Eskişehir’in en önemli tarihi ve arkeolojik alanlarından biri olan Küllüoba Höyüğü'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında gün yüzüne çıkarılan, yaklaşık 5 bin yıllık tarihi ekmek, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde yeniden üretildi. Erken Tunç Çağı’na (MÖ 3200) tarihlenen bu eşsiz bulgu, Anadolu'da pişmiş halde bulunan en eski ekmek örneklerinden biri olarak bilim dünyasında büyük yankı uyandırmıştı.

Ekmek (6)

SATIŞI BAŞLADI!

Kazı çalışmalarına destek veren Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile belediye iştiraki Halk Ekmek A.Ş., bu arkeolojik değeri günümüze taşımak adına özel bir proje başlattı. Prof. Dr. Murat Türkteki başkanlığında, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen kazılarda ortaya çıkarılan bu tarihi ekmek, özel bir tarifle yeniden üretildi ve “Küllüoba Ekmeği” adıyla satışa sunuldu.

Ekmek (5)

5 BİN YILLIK TARİFLE ÜRETİLDİ

Günümüz ekmeklerinden farklı olarak taş değirmenlerde öğütülen Kavılca buğdayı, Horasan buğdayı, Gacer unu ve mercimek unu gibi geleneksel ve düşük glütenli tahıllarla üretilen Küllüoba Ekmeği, koruyucu madde içermiyor. Doğal malzemelerle ve katkısız şekilde hazırlanan bu özel ekmek, tarihî dokusuna sadık kalınarak üretildi. Aynı zamanda ekmeğin ambalajında Küllüoba Höyüğü hakkında bilgilendirici içerikler yer alıyor.

Ekmek (3)

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, projeyle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Küllüoba ekmeği sadece bir gıda ürünü değil, geçmişten bugüne uzanan önemli bir kültürel mirastır. Bilimsel değeri kadar toplumsal hafızamızda da yaşaması gereken bu eşsiz eseri halkımızla buluşturmaktan büyük gurur duyuyoruz.”

Tarihle lezzeti bir araya getiren Küllüoba Ekmeği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Üretici Marketlerinde 50 TL’den satışa sunuluyor.

Kaynak: Bülten