Odunpazarı Belediyesi ve Eskişehir Sinema Derneği'nin iş birliğiyle düzenlenen Eskişehir Bağımsız Kısa Film Festivali (EBKFF), ödül töreniyle sona erdi.
Bağımsız kısa film üretimini desteklemek ve genç sinema sanatçılarına fırsat sunmak amacıyla bu yıl gerçekleştirilen festival, 4 gün boyunca Eskişehir'in kültür ve sanat takvimine yenilik getirdi. Festivalin kapanışında ödül töreni, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Eskişehir Sanat ve Kültür Sarayı'nda (Opera) yapıldı. Törende, “Emek Ödülleri”nin sahipleri Rüçhan Çalışkur, Ayten Uncuoğlu ve Metin Akpınar oldu. Ödüller, dereceye giren filmlere de takdim edildi. Bu yılın en iyi 3’üncü filmi, Yönetmenliğini Onur Güler’in yaptığı “Hangi Gece Büyüdüysem” olurken, en iyi 2’nci film Yönetmen Deniz Büyükkırlı'nın “Tavuk Suyuna Çorba”sı seçildi. En iyi 1’inci film ise Yönetmen Yakup Tekintangaç’ın “Mori”si oldu.
İki Elin Sesi Var Gençlik Senfoni Orkestrası sahnedeydi
Törende, Tepebaşı Belediyesi İki Elin Sesi Var Gençlik Senfoni Orkestrası, film müziklerinden oluşan özel bir dinletiyle katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. Geceye katılamayan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un yerine, Odunpazarı Belediyesi Başkan Vekili Emre Genç, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Ahmet Kapanoğlu, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru ve Eskişehir Baro Başkanı Barış Günaydın gibi önemli isimler törene katıldı. Ayrıca, festivalin jüri üyeleri Mazlum Çimen, Abdül Süsler, Ulaş Işıklar, Süleyman Karaahmet, oyuncu Rüçhan Çalışkur ve çok sayıda sinemasever de geceye katılım gösterdi.
Eskişehir Bağımsız Kısa Film Festivali'nin kapanışında konuşan Eskişehir Sinema Derneği Başkanı Turgay Aksoy, zorlu bir sürecin sonunda festivali tamamlamanın gururunu yaşadıklarını belirtti ve bu süreçte emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Festivalin hayata geçirilmesine yaklaşık dört ay önce, beş arkadaşıyla birlikte karar verdiklerini ifade eden Aksoy, arkadaşlarına da teşekkür etti.
"Seneye uzun metraj film festivali yaparız"
Aksoy, “Bu organizasyonu yapabileceğimize inandık. Hep birlikte altından kalktığımıza da inanıyorum. İlk önce uzun metraj yarışmalı bir film festivali yapabilir miyiz diye düşünmüştük. İlk önce kısa metraj bir festival yapmaya karar verdik. Bunun üstesinden gelirsek, seneye uzun metraj film festivali yaparız, diye düşündük. Biz kendi adımıza karar verdik, seneye bu festival hem kısa film festivali ve uzun metraj film festivali olacak. Bunu sağlayan en önemli etkenler de üç belediyemiz. O kadar büyük destekleri oldu ki bize. Özellikle paydaşımız Odunpazarı Belediyesi, destekçilerimiz Eskişehir Büyükşehir ve Tepebaşı Belediyeleri büyük desteklerde bulundular” ifadelerine yer verdi.
