ESO Mesleki Eğitim Merkezi”nin devamı niteliğinde olan proje, daha düşük işgücüyle daha fazla verimliliği hedefliyor.

ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, eskisehir.net'e yaptığı açıklamada, Eskişehir Model Fabrikanın Türkiye’de önceden hayata geçirilmiş sekiz model fabrikadan birisi olacağını söyledi.

Eskişehir Model Fabrikanın bir “verimlilik merkezi” olacağını vurgulayan Kesikbaş, şunları kaydetti:

“Eskişehir Model Fabrika, muhtemelen birkaç ay içinde bütün sanayicilerimizin hizmetine sunulmuş olacak. Tüm dünyada ‘yeşil ve dijital dönüşüm’ü konuşuyoruz. Bunların en önemli parametrelerinden bir tanesi de yalın üretim… Firmalarımıza, mevcut Mesleki Eğitim Merkezindeki makinelerin tekrardan yerleşimi ve ilave makine altyapısıyla verimlilik ve yalın üretimle ilgili bir merkez teşkil etmesini hedefliyoruz.”

“Dijitalleşmeye giden yol ‘yalın üretimden’ geçiyor”

Kesikbaş, dijitalleşmeye giden yolun “yalın üretimden" geçtiğini dile getirdi.

Eskişehir Model Fabrikada, “10 birim insan kaynağıyla nasıl 130-140 birim üretim yapabiliriz?” sorusunun cevabını arayacaklarını ifade eden Kesikbaş, şunları bildirdi:

“Burada hem buna dair süreçlerin altyapısının hem de nasıl yapılacağıyla ilgili şirketlere vereceğimiz danışmanlık ve eğitimlerle, şirketlerimiz içinde radikal değişiklikler yapmadan insanlara bir uygulama alanı sunacağız. Bu, bir zihinsel dönüşüm projesi… Buradaki zihinsel dönüşümle eğitim süreçleri tamamen gerçekleştikten sonra fabrikalara verilecek olan danışmanlıklarla bu kazanımları en üst seviyeye getirmemiz gerekiyor. Model fabrikalarda yüzde 100’lere varan verimlilik çalışmaları gerçekleştirilebiliyor.

“Daha rekabetçi, öngörülebilir fiyatlarla üretim gerçekleştirmiş olacağız”

Üretim ve rekabetçilik kabiliyetlerimiz daha yüksek olacağı için yurtiçine ve yurtdışına daha rekabetçi, öngörülebilir fiyatlarla üretim gerçekleştirmiş olacağız. Bu da Eskişehir’in ekonomisine yansımış olacak. Eskişehir’in gayri safi hasılası 11 bin dolarken, bu rakamları 12-12 bin 500 dolara çıkartmaya çalışıyoruz. Aslında yapmaya çalıştığımız konuların somut sonuçları bunlar…”

“Yeni bir kabiliyeti Eskişehir sanayisine kazandırmış olacağız”

ESO Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Öztürk de Eskişehir Model Fabrikanın ESO Mesleki Eğitim Merkezinin devamı niteliğinde kurgulanmış bir proje olduğunu belirtti.

Öztürk, şöyle konuştu:

“ESO Mesleki Eğitim Merkezindeki altyapısını oluşturduğumuz, Eskişehir sanayisiyle birebir uyumlu ekipmanlarla yeni bir kabiliyeti Eskişehir sanayisine kazandırmış olacağız. Eskişehir Model Fabrika, üretimde oluşan tüm israfların bertaraf edilmesiyle ilgili bir projedir. Bu alanda oluşturduğumuz 50’ye yakın eğitim ve danışmanlık modülü mevcut. Bu modülleri firmalarımızla birebir uygulayarak, ‘En verimsiz senaryodan en verimli senaryoya nasıl geçebiliriz?’ konusunda üyelerimize eğitim ve danışmanlık hizmetleri verecek bir merkez.”