Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milyonlarca emeklinin merakla beklediği maaş düzenlemesine ilişkin teknik çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Yeni modelde artış tutarlarının herkes için eşit olmayacağını vurgulayan Şimşek; prim ödeme gün sayısı ve yaş kriterlerinin esas alınacağını belirtti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2027 yılı bütçe görüşmeleri tamamlandı. Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Mehmet Şimşek, emekli aylıklarına yönelik yürütülen yeni çalışmanın ayrıntılarını paylaştı.

"Emekli Aylığı Bir Lütuf Değil, Kazanılmış Haktır"

Emeklilerin bütçeye yük olarak görüldüğü yönündeki eleştirileri kesin bir dille reddeden Bakan Şimşek, emekli aylıklarının çalışma hayatı boyunca ödenen primlerle kazanılmış anayasal bir hak olduğunu vurguladı. Enflasyonun sabit gelirlilerin alım gücünü doğrudan olumsuz etkilediğini ifade eden Şimşek, 2027 yılına yönelik alım gücünü destekleyici teknik bir çalışma yürüttüklerini belirtti.

Herkese Eşit Zam Olmayacak: Yaş ve Prim Esas Alınacak

Yürütülen düzenlemenin istisna olmaksızın tüm emeklileri kapsayacağını aktaran Şimşek, yapılacak artışın adaletli olması adına farklılaştırılacağını söyledi. Şimşek konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Düzenleme tüm emeklilerimizi kapsayacaktır. Yapılacak artışın emeklilerimizin yaş ve prim ödeme gün sayısına göre farklılaşmasının doğru olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla herkese aynı değil, yaşa ve ödenen prime göre seyyanen de olsa bir farklılaşmaya gidilmesi hususu çalışılıyor."

Nihai Çalışma Aralık Ayında Meclis'e Geliyor

Çalışmanın tek bir bakanlık nezdinde yürütülmediğini ve birçok kurumu ilgilendirdiğini belirten Şimşek, rakam zikretmek için henüz erken olduğunu kaydetti. Düzenleme takvimine de değinen Bakan Şimşek, "Nihai çalışma büyük ihtimalle Aralık ayı içerisinde yapılır ve bütçeden hemen sonra Meclis'in takdirine getirilir diye düşünüyorum" dedi.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi