Eskişehirspor Kulübünün kurtuluşu adına harekete geçen ve kulübün genel kurulu öncesi belediye başkanları, oda başkanları, Eskişehirspor Kulübünün eski başkan ve yöneticileri, spor taban birlik başkanları ile yapılan toplantılar sonrası, şehrin destek verebileceği bir başkan adayı ve yönetim kurulu oluşması için çalışmalar yürüten Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehirspor Kulübünün Olağanüstü Genel kurulunda bir konuşma yaptı.
Kurt yaptığı konuşmada:

Sayın Divan, Eskişehirspor’umuzun değerli başkanları, yöneticileri, efsane futbolcularımız, sevgili milletvekilleri, sayın belediye başkanım, Eskişehirspor delegeleri, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Bugün olağanüstü bir toplantı yapıyoruz ve bu olağanüstü toplantıyı Eskişehirspor’un Bölgesel Amatör Lig’de bir yıl daha kaldığı dönemde gerçekleştiriyoruz. Şanlı Eskişehirspor’un tarihinde çok büyük başarılar ve fedakarlıklar oldu. Taraftarların Türkiye futboluna verdiği ve tribünlere getirdiği renk, büyük dersler verdi.

Ancak bugün Bölgesel Amatör Küme’de oynayan bir takımız. Bu kongrenin, Bölgesel Amatör Küme’den kurtulmanın bir adımı olmasını umuyorum ve diliyorum. Şu anda Eskişehir’de ne yaptığımızı ve ne yapmak istediğimizi tartışmamamız lazım. Bu salon keşke Eskişehirspor’un eski başkanlarının hepsinin burada olduğu bir salon olsaydı.

Eskişehirspor’un şu anda elimize gelen raporundaki borcu 433 milyon küsür. Ve bu borç her gün artıyor. Genelde bu kadar borçlu bir kulübe kimse yönetici olmak istemez, ama şu anda yönetime seçmek istediğimiz arkadaşlarımızın hiçbirisinin bu borçla ilgisi yok. Bu borç başkalarının borcu. Bu borcu yapanlar, Eskişehirspor’u iyi yönetemeyenlerdir. Borç büyüdükçe, farklı etkinliklerle profesyonel bir takım yönetmekten vazgeçerek farklı havalara girilmiş ve bunun sonucunda şu anda eski yöneticiler neredeyse birbirine selam vermez hale gelmiştir. Bu ortamda biz 3 belediye başkanı bir hamle yapalım, Eskişehir’i birleştirelim, elimizi taşın altına koyalım ve Eskişehirspor’u bu zor günde kurtaracak bir formül arayalım dediğimizde bile, bu arkadaşlar yan yana gelmedi.

Duygusal ve birbirini onore eden konuşmalardan ziyade gerçekleri ortaya koymamız lazım. Şu anda bir uzlaşma oldu ve bu uzlaşmayla uğraşan kardeşimiz elini değil, gövdesini bu taşın altına koydu. Umarım ve dilerim, başarılı bir sezon ve başarılı bir yönetimle o toplantılarda koyduğumuz hedefleri yakalarız.

  1. Hedef: Takımın sportif başarıyı elde ederek bir üst lige çıkması.
  2. Hedef: Yönetimin şeffaf, hesap verebilir ve yönetebilir bir yönetim olması.
  3. Hedef: Birlik ve beraberlik içerisinde, oyuncular ve teknik adamlarla içli dışlı olunması ve bu, şu anda her ne kadar raporda 433 milyon yazsa da kaç lira olduğu belli olmayan borçların yavaş yavaş ödenmesi.

Bu borçlar ödenir mi? Şu andaki gelir durumu ile Eskişehirspor’un haliyle bu borç ödenemez. Bu borcun ödenemeyeceğini herkes biliyor. Ama bu borçları herkes yapmaya devam etti. Bile bile günü kurtarmak adına bu işler bu hale geldi. Şu anda bu borcun karşılanabilmesi mümkün değil. Şöyle diyenler var: Bu borç 150 milyona kapatılır. Evet, nasıl kapatılır? 3 belediye, 50 milyon atsın, kapatılsın. Bu çok kolay, çok basit ve çok tembel bir yaklaşım. Piyasayı bilmeden, belediyenin nakit olarak yardım edeceğini bilmeden, sırf belediye ya da belediye başkanlarını zorda bırakır mıyım acaba diye yapılan konuşmalar. Öyle konuşulmasın arkadaşlar, gerçekçi olacağız. Şimdiye kadar belediye olarak biz, Eskişehirspor’a yapacağımız desteği yaptık, yardım yaptık ama ne yazık ki bir teşekkür dahi almadık. Hep eleştirildik. Yılmaz Hoca üzerinden bizi eleştirdi arkadaşlar ama Eskişehirspor adına ağaç dikim töreni yaptılar, bizi çağırmadılar. Eskişehirspor partiler üstüdür; hiç kimse Eskişehirspor’u kendi partisinin sporu yapmaya kalkmamalı. Biz şu anda AKP spor gitsin, CHP spor gelsin istemiyoruz. Böyle bir yaklaşım Eskişehirspor’u bu hale getirdi.

