Kendi elektriğinin tamamını yenilenebilir enerjiyle karşılayan ilk havalimanı olmak istediklerini aktaran Selahattin Bilgen bu yöndeki çalışmalarından da bahsetti. Bilgen, "Eskişehir’de kurmayı planladığımız güneş enerji santrali projemiz var. Orada satın aldığımız 3 milyon metrekarelik bir alan var. 200 megawatt kurulu güçte bir güneş enerji santrali kuruyoruz. 2023 yılında başlamıştık bu yatırıma, bu yılın sonunda 146 milyon Euro daha harcayarak bu yatırımı da devreye alacağız. Bu yatırımın güzel bir özelliği var, havalimanımızda neredeyse 400 milyon kilowatt saatlik bir elektrik tüketimimiz var ve bunun tamamını artı güneş santralinden yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor olacağız’’ diye konuştu.

Kendisine yöneltilen, ‘İstanbul Havalimanı'na yabancı ortak konusu’ sorusu üzerine Bilgen, "Tabi aslında bu konu hissedar seviyesinde cevaplanması gereken bir soru. Hissedar ve yönetim kurulumuzca uzun zaman geçiren bir yönetici olarak şunu söyleyebilirim. Havalimanı açılış döneminde de çok ciddi bir başarı olmuş ve yabancı yatırımcıların ilgisine sebep olmuştu. Son birkaç yıldır da bu devam ediyor. Ben sadece şunu söyleyebilirim. Hissedarlarımız sadece olaya ekonomik olarak bakmıyorlar ve bu anlamda gelen tüm talepleri geri çevirdiler" dedi.

"2023 yılında 578 milyon Euro’luk ödeme yaptık"
Yap-işlet-devret projesi olan İstanbul Havalimanı’nın, devlete ödeme yapıp yapmadığı yönündeki soruya ise Selahattin Bilgen,’’ 2023 yılı operasyonları kapsamında Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne(DHMİ) 578 milyon Euro'luk bir ödeme yaptık. Bunun içerisinde 39 milyon Euro'luk kısmı devletin yolcu garantisini aştığımız için ekstradan ödediğimiz bir para. Burada vurgulanması gereken şeylerden bir tanesi bu. Yap-İşlet-Devret projeleri bu verilen garantilerle eleştiriliyor ama İstanbul Havalimanı özelinde şunu söyleyebiliriz, o pandemi dönemi harici ilk yılımızda da garantinin üzerine çıktığımız için devlete kiranın üzerinde estra da bir ödeme yaptık’’ dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı