Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz haftalarda duyurduğu güvenlik planı kapsamında Türkiye’nin sığınak haritası resmen belli oldu. İsrail ile İran arasında yaşanan 12 günlük savaş sonrası Milli İstihbarat Teşkilatı Akademisi’nin hazırladığı raporda, büyük şehirlerde toplu sığınakların inşa edilmesi gerektiği vurgulanmıştı. Bunun üzerine TOKİ, 81 ilde modern sığınak projeleri için düğmeye bastı.
PROJLERİN DETAYLARI BELLİ OLUYOR
Yeni projeyle birlikte başta millet bahçeleri olmak üzere belirlenen alanların altına inşa edilecek sığınakların, sadece savaş zamanlarında değil deprem, sel ve salgın gibi felaketlerde de kullanılabileceği ifade edildi. TOKİ’nin yerel müteahhitlerle işbirliği yaparak hayata geçireceği uygulamanın, mevcut altyapıyı güçlendirmesi ve vatandaşların güvenliğini sağlaması hedefleniyor.
Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, hükümet onayının ardından inşaatların hemen başlayacağını belirtti. Üniversitelerden alınan teknik destekle hazırlanan projelere göre, millet bahçeleri ve valilikler tarafından belirlenen bölgelerde sığınaklar 120 gün içinde tamamlanacak.
Karslıoğlu, sığınakların kişi başına bir metrekare alan ayrılarak tasarlandığını ve en az 21 gün boyunca temel yaşam koşullarını karşılayacak donanıma sahip olacağını açıkladı. Nüfusa göre planlama yapılacağını vurgulayan Karslıoğlu, “100 bin nüfuslu bir il ile milyonluk şehirlerde yapılacak sığınak sayısı aynı olmayacak” dedi. Bu kapsamda illerin nüfus yoğunluklarına göre farklı sayıda sığınak inşa edilecek ve kısa süre içinde vatandaşların hizmetine sunulacak.