Geçen yılın yüksek getirileri ardından, fon yöneticileri 2024 için yatırımcılara risk yönetimi ve çeşitlenme tavsiyesinde bulunuyor.

Küresel piyasalar ulusal seçimler ve jeopolitik risklere hızla tepki verecek. Ekonomistlere göre, uzmanlara portföylerini teslim etme zamanı geldi.

Küresel piyasalar, son iki yılını tarihin en agresif faiz artırım döngüsüyle geçirdi. Ve nihayet geç bir yükseliş, geçen yıl majör borsa getirilerine bir miktar saygınlık kazandırdı. Pandemide palazlanan enflasyon canavarı henüz öldürülmemiş olabilir ama kesinlikle evcilleştirilmişe benziyor. 

Yurt içinde de gecikmeli etkilerin gölgesinde benzer bir yolun izleneceği tahmin ediliyor. Ancak birçok kişinin varsaydığı gibi önümüzdeki aylarda faiz oranlarının düşmesi işleri yoluna koymak için tek başına yeterli görünmüyor. 

Devam eden jeopolitik ve makroekonomik belirsizliklere bu yıl eklenen ulusal seçimler, piyasalar genelinde hafif bir sinir krizine davetiye çıkarıyor.

Bir seçim yılı boyunca yatırım yapmak, yaklaşan belirsizliğin ortasında özellikle zorlayıcı görünebilir. Kampanyalar yoğunlaştıkça, politika reformu vaatleri ve bunların gerçekleşme olasılığına ilişkin spekülasyonlar, finansal piyasalar üzerinde farklı etkiler yaratabiliyor ve birçok yatırımcının en iyi yaklaşımı sorgulamasına neden olabiliyor.

Bununla birlikte, yıla damgasını vurması beklenen Amerika başkanlık seçimlerinde S&P 500’ün seçim dışı yıllara göre daha sık pozitif getiri sağladığı görüldü: Seçim yıllarının yüzde 83’ünde-24 seçimden, 20’si- S&P 500 pozitif getiri elde etti; bu oran, seçim dışı yıllardaki yüzde 69’dan-71 yıldan, 49’u- daha yüksekti. 

Şans eseri, anketlerde üzerinde en az ittifak kurulan aday seçilse bile, S&P 500 bir şekilde başkanlık seçim döngüsünden pozitif getiriyle çıkmayı biliyor. 

Yatırım enstrümanları arasında yapılan bir değerlendirmede, S&P 500’ün 24 seçim yılının 18’inde daha iyi performans gösterdiği ortaya çıkıyor. Bu sonuçlar, oynaklık dönemlerinde nakde geçişin her zaman iyi bir fikir olmadığına ve uzun vadeli getirilere zarar verebileceğine dair tezleri destekliyor. Böyle zamanlarda, piyasaya bağlı menkul kıymetler kategorisinde yatırım fonları nispeten güvenli bir yatırımdır. 

Riskleri vardır ancak, finansal hedeflerinizi, risk toleransınızı, geçmiş performansınızı ve tercih ettiğiniz yatırım fonlarının gelecek tahminlerini biliyorsanız, en azından kötü yatırımlardan uzak durabilirsiniz. 

Fon seçiminde ise, geçmiş yıllara ait performansın yanında yüksek gider oranı, seyreltilmiş getiriler ve örtülü komisyon ücretleri risklerini doğru analiz etmek gerekiyor.

Bunun için 2023’te parayı katlayan, yani yüzde 100’ün üzerinde getiri sağlayan bir grup portföy yöneticisine yeni yılın yatırım trendlerini sorduk. Satır aralarında 2024 yılı portföy stratejinize yön verecek çok sayıda ipucuna rastlayacaksınız.


UZMANLAR NE DİYOR?

YAPI KREDİ PORTFÖY GENEL MÜDÜRÜ MÜGE PEKER:

Önümüzdeki dönemde, alınacak ekonomik kararlar ve gerek yurt içi gerek yurt dışı merkez bankalarının faiz politikası oldukça önemli olmaya devam edecek. 2024 yılının hem ekonomik anlamda hem de portföy yönetimi sektörü için hareketli bir yıl olacağını düşünüyoruz.

Sektör çok hızlı bir şekilde konjonktürel gelişmelere uyumlanıyor, bu değişime paralel olarak yeni ürün ve hizmetler geliştiriliyor. 