Burada temel düşünce, temel niyet Eskişehirspor’un o şanlı günlerine geri dönmesidir. Ama o günlere dönmesi için Eskişehirspor’un bu borçlarının ödenmesi gerek. Bu borçlar nasıl ödenecek? Ben çok iyi hatırlıyorum, kongrenin birinde bu kürsüde konuşurken şunu demiştim: 1’er milyon lira verecek 100 kurum bulalım, Eskişehirspor kurtulur. Şimdi 1’er milyon verecek 33 kurum bulmak lazım ya da arkadaşlarımızın bize bu görüşmeler sırasında söylediğine göre, bu borcun 600 milyona, 700 milyona çıkma ihtimali varsa, 700 tane 1’er milyon verecek kahraman bulmak lazım. Eskişehirspor’a destek olacak insanlar küstürüldü, usandırıldı. Güven ortamı kayboldu; o nedenle böyle bir şansımız yok. Daha önce şirketleşme kararı alınmış, şirketleşme kararlarına uygun hareket edilememiş. Eskişehirspor sanki Eskişehirspor A.Ş. olunca sihirli bir değnek değecek ve hemen refaha ulaşacak; böyle bir kandırmaca yok.

Biz her türlü gücü kullanarak, her türlü imkanı kullanarak, her türlü ilişkiyi kullanarak bu borcu en az parayla ödemenin yolunu bulmalıyız. Ama ne yazık ki o alacaklı dosyalarını elinde tutan avukatlar, Eskişehir’de birileriyle ilişki mali yönetime gelirse, “Veli adamı saldırıyor.” Öyle bir şey olmamalı. Hepimiz eteğimizdeki taşı bugün döküp, bitirip, sıfırlayıp dostça başlamalıyız. Eğer bu başlangıcı yapamazsak, yani şu an Ulaş Bey’in yaptığı listeyi “Ben Ahmet’i beğenmedim, Mehmet’i beğenmedim, bu listeden bir halt olmaz” diye başlarsak, geçmiş olsun, bu iş yürümez. Bu iş yürümez; bu işi başka türlü yapalım dediğimiz zaman linç ettiniz bizi. Şimdi doğru hamleyi yapmak için herkes burada konuşsun ve sussun, konuşamayan da bir daha konuşmasın. Çünkü hasta komada, hastaya hepimizin kan vermesi lazım. Eğer bunu yapmazsak, hiç kimse bana Eskişehirspor’un şanlı tarihi, efsane... Bulamadığımıza göre, bin lira verip maça gelecek, 10 bin lira verip maça gelecek kişi bulmalıyız. Her hafta 1 lira verse, maç bileti 10 bin kişi olsa, her hafta 5 milyon gelirimiz olur. Ama taraftara sorsan, bu olmaz. Taraftar para vermeden maça gelmek ister, forma almadan maç yapmak istiyor. Forma almaz, maça gelmez, aidat ödemez; ondan sonra hesap sor. Hesap sormuyor zaten, niye? Çünkü parasını vermemiş.

Herkesin aklını başına toplaması lazım. Şu seçilecek yönetime bütün Eskişehir’in, bütün taraftarların destek olması lazım. Yapabildiği ölçüde kimisi 5 lira, kimisi 5 milyon lira mutlaka olmalı. Bu işi sağlarsak, daha sonraki aşamada Eskişehirspor’un o geçmişte alınan karar gereği bir üst kurul kurulmasıyla, birbirini denetleyen mekanizmayla, şeffaf yönetimle düzelebileceğini tahmin ediyorum. Bu konuda bugün çıkacak desteğin, umuyorum ve diliyorum ki, Eskişehirspor’un kaderini değiştirecek bir destek olması en önemli dileğimdir. Bunu sağlayacak olan gerçek Eskişehirspor taraftarıdır. Gerçek Eskişehirspor taraftarlarını göreve davet ediyorum. Saygılar sunuyorum.

Kaynak: Murat Dağtekin