ye yükseldi. Kullandığımız gübreler yerli, organik kökenli leonardit, klinoptilolit ve Eskişehir'de üretilen sıvı Mikrobiyal gübrelerdir. Su tutma kapasitesi yüksek ve toprağı iyileştirecek ürün gruplarını siz değerli çiftçilerimize bizzat kendinize uygulatarak öğretmekteyiz.

Bu faaliyetin tamamı Birleşmiş Milletler tarafından finanse edilmiştir. Nisan ayında Koçaş mahallesinde sizlerle susuzluğa dayanıklı 37 Bin m² meyve bahçesi tesis etmiştik. Yine Zaferhamit ve Koçaş Mahallelerinde 500 Bin m² araziye toprakların organik medde seviyesini arttırmak için Macar Fiği tohumu vererek yem üretimini de destekledik. Bugün çiftçilerimiz macar fiğlerini hasat ederken verimin güzel oluşundan dolayı çok memnun kaldıklarını ifade ediyorlar. Proje kapsamında meralarda ve şahıs arazilerinde yaptığımız çalışmalar 4,3 Milyon m² 'ye ulaştı.

Projede emeği geçen Proje Koordinatörü Yurdal Çetinkaya ve proje ekibine çok teşekkür ederim"

Köy muhtarı ve çiftçiler, merada gerçekleştirilen toplu gübreleme çalışmasına katılarak Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş ve ekibine teşekkürlerini iletti.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, "Üretim yapmak isteyen her çiftçimizin yanında olmaya devam ediyoruz." diyerek destek verdi.

Kaynak: Bülten