Eskişehir Ulaşım Koordinasyon Şube Müdürlüğü, 2025 yılında toplam 15 UKOME toplantısı düzenleyerek 327 karar aldı. Bu kararlar, trafik düzenlemeleri, toplu taşıma güzergâhları, ticari araçlar, otopark ve ücret tarifeleri gibi ulaşım konularını kapsadı. Ayrıca, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile ESOGÜ arasında imzalanan protokol kapsamında Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinde minibüs, taksi dolmuş, taksi ve servis sistemlerine yönelik analiz raporları hazırlandı. Minibüs ve taksi dolmuş hatlarına ilişkin teknik raporlar UKOME’ye sunularak gerekli kararlar alındı.
Otogar Şube Müdürlüğü, esnaf ve yolcuların konforunu artırmak için önemli çalışmalara imza attı. Mobil sulu klima sistemleri kuruldu, elektrik kesintilerine karşı tüm esnafı kapsayan jeneratör sistemi devreye alındı. Yönlendirme tabelaları yenilenirken, yolcular için şarj noktaları oluşturuldu. Yazıhaneler için telefon santrali aktif hale getirildi ve numaratörler monte edildi.

KAVŞAKLARDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Trafik Şube Müdürlüğü, kent genelinde kavşak kapasitelerini artırmak ve trafik akışını güvenli hale getirmek amacıyla sinyalize kavşaklarda yapım, yenileme ve tadilat çalışmaları yürütüyor. 2025 yılında 7 adet sinyalize kavşakta altyapı ve yenileme çalışmaları tamamlandı. Tamamlanan kavşaklar:
İsmet İnönü 1. Cadde – Cidde Sokak
Eti Caddesi – İsmet İnönü 1. Caddesi
Basın Şehitleri Caddesi – Behiç Beyler Sokak
Atatürk Bulvarı – Ali Fuat Güven Bulvarı
Ulusal Egemenlik Bulvarı – Gündüz Ökçün Bulvarı
Şehit Nedim Sarı Sokak – Coştu Sokak
Söğüt Uludere Yolu – 1018. Sokak
ADAPTİF KAVŞAK SAYISI 30'A ÇIKTI
2025 yılında kent genelinde 9 kavşak gerçek zamanlı adaptif trafik yönetim sistemine dahil edilerek adaptif kavşak sayısı 21’den 30’a yükseldi. Bu sistem sayesinde sinyal süreleri anlık trafik yoğunluğuna göre optimize edilerek bekleme süreleri azaltıldı. Kurulan adaptif kavşaklar arasında şunlar yer alıyor,
Göztepe Kavşağı
Atatürk Bulvarı – Ali Fuat Güven Kavşağı
Ulusal Egemenlik Bulvarı – Behçet Necatigil Kavşağı
Ulusal Egemenlik Bulvarı – Birlik Kavşağı
Erzurum Kongresi Kavşağı
Tepebaşı Camii Kavşağı
Trafo Kavşağı
Eczacılık Kavşağı
Hava Müzesi Kavşağı

YEŞİL DALGA UYGULAMASI YAYGINLAŞTIRILDI
2025 yılında ana arterlerde yeşil dalga sistemi uygulamaları artırıldı. Kütahya Yolu’nda 5 sinyalize kavşakta, çift yönlü yeşil dalga sistemi devreye alınarak toplam 7 km’lik yol güzergahı kapsandı. Ulusal Egemenlik Bulvarı ve 100. Yıl Bulvarı üzerinde ise 7 kavşakta yaklaşık 10 km’lik güzergâhta çift yönlü yeşil dalga sistemi uygulandı. Böylece kent genelinde yeşil dalga sistemiyle çalışan kavşak sayısı 12’ye, toplam yeşil dalga bulunan kavşak sayısı ise 21’e ulaştı.
2025 yılında 21 eski ve 9 yeni adaptif kavşak ile 15 adaptif olmayan kavşak, Trafik Kontrol Merkezi yazılımına entegre edildi. Toplam 45 kavşak merkezi sistem üzerinden izlenebilir hale gelirken, kalan 126 kavşağın 2026 yılında merkeze bağlanması planlanıyor.
İl ve ilçelerde yürütülen yatay ve düşey trafik işaretleme çalışmaları ile güvenlik artırıldı. 3.281 trafik levhası, 1.704 omega direk, 822 delinatör, 56 trafik güvenlik aynası monte edildi, 3.761 levha bakım ve onarımdan geçirildi. Yatay işaretlemelerde 512 yaya geçidi, 426 hız kesici ve 11 engelli park yeri boyandı, 2.700 km yol çizgi çalışması yapıldı.

