Gram altın biriktirenlere iyi haber gece yarısı geldi Gram altın biriktirenlere iyi haber gece yarısı geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaz saati uygulamasının yıl boyunca uygulanmasının daha faydalı olacağını belirterek, kış saatine geçilmeyeceğini söyledi. Eğitim sendikalarının Eskişehir şube başkanları, Bakan’ın açıklamasına tepki gösterdi.

EĞİTİMİN NİTELİĞİNE ZARAR VERİYOR

Çocukların karanlıkta evden çıktığını ve birçoğunun sabah kahvaltı dahi yapmadığını söyleyen sendika başkanları, yaz saati uygulamasının eğitimin niteliğine de zarar verdiğini, çocukların ilk derste uyuduğunu ifade etti.

“İLK DERSLER VERİMSİZ GEÇİYOR”

21 Aralık’ın en uzun gece olduğunu hatırlatan ve aynı gün ellerinde fenerlerle eylem yapacaklarını söyleyen Eğitim İş Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin Yurtman, “Çocuklar karanlıkta okula gidiyor. Bunun enerji tasarrufuyla ilgisi yok. Tasarruf edildiğine dair elimizde somut bir veri de yok. Sabahın o saatinde evlerde de okullarda da ışıklar hep yanıyor. Yanmak zorunda kalıyor. Biz bu yaz saati uygulamasını doğru bulmuyoruz. Çocuklar derslerine de konsantre olamıyorlar. İlk dersler karanlık oluyor. Çocuklar da uykulu oluyor. İlk dersler verimsiz geçiyor” diye konuştu.

“ÇOCUKLAR KAHVALTI YAPAMIYOR. DENGESİZ BESLENİYOR”

Sabah çok erken kalkan çocukların kahvaltı yapmadığını ve ilk derslerde uyuduğunu söyleyen Hürriyetçi Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Oğuz İduğ, “Şu anda Eskişehir’de birçok okul için yıkım kararı alındı ve boşaltıldı. Birçok okulda ikili eğitim var. Sabah 07:00’de, 07:30’da dersler başlıyor. Çocuklar okula giderken hava çok karanlık oluyor. Çocuklar okula gidebilmek için 06:00’da kalkıyor. Çocuklar kahvaltı yapamıyor. Aileler aperatif şeyler vermek zorunda kalıyor ya da ekmeğin arasına çikolata sürüyor çocuklar yiyebilsin diye. Çocukların ilk derslerde şekeri yükseliyor. Ama 2’inci, 3’üncü derslerde kan şekeri düşüyor. Bu da performans düşüklüğüne neden oluyor. Sabah 06:00’da uyanan çocuk ilk derste uyuyor. Kahvaltı yapamayan çocuklar kantinde tost, simit, poğaça yemek zorunda kalıyor. Yani yetersiz ve dengesiz besleniyor. Özellikle küçük çocuklar en dengeli beslenmeleri gereken dönemde sağlıksız beslenmek zorunda kalıyorlar” şeklinde konuştu.

“ÖĞRENCİLERİN BİRÇOĞU İLK SAATLERDE UYUYOR”

Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Sertaç Durdu, “Sabit saat uygulamasında, kış aylarında çocuklar daha gün aydınlanmadan, karanlıkta okula gitmek zorunda kalıyor.  Çalışanlar da karanlıkta işlerinin yolunu tutuyorlar. Bakanlığın söylemlerinin aksine konutlarda daha çok elektrik enerjisi tüketiliyor. Öğrencilerin birçoğu ilk saatlerde uyuyor ve güne verimsiz başlıyor. Daha gün aydınlanmadan okula giden çocuklarımız başta olmak üzere toplumun önemli bir kesimi mağdur olmasına rağmen siyasi iktidar, kendi bakış açısından olayları değerlendirdiği için sabit saat uygulamasından vazgeçmiyor. Eğitim Sen Eskişehir Şubesi olarak sabit saat uygulamasını kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Meltem Karakaş | Eskişehir Net Haber Merkezi