Depolarınızı doldurmadan önce bekleyin: Eskişehir'de bu gece yarısı benzine indirim geliyor
Depolarınızı doldurmadan önce bekleyin: Eskişehir'de bu gece yarısı benzine indirim geliyor
İçeriği Görüntüle

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik piyasasına ilişkin yapılan yeni düzenlemeleri duyurdu. Yeni düzenleme, teminat hesaplama yöntemleri, elektrik depolama tesislerinin bağlantı koşulları, lisanssız üretim tesislerine uzaktan müdahale ve yan hizmet ödemeleri konularını kapsıyor.

10 İŞ GÜNÜ İÇİNDE İADE

Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan habere göre, elektrik dağıtım şirketlerinin elinde bulunması gereken tutarı aşmış olan teminatlar, kullanıcıların talep etmesi durumunda 10 iş günü içinde geri ödenecek. Aynı şekilde teminat miktarının artırılması gereken durumlarda da kullanıcılara tamamlamaları için 10 iş günü süre tanınacak.

Teminat yükümlülüğünde yüzde 20 veya daha fazla eksiklik bulunması ve bu açığın kapatılmaması halinde dağıtım şirketleri durumu EPDK’ye bildirecek.

Yeni düzenlemeyle, anlaşma gücünü aşan kurulu güce sahip elektrik depolama tesisi kurmak isteyen tüketicilere otomatik güç kontrol ünitesi ve enerji kesme sistemi kurma zorunluluğu getirildi.Depolamalı elektrik üretim tesisleri için lisans başvurusu sırasında yatırılan teminatların iadesi de tesisin tamamı işletmeye alınana kadar yapılmayacak. Eelektrik dağıtım şirketleri ile yetkili organize sanayi bölgelerine (OSB), dengeleme güç piyasasındaki acil durum talimatlarının uygulanması gerekçesiyle kapsama giren lisanssız üretim tesislerine uzaktan müdahale yetkisi verildi. Acil durumun sona ermesi le birlikte şebeke işletmecisi, en geç 15 dakika içinde tesis sahibine bilgi verecek. Tesisin yeniden devreye alınması ise tesis sahibinin sorumluluğunda olacak.

Acil durum talimatlarına uyulmayan süre boyunca yapılan üretim için ödeme yapılmayacak.

BAŞVURU SÜRESİ 60 GÜN

Lisansı bulunmayan elektrik üreticilerinin, yeni düzenlemelere uyum sağlamak ve bağlantı anlaşmalarını yenilemek gerekçesiyle 60 gün içinde ilgili şebeke işletmecisine başvurması gerekiyor. Konuya dair cezai hükümlerin uygulanması ise 30 Nisan 2027 tarihine kadar ertelendi.a

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi