Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı son paylaşımda, Türkiye genelinde onlarca il ve ilçe için deprem riski uyarısında bulundu.
Ercan, “Lütfen bu gibi yerlerden konut satın almayın, kiraya tutmayın” diyerek vatandaşları olası büyük depremlere karşı dikkatli olmaya çağırdı.
UYARIYORUM
— Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (@ovgunaercan) November 12, 2025
Tire, Ödemiş, Torbalı, Aydın efeler, Manisa, Turgutlu, Kemalpaşa, İzmir-bayraklı, Bornova ovası, Menemen ovası, İnciraltı, Bostanlı , alaybey, mavişehir, Çiğli, Balıkesir, Afyonkarahisar, İzmit, İstanbul-Ataköy, Yeşilköy, Haramidere, Bakırköy Yeşilyurt, Avcılar… pic.twitter.com/1nfacj8GuE
ONLARCA ŞEHİR VE İLÇE
Prof. Ercan paylaşımında, Tire, Ödemiş, Torbalı, Aydın Efeler, Manisa, Turgutlu, Kemalpaşa, İzmir Bayraklı, Bornova Ovası, Menemen Ovası, İnciraltı, Bostanlı, Alaybey, Mavişehir, Çiğli, Balıkesir, Afyonkarahisar, İzmit, İstanbul Ataköy, Yeşilköy, Maramidere, Bakırköy Yeşilyurt, Avcılar, Büyükçekmece, Beylikdüzü Dalyan, Pınarkent, Gürpınar, Esenyurt, Küçükçekmece, Kağıthane, Zeytinburnu, Tuzla Sahil, Kocaeli Gölcük, Düzce, Kaynaşlı, Bolu, Adapazarı, Tekirdağ, Bandırma, Yalova, Adana, Çukurova, Ceyhan, Mersin, Erzincan, Tokat, Amasya, Bursa Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım, Muğla Fethiye gibi birçok yerin yüksek riskli bölgeler arasında yer aldığını belirtti.
Ercan, açıkladığı noktalarda sulak, gevşek ve birinci sınıf tarım arazileri üzerine kurulan çok katlı binaların deprem sırasında sarsıntıyı üç ila beş kat büyüteceğini söyledi. Ayrıca bu tür yapıların rezonansa girerek aşırı çalkalanacağını, dayanıklılığı düşük binaların ise çökmeyle karşı karşıya kalacağını ifade etti. Vatandaşlara, “İlgilendiğiniz yapının yer-yapı güvenlik belgesini mutlaka isteyin, olumsuzsa vazgeçin” uyarısında bulundu.
TÜRKİYE'NİN EN GÜVENLİ NOKTALARI NERELER?
Bir kullanıcının “Hocam peki güvenli yerler neresi?” sorusuna yanıt veren Prof. Ercan, “Artvin’den Kırklareli’ne kadar uzanan Karadeniz kıyıları, tüm Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu, Trakya ve Ankara başkent çevresi Türkiye’nin en güvenli bölgeleridir.” dedi. Ancak Ercan, hiçbir yerin tamamen risksiz olmadığını vurgulayarak, “Yer kırığı yıkmaz, deprem odağından çıkan sarsıntının yapı ile rezonansa gelmesi yıkar.” ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrası deprem korkusunun yeniden arttığı Türkiye’de, uzmanların uyarıları sıklaşırken, Prof. Ercan’ın açıklamaları sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.