TRAFİK AKIŞI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILDI
Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü, trafik akışını güvenli ve verimli hâle getirmek için 2025 boyunca kapsamlı projeler gerçekleştirdi. Sinyalize kavşaklarda geometrik düzenlemeler ve modern sinyalizasyon sistemleriyle trafik sirkülasyonu artırıldı. Tamamlanan projeler arasında şu şekilde,
Şahin Bulvarı ve bağlantılı sokaklar
Behiç Erkin Caddesi
Gündüz Ökçün Bulvarı – Ulusal Egemenlik Bulvarı Kavşağı
Dr. Sadık Ahmet Bulvarı, Ali Çetinkaya Caddesi, Dumlupınar Caddesi, Kaplanlı Caddesi kavşakları
Atatürk Bulvarı – Vali Ali Fuat Güven Bulvarı – Dr. Sadık Ahmet Bulvarı kavşağı
Otogar otopark girişi
Cumhuriyet Bulvarı – Sarper Bulvarı kavşağı

PARK ET DEVAM ET UYGULAMASI BAŞLADI
Kent trafiğini rahatlatmak için “Park Et & Devam Et” otopark alanları oluşturuldu. Porsuk Kapalı Spor Salonu, Otogar Açık Otoparkı ve Adliye Otoparkı projelendirilerek hizmete hazır hâle getirildi.
Bisiklet Yollarıyla Ulaşım Sürdürülebilir Hale Geliyor
Eskişehir’de bisiklet yolu projeleri ile sürdürülebilir ve sağlıklı ulaşım destekleniyor.
1. etap: 23 km bisiklet yolu, 10 noktada toplam 250 bisiklet kapasiteli park istasyonu tamamlandı.
2. etap: 20 km bisiklet yolu, 9 noktada 210 bisiklet kapasiteli park istasyonu ile projelendirildi; 2026’da ihale edilecek.
3. etap: 29 km bisiklet yolu, 7 noktada 170 bisiklet kapasiteli park istasyonu projesi hazırlandı.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce yapılan çalışmalar hakkında şu ifadeleri kullandı,
“Eskişehir’de ulaşımı daha güvenli, daha konforlu ve sürdürülebilir hale getirmek için 2025 yılı boyunca yoğun bir çalışma yürüttük. UKOME toplantılarında alınan kararlarla toplu taşımadan trafik düzenlemelerine, otoparklardan ücret tarifelerine kadar birçok alanda kentimizin ihtiyaçlarına yönelik adımlar attık. Akıllı kavşak sistemleri, yeşil dalga uygulamaları ve Trafik Kontrol Merkezi entegrasyonlarıyla trafik akışını daha verimli hale getirirken, yol ve kavşak düzenlemeleriyle sürücülerimiz ve yayalarımız için güvenliği ön planda tuttuk. Otogarımızda esnafımızı ve yolcularımızı düşünen iyileştirmeler yaptık; ‘Park Et ve Devam Et’ otoparkları ve bisiklet yollarıyla da çevreci ulaşımı destekledik. Eskişehir’i bugün olduğu gibi gelecekte de yaşanabilir, ulaşımı kolay ve çağdaş bir kent haline getirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma ve bizlere güvenen Eskişehirlilere teşekkür ediyorum.”





