Game of Thrones, Vikings, Uyanış: Büyük Selçuklu ve Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi gibi milyonlarca izleyiciyi ekran başına kilitleyen yapımların dönem kostümleri, Bilecik'in Söğüt ilçesinde üretiliyor. İstanbul’daki atölyesini Söğüt'e taşıyan Orhan Kocaoğlu, 6 yılda 26 farklı film ve dizi projesine 10 bine yakın kostüm kazandırdı. Kocaoğlu ve 10 kişilik kadın ekibi, yalnızca kostüm değil; zırh, başlık, kalkan, yüzük ve taht gibi detaylı aksesuarları da el işçiliğiyle üretiyor.

Kostüm 1

2016’da İstanbul Ümraniye’de kurduğu tasarım atölyesini 2019 yılında Söğüt’e taşıyan Orhan Kocaoğlu’nun hikâyesi, Ertuğrul Gazi Türbesi’nin yakınında kurduğu bir otağ çadırında başladı. Ziyaretçilerin giyip hatıra fotoğrafı çektirdiği kostümler beklenmedik bir ilgi görünce bu alanı kapatıp doğrudan yapım şirketleriyle çalışmaya başladı. Pandemi döneminde atölyesini tamamen Bilecik’e taşıyan Kocaoğlu, o günden bu yana hem yerli hem yabancı dizilere tarihi kostüm ve aksesuarlar üretiyor.

Kostüm üretiminde, dönemin atmosferini yansıtmak için geleneksel ve doğal malzemelere öncelik veriliyor. Tabaklanmış deri, pirinç döküm, kumaş ve ahşap detaylar, kullanılan başlıca materyaller arasında yer alıyor. Özellikle Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde kullanılan Alparslan zırhı da Kocaoğlu’nun üretimleri arasında bulunuyor ve atölyede sergileniyor.

Kostum 2

Tarihe duyduğu ilgiyi ailesinden miras aldığını belirten Orhan Kocaoğlu, büyük dedesinin Sultan Abdülhamid’in maiyet çavuşu olduğunu ve bu nedenle tarih bilinciyle büyüdüğünü dile getiriyor. “Osmanlı’nın adaletini ve insan sevgisini benimseyerek, bu tarihin unutulmaması için kendimizi sorumlu hissediyoruz” diyen Kocaoğlu, yaptığı işi sadece bir meslek değil, kültürel bir görev olarak gördüğünü söylüyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı