Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Olağan Genel Kurulu’nda mevcut başkan Ekrem Birsen ile başkan adayı Adnan Karamanlı arasındaki seçim yarışı sürerken, adayların kürsü konuşmaları salonda gergin anların yaşanmasına neden oldu.
Genel kurulda söz alan başkan adayı Adnan Karamanlı, mevcut yönetimin faaliyet raporunu eleştirerek, esnafın haklarının yeterince korunmadığını öne sürdü. ESOB yönetiminin 21 yıldır aynı anlayışla sürdürüldüğünü ifade eden Karamanlı, “Görevini tam yapamadığına inanıyoruz. Yorulmuş, heyecanını yitirmiş ve kamusal kimliğinden uzaklaşmış bir yapı görüyoruz. Bu nedenle aday olduk” dedi.
EMKO Sanayi Sitesi’ndeki dükkan projesi üzerinden mevcut yönetime yüklenen Karamanlı, projeye kendisinin katkı sunduğunu savunarak, “Şimdi esnaf odaları birliği başkanımız diyor ki, EMKO sanayi sitesinde 14 tane dükkan kazandırmıştık. Efendim bir de yapılacak projemiz vardı. Onları bir yatırım gibi anlatıyor. Ben kısaca onu anlatacağım size. 2019 yılında veya daha öncesi orada bizim 25 sene önce alınmış Sayın Ekrem Bey'den önceki rahmetli Yüksel Yüzügüllü'nün aldığı 10.000 metrekare esnaf odaları birliğinin yeri var. Nereden almıştı bu yeri? Eskişehir Büyükşehir Belediyesinden. Nereydi bura? Yeşil alan. Ama esnaf odaları birliği kamu kurumu olduğu için cüzi bir para ödemiş, 25 yıllığına bu yer alınmıştı. 2018 veya 2017'de oraya 34 tane dükkan yaptırıyordu mevcut başkan. Plan çizdiriyor proje çizdiriyor vesaire mimari proje falan. Sonra biz dedik "Sayın Başkanım sen bu işi beceremeyeceksin, ben oto sanatkarlar odası başkanıyım aynı zamanda biliyorsunuz, ben orayı 3.000 civarı dükkan yaptım." Bizim müteahhidimizi getirdik, "Sen" dedik "o planın projen dursun, mimari projen falan, bizim müteahhit buraya 34 tane dükkan sığdırıyordu, 20'sini müteahhide verdik, 14'ünü esnaf odaları birliğine verdik." Yani esnaf odaları birliğinin orada 14 tane yeri var. Yaklaşık tanesi de şimdi 20 milyon civarı. Buna sebep benimdir vesile olan.
Sonra ne oldu? Sonrası ne oldu? 3.300 metrekare demin bahsediyor ya işte "huzurevi yapacağım, sosyal tesis yapacağım" diye falan orası da esnaf odaları birliğinin yeriydi. Yani 25 sene önce rahmetli Yüzügüllü'nün aldığı yeriydi. 10.000 metrekare yeri 6.700 küsur metresini yaptı, 3.300 metrekaresi duruyordu ve çok kıymetli bir yer oldu orası. Ticaret alanı bir de burası kıymetli arkadaşlar. Ben geçen dönem orayı o zaman vermemişti dükkana, bura dursun dedi. Ben kendim buraya şöyle yapacağım böyle yapacağım birlik olarak tabii birlik başkanı biz hiç gıkımız çıkarmamıştık. Ben geçen dönem aday olduğumda ilçelerdeki oda başkanlarımızı dolandık. Tabii bizim tuzumuz kuruydu burada, ilçedeki oda başkanlarımız çok zor durumda. Hatta 3-4 tane ilçedeki oda başkanının yeri yok, kirada, kiralarını ödeyemiyorlar. Esnaf çalıştıkları genel sekreterlerin maaşlarını ödeyemiyorlar. Ben orada o benim projeydi demiştim, eğer beni seçilirseniz nasip olur seçilirsek sizin genel sekreter maaşlarınızı ödeyeceğim bir de ilçelerde odası olmayan ilçedeki oda başkanlarımıza oda alacağım demiştim. Bugün Ekrem Bey'in aldığı oda gibi değil. Bu benim projeydi 4 sene önce, seçilemedik tabii. Niye seçilemedik? Merkezde 22 tane odamız var, 4'ü benim yanımdaydı. İlçede 12 odamız vardı, 4'ü benim yanımdaydı. Toplam 34 odadan 8'i benim yanımda, 26'sı mevcut başkan Ekrem Bey'in yanındaydı. Ama ben her şeye rağmen 35 oyla kaybettim. Kaç? 18 oy daha alsam seçiliyordum” dedi.
