Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Gürdal Sarıkaya, berberler, kuaförler ve güzellik uzmanlarını kapsayan hafta tatili gününe dair düzenlediği basın toplantısında, “Valiliğimizin aldığı kararla 1 Ekim'den itibaren erkek berberleri, bayan kuaförleri ve güzellik uzmanlarımızı kapsayan izin günümüz pazar günü olmuştur. Bu kararı meslektaşlarımızın hoşgörü ile karşılamasını istiyoruz. Bu yasak AVM'ler, Ticaret Odası dahil olmak üzere Eskişehir’de berberlik, kuaförlük ve güzellik uzmanlığı yapan tüm meslektaşlarımızı kapsamaktadır. Bu bizim için son derece müjdeli bir haberdir” ifadelerini kullandı.

Başkan Sarıkaya’nın yaptığı açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

Yıllardır mücadelesini verdiğimiz bir konu

“Yıllardır mücadelesi verilen hafta tatili kanunu çıkartılması ve güzellik uzmanı meslektaşlarımızın haklarının ellerinden alınmasının ardından mücadelemiz sonuç verdi. Meslektaşlarımıza bir sözümüz vardı. Hafta tatili isteme sebebimiz mesai saatlerimizin uzun olmasıdır. Haftanın 7 günü olduğu için ailelerimize vakit ayıramıyorduk. Aile bağlarını kuvvetlendirmek adına hafta tatili kanunu meslektaşlarımız adına güzel bir haber.

Davetiye getirilerek izin verilecek

Bu konuda devletimiz yetkiyi 81 il valiliklerimize verdi. Valiliklerde illerde, meslek temsilcileriyle bir araya gelerek bir izin günü tahin edecek. Biz de şehrimizde gerekli olan araştırmaları yaptık ve valimize sunduk.

Odamızda 1500 kişiyiz. Bu nedenle herkesin gönlüne göre bir karar almak mümkün değil. Valiliğimiz aldığı gün kararına saygı duyup uymamız gerekiyor. Meslektaşlarımızın ekonomilerine sekte vurmak istemiyoruz. Gelin saçı ve damat tıraşlarında valilik yetkiyi odalara bıraktı. Odalar bu konuda izin verebilecek. Bu izini su istimal etmemek için saatli bir şekilde izin alınabilecek. Davetiye getirilerek izin verilecek. Gelin saçı ve damat tıraşı hariç dışarıdan bir müşteriye hizmet verildiği zaman bunun yaptırım cezaları olacak. İlk olarak uyarı ikincisinde ise Pazar günü izin alamayacak. Pazar günü kuralını çiğneyen meslektaşlarımıza büyük para cezaları olacak.

Kalıcı kararlar getirildi

Güzellik uzmanlarımızı kapsayan ellerinden alınan, sonradan gelen yasakla birlikte dükkanlarında olan cihazları kullanamıyorlardı. Devletimiz meslektaşlarımızın ekmeğini tekrardan verdi. Lazer ve cilt bakımı yapamıyorlardı. İş yeri açma ve ruhsatnamesinde değişiklikler yaparak tali faaliyet konusu işleterek işlemlerine devam edebilecek. Tali faaliyet konusunda yaptığı mesleği bağdaştıran bir mesleği ekletebiliyorlar. Bunu yapabilmek için de yeterlilik belgesi olması gerekiyor. Belediyeye ibraz etmeleri gerekiyor. Kayıt yaptırıp sınava girerek yeterlilik belgesini biz verebiliyoruz. Türkiye’de 40 binin üzerinde güzellik uzmanımız var. Bu daha önce de alınan bir karardı. Ancak bir doktorun davasıydı meslektaşlarımızın hakları tekrar ellerinden alınmıştı. Doktorlarımız, güzellik uzmanlarımızın sektöründeki ekmeğe balta vurmak için mücadeleleri oldu. Emeği geçenlere teşekkür ederiz. Bunu kanun ve yasa haline getirerek kazandığımız hakları elimizden almamak adına kalıcı kararlar getirildi."