"Ön jüri 300’e yakın film seyretti"
Jüri üyeleri adına söz alan Topkapı Üniversitesi Tiyatro Bölüm Başkanı Abdül Süsler, Jüri Başkanı Özcan Alper’in aynı saatlerde gerçekleşen bir film gösterimi nedeniyle törene katılamadığını belirtti. “Dünyanın savaşlar, ekonomik krizler ve felaketlerle yıkıldığı bu günlerde ülkemizin bir kısa film festivalini daha kazanmış olması ve gençlere, sinemacılara, oyunculara, senaristlere yeni bir alan yaratıldığı için Eskişehir Sinema Derneğine teşekkür ediyoruz. Odunpazarı Belediyesi başta olmak üzere Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi’ne, kıymetli başkanlara ve çalışanlarına çok teşekkür ediyoruz” diyen Süsler, konuşmasını şu sözlerle devam ettirdi:
“Festivalde bulunabilen jüri üyeleri olarak biz, 4 gündür buradayız. Eskişehir, kendisine verilen her türlü sanat üretimini müthiş bir taleple karşıladığını bir kez daha gösterdi. Açılış gününden beri, film gösterimlerinde, yönetmen ve oyuncu söyleşilerinde, hocaların yaptıkları söyleşilerde salonlar doluydu. Eskişehir halkı emeğin karşılıksız kalmadığını bir kez daha gösterdi. Çok büyük bir emek var. Ön jüri 300’e yakın film seyretti. Bu filmleri yaklaşık 20’ye düşürdü. Bizler de dilimiz döndüğü ve bilgimiz doğrultusunda onların arasından belli bir takım ödülleri jürinin oy birliği ve oy çokluğu ile kendilerine bugün takdim edeceğiz. Bir kez daha teşekkür ediyorum. “
"Zaten Eskişehir kültür ve sanatın şehri"
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un Eskişehirspor Maçı için Mersin’de bulunduğundan dolayı geceye katılmadığını belirten Odunpazarı Belediyesi Başkan Vekili Emre Genç, tüm katılımcılara Başkan Kurt’un selamlarını iletti. Bağımsız Kısa Film Festivali’nin önemli bir etkinlik olduğunu kaydeden Genç, “Zaten Eskişehir kültür ve sanatın şehri. Üç belediyemizin de ortak çalışmalarıyla birçok etkinlik düzenlenmekte. Bugün de 4 gün süren kısa film festivalinin kapanışı ile sizlerle bir aradayız. Bağımsız Kısa Film Festivalinde birçok yarışmacı jürinin katılımıyla bugün ödüllerini alacak. Bağımsızlık özellikle fikir mücadelesi, demokrasi şuanda en çok ihtiyaç duyduğumuz bir durum. Birçok hukuksuzluk ile karşı karşıyayız, her mecrada düşüncelerin özgürce açıklanması gerektiğini savunuyoruz. Bu Bağımsız Filim Festivali de buraya katılan eserlerin yönetmeleri, oyuncuları ile birlikte fikirlerini özgürce ifade edebildiği bir alan. Biz belediye olarak bu tür kültür ve sanat faaliyetlerine sonuna kadar destek olmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
Gecede söz alan bir diğer isim ise Eskişehir Barosu Başkanı Barış Günaydın oldu.
Emek ödülleri sahiplerini buldu
"İlk olarak “Emek Ödülleri” sahiplerini buldu. Bu yıl ilk kez düzenlenen Eskişehir Bağımsız Kısa Film Festivali’nin “Emek Ödülleri”, usta oyuncular Rüçhan Çalışkur, Ayten Uncuoğlu ve Metin Akpınar’a verildi. Uncuoğlu ve Akpınar geceye gönderdikleri video mesajlarla katılım sağlarken, Çalışkur’a ödülünü jüri üyelerinden Süleyman Karaahmet takdim etti.
"Sözün bittiği noktadayım"
Yoğun bir alkış ile ödülünü alan Çalışkur, “Çok kötü ve sancılı bir dönemden geçiyoruz. Sözün bittiği noktadayım. Tiyatro, sinema ve dizi çevresinde 48 yıl geçirdim. Festival komitesine teşekkürlerimi iletiyorum, çünkü öyle bir dönemde şöyle bir umut olması benim için büyük bir onurdur. Bu ödülü bütün gençlerimiz için, ileriye dönük iş yapan bütün gençlerimiz, şuanda mücadele veren bütün geçlerimiz için, yurdumuz için; hak, hukuk ve adalet için alıyorum” dedi.
Eskişehir Bağımsız Kısa Film Festivali’nde “Jüri Özel Ödülü”, yönetmen Ahmet Serhat Ak’ın “Kalem” adlı filmine verildi. Ak’a ödülünü jüri üyelerinden Mazlum Çimen takdim etti. Finalde yarışan 10 yapım arasından üçüncülük ödülü, Onur Güler’in yönettiği “Hangi Gece Büyüdüysem” adlı filme verilirken; ikincilik ödülüne Deniz Büyükkırlı’nın yönetmenliğini üstlendiği “Tavuk Suyuna Çorba” layık görüldü. Festivalin en iyi filmi ise Yakup Tekintangaç imzalı “Mori” oldu.
Ödül töreninde sahne alan Tepebaşı Belediyesi İki Elin Sesi Var Gençlik Senfoni Orkestrası, film müziklerinden oluşan özel repertuarıyla izleyicilere unutulmaz bir müzik şöleni yaşattı.