“Mevcut birlik başkanım neyin başkanı? Ne mesleği yapıyor? Yaklaşık 21 yıldır esnaflığı da yok, esnaflık da yapmıyor”
Mihalıççık’taki oda binasının iki yıldır kapalı olduğunu ileri süren Karamanlı, mevcut yönetimin bu konuda çözüm üretmediğini iddia etti. Karamanlı, “bu benim projeydi. Bu dönem yine aday olduk. Sayın Ekrem başkanım seçim arifesinde alelacele yer aldı. Çok seviniyorum, alsın odalar bizim ama çok rantabl değil. Sivil Saray 2 katlı bir bina almış, çok eski bina, 5 milyon para ödemiş. Ama o çok uygun da değil, 1,5-2 milyon da masraf var. Bunu kim yapacak? Keşke düzgün bir yer yapsaydı, keşke düzgün bir yer alsaydı. Niye alamıyor? Süre kısa. Seçime 15 gün kalmış, koltuk tehlikede, 15 gün kala bir yer alırsan sonuç bu olur, düzgün olmaz. Sonra sizden önceki odamızın birine yer alacağını alıyor, yer alalım yer alalım, 4 milyon 300'e de bir yer bulmuş, 300'ünü verdi orayı da seçim sonu alacağım dedi, inşaat halinde olduğu için. Mihalıççık'taki odamız ne oldu? Mihalıççık'taki odamız 2 senedir kapalı. Niye kapalı? Daha önceki yılın borcu vardı, 1.000 liradan 24.000 lira. Mevcut oda ödeyemedi "birlik ödesin" dedi, Sayın Başkan ödemedi. Odamızı da dükkan sahibi çıkarttı. Şu an Mihalıççık'ta 2 senedir oda yok, kahve köşesinde bir bilgisayarla bir vatandaşımız bakıyor. Şimdi oraya da odalarım diyor ama oradaki arkadaşlarımız dik duruyor, "İnşallah" diyor "ayın 18'inden sonra biz bunu Karamanlı'yla alacağız" diyor, kendilerine çok teşekkür ederim.
Şimdi kıymetli dostlar, ben ahiyim. Ahilik de yapıyorum, mevcut esnafım ve tornacılar oto tamirciler odası başkanıyım. Mevcut birlik başkanım neyin başkanı? Ne mesleği yapıyor? Yaklaşık 21 yıldır esnaflığı da yok, esnaflık da yapmıyor. Zaten 21 yıldır hiçbir odanın başkanı da değil. 2 dönem elektrikçiler odasının yönetimine girdi, efendim 2 dönem İnönü'nün yönetimine girdi. Bu dönem İnönü'ndeki odayı da kaybetti. Niye? Çünkü herkes ilçesinde yönetim kurulu üyesi olmak istiyor, Ekrem Bey onları yeniş kabul ediyor, 3. döneme mevcut başkan da buna göz yumduğu için seçimi de kaybetti. Şimdi kıymetli dostlar, hiç eleştirmek istemiyorum, şu kapıya bir bakın ya. Diyor ki işte "bizim tecrübeli başkanımız bilmem ne" bu mu ahilik geleneklerine yakışır? Ekrem Bey yeni aday olsa hiç lafım olmaz, zaten 21 yıllık başkan ya, şu kapıdaki şaşaya bakın. Ben yeni başkanım onu benim yapmam lazım, ben ahilik geleneğine ve terbiyesine uygun bulmuyorum.
