Arsa ve ev tapusu olanlar için yeni karar: Artık bunu yapmanız gerek Arsa ve ev tapusu olanlar için yeni karar: Artık bunu yapmanız gerek

Tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde bulunan Eti Şehir ve Göç Müzesi, TÜGVA’ya verildi. İçinde bağışlarlarla tahsis edilen birçok eşya ve envanterin bulunduğu müze hakkında Eskişehir.net’ten Meltem Karakaş’a konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, “Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip olacak böylesi bir müzesinin bir yandaş vakfa tahsisine sessiz kalmamızı kimse beklemesin. Biz acilen açıklama bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE DEVRETMELERİ GEREKİRKEN, BU VAKFA DEVRETTİLER”

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü şu ifadeleri kullandı:

“2012 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmişti Eskişehir ve Astana’dan almıştı bu unvanı. O dönemde 2013 yılında bir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı kurulmuştu kanunla. Bunun ardından bir yıl boyunca etkinlikler kültür ajansının kapsamında yapıldı. Ve 2013 yılında aslında ajansın tasviyesi gerekiyordu kanun gereği. 2014 yılında mart yerel seçimleri vardı. Dolayısıyla o dönemde beklediler seçim sonrasına bıraktılar tasviyeyi. Fakat CHP’li belediye Yılmaz Büyükerşen kazanınca büyükşehir belediyesini bir vakıf kurdular. Türk Dünyası Vakfı. Daha sonra bütün mal varlıklarını Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne devretmeleri gerekirken, bu vakfa devrettiler. Ve bu vakıf aracılığıyla yürüttüler diğer etkinlikleri.

 “ÇOK GÜZEL BİR MÜZE OLMA YOLUNDAYDI”

2015 yılında burada bir temel atmıştık. O dönemin valisi, AKP milletvekili katılmıştı. Ben de Yılmaz Hoca’ya vekalet ettiğim için katılmıştım. 2015’ten sonra hızla inşaat yapıldı. Bildiğiniz gibi Eskişehir’de toplumsal sorumluluk projelerine de oldukça duyarlı olan ve bu konuda da projeler geliştiren şirketler grubu var. Sponsor olmuştu. Daha sonra inşaat bitiminden sonra müzenin içini merak ederek gezmiştim. Çok güzel bir müze olma yolundaydı.

“KÜLTÜR BAKANLIĞI’NIN BÖYLE BİR MÜZE ÇALIŞMASININ OLMADIĞI YÖNÜNDE YANIT GELMİŞTİ”

Ben uzun süre açılmayınca bir soru önergesi vermiştim 2019 yılında. Bu soru önergeme 2020 yılı ocak ayında bir yanıt geldi Kültür Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden. Orada denilen şey: Böyle bir müze başvurusu olmadığı, Kültür Bakanlığı’nın böyle bir müze çalışmasının Eskişehir’de olmadığı yönünde yanıt gelmişti.

“BİRDENBİRE TÜGVA’YA VERİLDİĞİNİ ÖĞRENDİK”

Aradan 4 yıl geçti. Hala müze açılmadı. Ve birdenbire TÜGVA’ya verildiğini öğrendik. Aslında çok ilginç. Kültür Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlü sayfasına girdiğimizde hala sayfada yapım ve onarım karşılığı kiralama olarak görünüyor. Çok ilginç değil mi? Burada da işte ETİ Şehir ve Göç Müzesi diyor. 2019’da aylık kira bedeli var. 15 yıllığına verilmiş. Bunların hepsini sponsor firma karşılamış durumda zaten. İşin ilginç yanı vakfın sayfasına girdiğimizde de devam eden projelerimiz arasında Eti Göç Müzesi yer alıyor. Biz biliyoruz Balkan göçmenleri derneği çok fazla objeler vermiş, dokümantasyonlar vermiş. Onlar ne oldu? Kapalı olduğu için içeri giremiyoruz. Bir kıraathane haline dönüşmüş.

"YANDAŞ VAKIFLAR ŞU ANDA KAMU KAYNAKLARINA ÇÖKÜYORLAR"

Sorularımız var. Yerel seçimlerden sonra kaynağı kesilen bu yandaş vakıflar şu anda kamu kaynaklarına çöküyorlar. Burası da bir kamu kaynağı ile yapılmış, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait bir arsa yapım ve onarım kiralama karşılığında kiralama sözleşmesiyle tahsis yapılmış.

“TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR VAKFI BUNU NASIL TAHSİS ETTİ TÜGVA’YA?”

Türk Dünyası Kültür Vakfı bunu nasıl tahsis etti TÜGVA’ya? Bunu bilmiyoruz. İçindeki eserler ne oldu bilmiyoruz. Sponsor firmadan izin alındı mı bunu bilmiyoruz. Bildiklerimiz bu konuda o kadar az ki, mütevelli heyeti var. Genel kurulu var vakfın. Genel kurulda böyle bir karar alındı mı? Mütevelli heyeti kararı ile mi yapıldı bu? Hiçbir şey bilmiyoruz. Bazı duyumlarımıza göre o müze malzemelerinin de içerde duracağı söyleniyor ama bu kabul edilemez. Burası göç müzesi tahsis diye vakıftan devralınmış durumda.

“BU MÜZE TÜRKİYE’DE İLK OLACAKTI”

Büyük bir karmaşa var. Biz de Eskişehirliler olarak zamanında Kafkaslardan, Kırım’dan, Balkanlardan göç almış ve kent kültürü, şehir kültürü göçlerle zenginleşmiş bir mirasa sahibiz. Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip olacak böylesi bir müzesinin bir yandaş vakfa tahsisine sessiz kalmamızı kimse beklemesin. Biz acilen açıklama bekliyoruz.  Şehrimiz turizm şehri haline geldi yerel yönetimlerimizin yaptığı çalışmalarla. En son bayramda hep birlikte yaşadık turistler geldi. Ne kadar yoğun biçimde müzelerimizin önünde kuyruklar vardı. Müzelerimiz bir çekim alanı aslında.

“BU MÜZENİN GELECEĞİ NE OLACAK?”

Bu müze niçin açılmadı? Bu müze nasıl TÜGVA’ya tahsis edildi? Geleceği ne olacak? Tabela niçin indirildi? Bu TÜGVA tabelası neden buraya asıldı hemen? Bunu Eskişehirliler olarak kabul etmiyoruz. Acilen tabela insin. Tekrar müze tabelası konulsun ve bilmiyorum içerde ne tür bir tahribat var ama hemen yerine konularak müze tekrar Eskişehirlilerin kullanımına açılsın istiyoruz.” MELTEM KARAKAŞ

Kaynak: Meltem Karakaş