Eskisehir.net'in canlı yayınına konuk olan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, günümüzde diplomanın işe alımlardaki önemine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Şu anda lise diploması bile bence çok önemli değil" şeklinde konuştu.
İyi insan olmanın ve becerileri zamanında keşfedebiliyor olmanın daha önemli olduğuna dikkat çeken Kesikbaş, "Zihinsel fitness yapmak çok önemli, bu işin önemli kısmı" dedi.
"ÇOK FAZLA SERTİFİKA PROGRAMI VAR"
Celalettin Kesikbaş konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Şu anda o kadar çok sertifika programı var ki. Biz sanayi odasında bile neredeyse yılda on binlerce saat eğitim vermiş oluyoruz. Eskişehir'de çok fazla kuruluş var ve hepsi son derece kıymetli sertifikalar. Bugün MIT'ten de sertifika programına katılabilirsin, Harvard'dan da katılabilirsin ya da ODTÜ'den. Türkiye'nin herhangi bir yerinden odalardan. İnsanın kendi kabiliyet ve becerisini keşfedip bunun üstüne gidip bunu geliştiriyor olması bence budan sonra geleceğin meslekleri açısından ve gençlerin geleceği açısından da son derece önemli."
"ÇOCUKLARINIZIN KİŞİLSEL BECERİLERİNİ KEŞFEDİN"
İlkokul, ortaokul seviyesinde ailenin çok önemli olduğunu belirten Kesikbaş, bu dönemde ailelerin mutlaka çocukların kişisel becerilerini keşfetmesi gerektiğini de vurgularken, sözlerine şöyle sürdürdü:
"Liseden sonra çocukların bireysel egemenliği başlıyor. Bazen söz geçiremiyorsunuz. Ama o seviyede gerçekten çocukların mesleki eğitim olacak ya da herhangi bir meslek mi, sanatçı mı olacak, ne olacaksa mutlaka keşfedilmesi önemli. Burada okuldaki rehberliklere de çok iş düşüyor. Bir de çocuğun da kendi kendini keşfedebilecek yeteneklerini geliştirmesi lazım. Ondan sonra, diplomayı kaça koyarsın dersen 3-4 numaraya falan koyarsın.
Biz de diplomasına en son bakıyoruz. Çünkü geldiği üniversitenin kalitesi, kalitesizliği falan önemli değil. Ben bazen abartıyorum çocuğun sosyal networkünü görmek açısından. King biliyor mu, bridge biliyor mu, 3-5-8 biliyor mu, basket, futbol oynuyor mu? Yabancı dil son derece önemli. Bugün dünyada vatandaş olacaksan yabancı dil bileceksin. Sadece akademik olarak denklemini biliyor olmak değil, denklemin algoritmasını ve anlamını anlayabilmek lazım."
"LİSE DİPLOMASI BELİRLEYİCİ DEĞİL"
"Lise diploması bile çok önemli değil. En azından bir lise bitirmesi önemli olabilir ama bu gelecekteki meslek kariyeri açısından belirleyici bir şey değil. Diploma bence ikinci planda üçüncü planda dediğimiz gibi. Kişisel yeteneklerimiz ne? Bir de bizim şu anda bildiğimiz klasik mesleklerin çoğu ölüyor. Yapay zeka ile birlikte, dijital transformasyonla birlikte bir çok şey değişiyor hayatımızda. Yeni meslekler geliyor. Bugün konuştuğumuz mesleklerin çoğunu 10 sene sonra duymayacağız."





