GÜNEYİ TÜRKMEN DAĞLARI'NA UZANIYOR

İç Anadolu Bölgesinin Yukarı Sakarya Havzası'nda, Eskişehir ilinin güneyinde ve il merkezine 64 km uzaklıktadır. Doğusunda Sivrihisar, batısında Seyitgazi, güneybatısında Han, kuzeyinde Mahmudiye ve güneyinde Afyonkarahisar ilinin Emirdağ ilçesi ile çevrili olup tabi bir sınırı yoktur. 39°22'34.27"K ve 31°02'15.21"D koordinat- larında yer almaktadır. Yüz ölçümü 858 km'dir.
İlçenin 1.200 hektarı ormanlık alan olup deniz seviyesinden yüksekliği rakım olarak ortalama 875 m.dir. İlçenin güneyinde Küçük Türkmen Dağları'nın doğu uzantıları mevcut olup kalan kısımları ovalıktır. Ovalık kısımlarda irili ufaklı tepeler bulunmaktadır.

İLÇEDE 5 FARKLI SU KAYNAĞI BULUNUYOR

İlçede karasal iklim hüküm sürmektedir. Yazları kurak ve sıcak, kışları soğuk ve kuraktır. İlkbahar ve sonbahar serin ve yağışlı geçer. İklime bağlı step ve bozkır iklimi örtüsü görülür.
Çifteler ilçe merkezine 2 km, Eskişehir'e 67 km, Ankara'ya ise 215 km uzaklıkta yer alan Çifteler Sakaryabaşı; bu şehirlere yakınlığı nedeniyle bolca ziyaretçi çekmektedir. İç Anadolu'da dalış yapılabilecek yerlerden biri olan Çifteler Sakaryabaşı, Sakarya Nehri'nin doğduğu yer olarak bilindiği için Sakaryabaşı adını almıştır.

Sakaryabaşı'nda bulunan gölde balıklar ve doğal bitki örtüleri adeta bir akvaryum oluşturmuştur. Berrak bir suya sahip olan gölde dalış faliyetleri yapılmaktadır. Gölün etrafında ise balık restaurantları, çay bahçeleri ve piknik alanları bulunmaktadır. Gölün bir başka özelliği ise suyun sıcaklığıdır. Sabah saatlerinde dahi 18-20°C sıcaklığa sahip olan göl, kışın bile dalış yapmaya uygundur. Sakarıbaşı olarak da bilinen bölgede toplamda 5 ayrı kaynak bulunmaktadır. Bu kaynaklar: Gökgöz Kaynağı, Kırkkız Kaynağı, Ilıksı Kaynağı, Göztaşı Kaynağı ve ana kaynak olan Sakaryabaşı Kaynağıdır.

Sakaryabaşında kano gezileri, ATV motor gezileri, yürüyüş parkuru, balık tutma faaliyetleri, kamp turizmi ve ailelerin rahatça piknik yapabileceği ve eğlenebileceği piknik alanları mevcuttur. Konaklamak isteyenler için otel mevcut olup bu otel içerisinde yüzme havuzu bulunmaktadır. Ayrıca kadınlar için kapalı yüzme havuzu mevcuttur.

61.609 HEKTAR TARIM ARAZİSİ VAR

İlçe halkının %90'ı tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır, %10'u ise esnaf, sanatkar, işçi ve memurdur. Tarımla uğraşan ke- simin %25'i tarım işçiliği, %75'i küçük aile çiftçiliği yapmaktadır.
İlçe genelini oluşturan 82.000 hektar arazinin %75,13'ü (61.609 hektarı) tarım arazisi olup bunun %20'sinde kültür bitkileri yetiştiriciliği yapılmaktadır. %1,46'sı orman alanı, %18,58'si çayır ve mera, geriye kalan %4,83,ü ise işe yaramayan arazidir. İlçede 61.609 hektar tarım arazisinin 18.500 hektarında sulu tarım, 43.109 hektarında kuru tarım yapılmaktadır. TÜİK 2022 yılı ADNKS sonucuna göre nüfusu 14.906'dır.

Kaynak: Eskisehir Net Haber Merkezi