Esas işin önemli kısmı değerli arkadaşlar, şimdi bizim 3.300 metrekare ticari alan yerimize ben 16 tane dükkan yaptıracaktım geçen dönem. Çağırdım müteahhiti 16 tane dükkan sığıyor, %50'siyle yapacaktı, 8'i bizim 8'ini de müteahhide verecektik kat karşılığı. Seçimi kaybettik 35 oyla, Ekrem Bey o projeyi başlattı, proje 2024'ün 4. ayının 2'sinde belediye, belediye alanı olan olarak kendine tahsis etti. Niye?
Belediyelerin yaptığı 25 yılını doldurmuş. Bizim 8 dükkanımız, ben 8 dükkan yapacaktım, üstüne de bir salon yapacaktık. Esnaf ve sanatkarımız bizim seçimi orada yapacaktı, Ahilik Haftası'nı orada yapacaktı. İşte bugün burada seçim yapıyoruz. Kimin burası? Şoförler Odası'nın. Şoförler Odası kime vermiş? Müstehire, işletmeciye. Esnaf Odaları Birliği kendi seçimini bile bir müstecir salonunda yapıyor. Bu ona yakışmıyor” ifadelerini kullandı.
Karamanlı konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Biz gelirsek iktidara, Esnaf Odaları'na düzgün bir idari binası, altında salonları olan, park sorunu olmayan, cadde üzerinde bir bina yapacağız diye söz vermiştim. O da biraz suya düştü, biraz o zaman alacak. Niye biliyor musun? Bizim 3.300 metrekare yerimiz gitmiş, yok. Niye? Belediye 25 yıl şartlı vermiş, size ihtiyaç yok, 25 yılda yapmadınız diye yani bizim 8 dükkanımız, bir de salonumuz gitti. Oradaki dükkan 20.000.000. 8 dükkan kaç para yapıyor? 160.000.000. Ekrem Bey 160.000.000luk verdiği zararı söylemiyor da şunu yaptım, bunu yaptım diyor. Keşke yapsaydı, keşke biz de burada bunları söylemeseydik. Biraz bu oyu kullanırken biraz düşünsünler. Ben 21 yıllık başkan değilim. Ben 8 yıllık başkanım, benim odama bir bakın. Benim odamda cenaze aracı var, 2 tane salonum var, kurtarıcı hizmetim var. 8 de personelim çalışıyor. Hiç kimse de bir şey diyemez” dedi.
Birsen’den yanıt: “Bu kadar yalanı bir arada söyleyemem”
Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Olağan Genel Kurulu’nda konuşan mevcut başkan ve yeniden aday olan Ekrem Birsen ise, başkan adayı Adnan Karamanlı’nın iddialarına sert sözlerle yanıt verdi. Karamanlı’nın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını savunan Birsen, “Ben bu kadar yalanı bir arada söyleyemem” dedi.
Birsen, EMKO Sanayi Sitesi’ndeki ticari alanla ilgili yapılan eleştirilere ilişkin, “25 yıllığına belediye diyor ki "Yeri geri almış, yapamıyor." Belediyeye yerdeki yüzde 25'lik ticari alanımızı EMKO Kooperatifi ile beraber kendisi engelledi. Biz bunlarla mücadele ediyoruz. Diyor ki "İşte 160 milyonluk yer gitti." İlk kooperatifimizi yaparken, ilk iş yerimizi verirken kendisi %35 dükkan karşılığında "Ben alayım." Arkasından biz müteahhiti çağırmışız, Metin Soyiç girmiş devreye falan %40'lara çıkmış, daha sonra %41,5'la yine kendi müteahhitine verdik. Neresinde bunun şeyi var? Sen %15 vermişsin, ben esnafın lehine %41,5'a vermişim. Bakın hiçbir şey yapılmamış değil. Ben ve arkadaşlarım, benimle beraber gelen arkadaşlarım 2005'in 25 Aralık'ında yaptığımız genel kurulda 110 metrekare daireden birliği teslim almıştık. On tane çalışan, üç tane odası olan bir yerden şimdi esnaf odaları birliğini temsil ettiğimiz en güzel bir yere getirmişiz. Kendine diyor "İşte ben 1900 üyeyle şunu yaptım." falan filan. Kardeşim, ben 1900 üyenin aidatını almıyorum. Ben esnaf odaları birliğinde odalarımızın yüzde üç katılım payıyla bugün bunları yapmışım. Bunları bunları yok saymak abesle iştigal ve ayıptır. Ahilik teşkilatına ayıp. Ben onun yerinde olsaydım bugüne kadar yaptığı hizmetlere teşekkür ederiz, "Şunları şunları daha güzel yapardım." diyebilmeliydim.
Belediyedeki yerimiz hiçbir yere gitmedi, sadece yüzde 25 ticari alanımız kaldırıldı, sosyal tesis lekesi atıldı. Bunun yalan olduğunu ispat etsin, yarın yönetim kurulu başkanlığından istifa ederim. Bu Eskişehir'de de gelişmez. Bu büyük bir yalan. Ya arkadaşlar yer gitmiş falan değil, bize diyor ki sadece ticari olan alanımız %25 verilen hakkın daha işte 2024'ün 6. ayında belediye meclisinin almış olduğu kararla kararla oralardaki sosyal tesis alanlarının altına verilen yüzde 25 hak Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu tarafından kaldırılmış diyor, bu kadar. Yer bizim. Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüştük. Kendisinden 21.000 dönüm araziyle ilgili anlaşmamızı yaptık. Oraya da güzel tesisler yapacağız. Şimdi burası Şoförler ve Otomobilciler Odası'nın yeri. "İşte müstecire verilmiş." diyor falan filan. Verebilir kardeşim. E buraya dediniz işte "Burası." dediniz "Burada yapıyor." dediniz. Burası Allah'a şükür bize bağlı meslek odamızın yeri. Bundan da şoför esnafı adına gurur duyuyorum. Sizin yaptığınız hizmetlere de ben çok kez teşekkür etmişimdir. Yapılan yapılan hizmetlere teşekkür etmişimdir. Senin de bu anlayışta olmanı beklerdim. Bak bir sürü bir çuval yalanla burada iftira atma” ifadelerini kullandı.
“Ben esnaflığın özünden geliyorum”
Kendisinin aktif esnaf olmadığı yönündeki eleştirilere de yanıt veren Birsen, “Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Ben esnafım, esnaf sanatkarım. Vergi mükellefiyim. Kimse "İşinin başında oturmadım." falan, vergi mükellefiyim. Mevzuata göre nasıl başkan olunacağı mevzuatta yazılı. Mevzuata sıkı sıkıya bağlıyım ve görevimin başındayım. Yok "Dükkan olmaması önemli değil." Dükkanımın da dükkanımın da belli adresi de var da bildiğiniz için bilmemezlikten geliyorsunuz. Bakın ben ben vergi mükellefiyim. İtirazı olan adam, itirazı olan adam gider vergi dairesine ne iş yaptığımı da görür, vergimin açık olduğunu da görür, ona göre konuşur. "Ya esnaf değilmiş de..." falan filan. Ben esnaflığın özünden geliyorum. Yedi yaşından beri hem dükkanlarımızda hem de esnaf sanatkarlıkta her tecrübeyi yaşamış bir insanım. Sokakta karpuz da sattım, simit de sattım, Kalabak suyu da sattım. Her şeyi yaptım. Ben özünden esnaf olarak geldim tırnaklarımla kazıyarak. Ya bunları bunları bunları böyle yani ikide bir temcit pilavı gibi kamuoyunda insanları küçültmek için kullanmanın kimseye bir faydası yok. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Bizi sadece engellersiniz, zaman kaybettirirsiniz ama yapacağımız hizmetleri hiçbir şekilde engelleyemezsiniz” dedi.





