BTK’nın yaptığı yeni düzenleme doğrultusunda, yurt dışından getirdiğiniz telefonları 120 gün boyunca kayıt ettirmeden kullanabilirsiniz. Ancak, 120 gün sonunda kayıt ettirmezseniz telefonunuz BTK tarafından şebeke erişimine kapatılır. IMEI bilgisine sahip olan tüm cihazların kayıt altına alınması gerekmektedir. Kayıt işlemleri oldukça kolaydır. IMEI harç ücretini ödemek ve ardından bilgilerinizi girerek, tüm işlemleri dakikalar içerisinde halledebilirsiniz. Ancak, bununla birlikte, bilmeniz gereken bazı kurallar yer almaktadır. Cep telefonu kayıt sürecinde, özellikle telefonların kimin üzerine kayıt ettirildiği oldukça önemlidir. Çünkü, cep telefonu yasa dışı işlerde kullanılırsa, yasal sorumluluk, telefonun üzerine kayıtlı olduğu kişiye aittir.

Pasaporta Telefon İşleme Nasıl Yapılır?

Türkiye’de elektronik ürünler başta olmak üzere tüm sektörlerde dolaylı vergi uygulanması tüm tüketicileri farklı alternatifler aramaya yöneltiyor. Yurt dışı seyahat imkanlarının artmasının sonucu olarak, yabancı ülkeden Türkiye’ye cep telefonu getirmek de kolay hale geldi. Elektronik ve cep telefonu fiyatlarında düşük vergi dilimine sahip ülkeleri ziyaret ettiyseniz Türkiye’ye göre çok daha uygun fiyatlarda cep telefonu satın alırsınız. Ancak, yurt dışından getirdiğiniz telefonu burada kullanmak için kaydetmek zorundasınız. Kayıt işlemleri hiç zor olmamakla birlikte, belirtilen prosedürleri kurallara uygun olarak takip etmek zorundasınız.

Yurt Dışı Telefon Nasıl Kaydedilir?

Türkiye’nin gümrük mevzuatı gereğince yurt dışından sadece yolcular beraberinde telefon getirebiliyorlar. Posta başta olmak üzere kargo ve online alışverişle ülkeye cep telefonu sokmak; kaçakçılık kapsamında değerlendiriliyor.

1- Pasaporta Telefon Kaydı

Başkasının Pasaportuna Telefon Kaydettirme |Telefon kaydı yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan temel belge pasaporttur. Yurt dışına çıkış yaptığınızı kanıtlayan bir pasaportun yanı sıra kimlik kullanılarak çıkış yapılan KKTC ve Gürcistan seyahatlerinde de telefon kaydı yapabilirsiniz. Ancak, e-devlet sistemi üzerinde, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yurt dışı giriş ve çıkış sorgulama ekranında ülkeden giriş ve çıkışınızın tespit edilmiş olması gerekiyor. Kısacası, cep telefonunuzu kendi isminiz üzerine kayıt ettirecekseniz yurt dışına çıkış yapan kişi siz olmak zorundasınız. Telefonu, başkasının pasaportu üzerine kayıt ettirirseniz bu şu anlama gelmektedir. Telefonunuz resmi olarak başkasının üzerine kayıtlıdır. Telefonunuz ile yapmış olduğunuz tüm hareketlerin yasal sorumluluğu, cep telefonunuzu kimin ismine kayıt ettirdiyseniz onun üzerinedir. Başkasının pasaportuna telefon kaydettirme, mantıklı bir işlem olarak gözükmemektedir. BTK; cep telefonunun ismi kayıtlı olan kişinin dışında başkaları tarafından kullanıldığını tespit ederse, telefonu şebeke erişimine kapatabilir. Telefon kaydettirmek için pasaport sahibi arayanlar ve onlara uygun pasaport sunanlar bulunmaktadır. Hatta, bununla alakalı bazı siteler bile yer almaktadır. Ancak, bu işlem kişinin başını hukuki anlamda ağrıtabilir.

2- Pasaporta Telefon İşleme Süresi

Pasaporta telefon işleme süresi, pasaport sahibinin yurt dışından Türkiye’ye giriş yaptığı tarihten itibaren takip eden 120 günlük süreci kapsamaktadır. Türkiye’ye adım attığınız ve pasaportunuza giriş damgasının basıldığı tarihten sonraki 120 günlük süreç içerisinde telefon kaydınızı yaptırmak zorundasınız. Aksi bir durumda, cep telefonunuzu kaydedemezsiniz.

3- Telefon Kaydı Ücreti

Başkasının Pasaportuna Telefon Kaydettirme |Telefon kaydı yaptırmak istiyorsanız, 2018 yılında BTK’nın belirlediği 170,70 TL’lik harcı ödemek zorundasınız. Bu harcı; vergi dairelerine, vergi dairelerinin internet sitesine ve anlaşmalı banka şubelerine ödeyebilirsiniz. Anlaşmalı banka şubeleri; Ziraat Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Garanti Bankası, Denizbank, ING Bank, Vakıflar Bankası, Şekerbank ve HSBC Bankası’dır. Harç ödemesi, pasaport sahibinin TC kimlik numarasına yapılmaktadır. Ödeme yaparken; adınızı ve soyadınızı, TC kimlik numaranızı ve kayıt ettirmek istediğiniz telefonun IMEI numarasını bildirmek zorundasınız.

4- E-Devlet ile Telefon Kaydı

Başkasının Pasaportuna Telefon Kaydettirme |2014 yılının Temmuz ayından bu yana yurt dışından telefon getiren herkes, kaydını e-devlet üzerinden yaptırmak zorundadır. Sadece, Türkiye’de yaşayan yabancılar, GSM operatörlerinin abone merkezlerinden kayıtlarını yaptırabiliyorlar. E-devlet kapısına e-devlet şifresiyle giriş yapabiliyorsunuz. Ardından, IMEI Kayıt menüsü üzerinden kaydınızı tamamlayabiliyorsunuz. Bununla birlikte, kayıt sırasında telefon numaranızı, IMEI numarasını, pasaport numaranızı ve Türkiye’ye giriş tarihinizi vermek zorundasınız. Bu bilgilerin hepsi birebir doğru olmak zorundadır. Kayıt işlemleri, pasaport sahibi olan kişinin e-devletteki hesabı üzerinden yapılmak zorundadır. Başkasının pasaportu üzerinden kayıt işlemi yapmayı planlıyorsanız, o kişinin e-devlet hesabını kullanmak zorundasınız.

5- Yurt Dışından Kaç Telefon Getirilebilir?

Bu konuda BTK’nın yaptığı bir düzenleme bulunmaktadır. Buna göre, her Türk vatandaşı yurt dışından iki yılda bir adet cep telefonu getirip kaydettirme hakkına sahiptir.