Başkan Yardımcısı Avcı ve Genel Sekreter Türe, “Zaman zaman umudu zaman zaman çaresizliği iliklerimize kadar hissettik.” dedi.

Toplamda kaç kişilik ekiple İzmir’e hangi gün ve saat kaçta hareket ettiniz?

Arif Necmi Türe: 30 Ekim 2020 Cuma günü tüm hazırlıklarımızı yapmış olarak saat 17.00 da İzmir'e harekete geçtik. Harekete geçmeden önce ekip olarak karşılaşacağımız her türlü duruma karşı enkazda çalışma ekipmanlarımızı (kırıcı, delici, kesici, aydınlatma, kişisel ekipmanlar, çadır, uyku tulumu, jenaratör vb.) aracımıza yerleştirdik, kontrollerini yaptık.

İzmir’in hangi semtinde arama-kurtarma çalışmalarına katıldınız?

Arif Necmi Türe: Bayraklı semtinde ve Adalet Mahallesinde arama kurtarma çalışmalarına katıldık. Çalışılan binalar Yılmaz Erbek Apt.ve Barış Sitesi

Kurtarma çalışmalarında gördüğünüz manzarayı ve size hissettirdiklerini detaylıca anlatır mısınız?

Arif Necmi Türe: Kurtarma çalışmalarında gördüğümüz manzarayı tarif etmek çok da kolay değil. Zaman zaman çaresizliği, zaman zaman yakarışı, umudu, arama kurtarma ekiplerinin enkazdaki amansız mücadelesini, zamanla yarışını görüyorsunuz. Kurtarma çalışmalarını barikat gerisinden izleyen vatandaşların dualarıyla desteğini, yardımsever vatandaşların ve esnafın, çalışan arama kurtarma ekiplerine ellerinden gelen her türlü desteği verdiğini görüyorsunuz. Bütün bunları görmek ve yaşamak; yaşam ile ölümün, çaresizlik ile umudun birbirine geçmiş olduğunu hissediyorsunuz.

Ümit Avcı: Çevremizde gördüklerimiz bir kabus gibiydi. Enkaz bölgesine giderken her tarafta yıkılmış binalar vardı. Enkazda da gördüğümüz ise kelimelere dökülecek gibi değildi. Çocukları enkazda kalan ailelerin lütfen bize yardım edin çığlıkları hiç gözümün önünden gitmiyor.

Enkaz altından kaç kişiyi kurtardınız?

Arif Necmi Türe: Ekip olarak enkaz altında üç cana nefes olabildik. Maalesef altı vatandaşımızın cansız bedenine ulaşabildik. Kurtarılan vatandaşlarımızın ikisi Yılmaz Erbek Apt. diğer vatandaşımız ise Barış Sitesindendi.

En çok duygulandıran olay neydi?

Arif Necmi Türe: Beni en çok duygulandıran olay Barış Sitesi enkazı altında olan evladının yaşadığı haberini saatlerce umutla bekleyen babanın, evladının cansız bedeninin çıkarılışı esnasında tükenen umudunu, çaresiz feryatlarını görmek ve duymaktı. Çaresiz bakışlarımın arasından hafızama kazındı.

Ümit Avcı: İnsanların çaresiz bir şekilde gözümüze bakarak bize yardım edin demelerini hiçbir zaman unutmayacağım.

Enkazdan çıkarılan birçok eşya arasından hangileri hafızanıza yerleşti?

Arif Necmi Türe: Barış Sitesi site duvarına "BARIŞ SİTESİ" tabelası altına yaslanmış yaşlı bir kadın resmi ve yine Barış Sitesi enkazı içinde deprem anında durmuş bir duvar saati. Yıkık site önündeki yaşlı kadın resmi adeta yaşananlara bir isyan gibi duruyordu orada. Enkaz içindeki saat ise içinde yazan ilaç ismi ve sonradan öğrendiğim ilacın kullanım amacıyla(ilaç "Demir Eksikliği" için kullanılıyormuş) sanki derin bir mesaj verir gibiydi.

Ümit Avcı: Oyuncak bebek ve deprem saati 14.53’de duran saat gözümüzün önünden gitmiyor. İlk görüşte enkaz altından çıkarılan eşyalardan beni bunlar etkiledi.

Eskişehir’e dönüşünüz ne zaman gerçekleşti?

Arif Necmi Türe: 30 Ekim 2020 tarihinde intikal ettiğimiz Deprem Bölgesinde görevimizi tamamlayarak 1 Kasım 2020 saat 23.00 itibarıyla Eskişehir'e döndük.

DAK ekibi olarak kısıtlı pandemi döneminde yaptığınız faaliyetler nelerdi?

Arif Necmi Türe: Pandemi sürecinde ekip olarak normal faaliyet, eğitim ve toplantılarımızı gerçekleştiremesekte, zaman zaman gerçekleşen kayıp arama, kuyudan kedi kurtarma, havalandırma boşluğundan kuş kurtarma operasyonları yaparak misyonumuz gereği "her cana bir nefes" olmaya çalıştık. Bu süreç daha ne kadar devam eder bilemiyoruz ama ekip olarak bize ihtiyaç duyulan her yerde olmaya çalışacağız.