Hatay’ın verimli topraklarıyla öne çıkan Arsuz ilçesinde, ata tohumu ile üretilen maydanoz tohumu hasadı başladı. Türkiye’nin maydanoz tohumu ihtiyacının yaklaşık %75’ini karşılayan bölgede üreticiler, bu yılki verimlilikten ve kalite artışından oldukça memnun. Doğal ve genetiğiyle oynanmamış yerli tohumlarla yapılan üretim, hem tarımsal sürdürülebilirlik açısından hem de ekonomik katkı yönünden büyük önem taşıyor.

Hatay’ın Arsuz ilçesinde yer alan Üçgüllük Mahallesi'nde, Satmaz ailesi 40 dönümlük arazide geleneksel ata tohumuyla maydanoz tohumu üretimi yapıyor. Yıllardır nesilden nesile aktarılan bu yerli tohumlar, genetik olarak hiçbir müdahaleye uğramamış olup tamamen doğal yollarla çoğaltılıyor.
Üretici Muhlis Satmaz, “Bu tohumlar bize dedelerimizden kaldı. Genetiği değiştirilmemiş, tamamen doğal ata tohumudur. Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyoruz” diyerek ata tohumunun önemini vurguladı.

A W518650 06

Çocuk Hizmetleri Voleybol Şampiyonası'nda zirvenin sahipleri belli oldu
Çocuk Hizmetleri Voleybol Şampiyonası'nda zirvenin sahipleri belli oldu
İçeriği Görüntüle

TOHUMLAR ESKİŞEHİR'E KADAR ULAŞIYOR

Bahar aylarında maydanozun tohuma kalkmasıyla birlikte başlayan hasat sürecinde, üreticiler sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar çalışıyor. Bu yıl, geçen yıla oranla dönüm başına alınan ürün miktarı da arttı.

Geçtiğimiz yıl dönüm başına ortalama 50 kilogram ürün alınırken, bu yıl bu rakam 50 ila 100 kilogram arasında değişiyor. Hasat edilen maydanoz tohumları, kilosu 100 TL'den satışa sunuluyor ve tüm Türkiye'ye gönderiliyor.

Arsuz’da yer alan üç büyük mahallede toplam 3-4 bin dönüm, ilçe genelinde ise 5-6 bin dönüm alanda maydanoz üretimi yapılıyor. Bu üretim, Türkiye'nin maydanoz tohumu ihtiyacının büyük bölümünü karşılıyor. Tohumlar, Ankara, Eskişehir, Mersin başta olmak üzere doğu illerine kadar geniş bir coğrafyaya ulaştırılıyor.

A W518650 10

Kaynak: İhlas Haber Ajansı