Eskişehir’de balık tezgahlarında kilosu 200 liradan alıcı bulan sardalya, bu sezon vatandaşların en çok tercih ettiği balıklar arasında yer aldı.

2025-2026 balık avı sezonunun devam etmesiyle birlikte tezgahlarda birçok balık çeşidi bulunurken, kilosu 200 TL olan sardalya ile 250 TL’den satılan hamsi satışlarda öne çıktı. Buna karşılık palamut, çinekop, barbun ve tekir gibi balıkların tezgahlarda yer almadığı görüldü. Kilosu 1.300 TL olan kalkan balığı ise sezonun en pahalı balığı olarak dikkat çekti.

Eskişehir balıkçı

TEZGAHLARDA SON DURUMU DEĞERLENDİRDİ

Eskişehir’de tezgahların son durumuyla ilgili konuşan balıkçı Erkan Arslanbenzer, şu ifadelere yer verdi:

"Hamsi sezon başı 200 liraydı ancak hava soğuyup kıtlaşınca 250 lira oldu. İstavrit ve sardalya 200 lira iken, sezon başında 300-350 lira olan çupra ve levrek fiyatları markaların dolara bağlı olması sebebiyle 500-600 liralara kadar çıktı. Sardalya şu aralar çok güzel geliyor, kilosu 200 lira ile hamsiden bile ucuz. Doktorlar da omega-3 içeriği sebebiyle çocuklar ve yaşlılar için kemik güçlendirici olarak, ayrıca safra kesesi yağlanmasına karşı sardalya ya da uskumru tüketilmesini öneriyor. Biz de kılçığını temizleyip hazırlıyoruz. Haftada en azından bir kere, özellikle çocuklar için balık yenmesi lazım. Şu anki en pahalı balığımız ise, kilosu bin 300 lira TL olan kalkan balığıdır.

Türkiye geneline bakarsak, Eskişehir balık tüketiminde 4'üncü veya 5'inci sırada geliyor. Halk bu konuda oldukça bilinçli ve taze balığın nerede olduğunu iyi biliyor. Sadece biz, günlük yaklaşık 1 buçuk ton hamsi satıyoruz. Eskişehir halkı balığı gerçekten sever.”

Kaynak: İhlas Haber Ajansı