Önümüzdeki dönemde, portföylerde yer alan sabit getirili varlıklara daha fazla yer verileceği görüşüyle beraber aktif yönetilen ve çoklu varlık stratejisi benimsemiş fon sepeti fonları ve değişken fonların sektörün gelişimine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. 

Diğer yandan 2024’te, bireysel yatırımcıların yanı sıra şirketlere sunulan hizmetlerin de artmasını bekliyoruz. Ayrıca, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yeni stratejiye sahip fonların kurulmasıyla birlikte bireysel emeklilik fon yelpazesinin daha da gelişeceğini düşünüyoruz. 

Ocak ayı varlık dağılımı önerimizde, kıymetli madenlere ve yerli hisse senetlerine yatırım yapan fonlar arasında, bankacılık sektörüne yatırım yapan hisse senedi fon ağırlıklarını artırdık. 

Toplam varlık içerisinde; yerli hisse senetleri fonlarının yüzde 40, yurt içi borçlanma araçları fonlarının yüzde 20, kıymetli madenler fonlarının yüzde 20, yurt dışı borçlanma araçları fonlarının yüzde 5, yabancı hisse senetleri fonlarının yüzde 15 oranında yer almasını önerdik.

Bu doğrultuda, Ocak ayında varlık dağılımında; Koç Holding İştirak ve Hisse Senedi Fonu’muzun yüzde 25, Bankacılık Sektörü Hisse Senedi Serbest Fonu’muzun yüzde 15, Özel Sektör Borçlanma Araçları Fonu’muzun yüzde 20, Altın Fonu’muzun yüzde 20, Eurobond Borçlanma Araçları Fonumuzun yüzde 5 ve Yabancı Teknoloji Sektörü Hisse Senedi Fonumuzun yüzde 15 oranında bulunmasını paylaştık.


FONLAR İLGİ GÖRÜYOR

Bununla birlikte, tek bir fon altında varlık dağılımı prensibi ile yönetilen Yapı Kredi Portföy İkinci Fon Sepeti Fonu (YAC) birden fazla fona yatırım yapmak istemeyen ama tek bir fon altında varlık dağılımı gerçekleştirmek isteyen yatırımcılara önerdiğimiz fonlar arasında ön sıralarda yer almaya devam ediyor.

Yatırımcılara farklı yatırım tercihleri sunmayı ilke edinmiş şirketimiz, 2023 yılında halka arz ettiğimiz 3 farklı stratejiye sahip kâr payı ödeyen fon ihraç etti. 

Yapı Kredi Portföy, Nişantaşı Kâr Payı Ödeyen Serbest (Döviz) Fon (YNK) USD cinsi eurobondlara yatırım yapıyor ve yatırımcılarına 3 ayda bir kâr payı ödemesi ile nakit akışı sağlıyor.

Bu fonun yanı sıra 6 ayda bir kâr payı ödeyen Yapı Kredi Portföy Kilyos Kâr Payı Ödeyen Hisse Senedi Serbest (TL) Fon (YLY) ve Yapı Kredi Portföy Kâr Payı Ödeyen Kira Sertifikaları Katılım Serbest (Döviz) Fon (YSL) ürünlerimiz düzenli nakit akışı sağlama avantajı ile ön plana çıkan fonlar arasında yer alıyor. 

Farklı varlık sınıflarında önerdiğimiz fonlar arasında yabancı hisse senedi fonlarında 2023 yılı ‘‘Hisse Senedi Şemsiye Fonu’’ kategorisinde getiri lideri olan Yapı Kredi Portföy Yabancı Teknoloji Sektörü Hisse Senedi Fonu (YAY) ile kıymetli madenlerde Yapı Kredi Portföy Altın Fonu (YKT) ve Yapı Kredi Portföy Gümüş Fon Sepeti Fonu (YZG) farklı stratejilerde ön plana çıkan fonlar arasında yer alıyor. 

Ayrıca yurt içi hisse senetlerine yatırım yapmak isteyen yatırımcılara, Yapı Kredi Portföy Koç Holding İştirak ve Hisse Senedi Fonu’nu (YAS) ve yüksek büyüme potansiyeli olan şirketlere yatırım yapan Yapı Kredi Portföy BIST-100 Dışı Hisse Senedi Fonu’nu (YHB) da sunuyoruz.

Kaynak: Ekonomim