Tunceli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, araç muayenesi sırasında kredi kartıyla ödeme yapan bir vatandaşın ödediği “ödeme kuruluşu hizmet bedeli”nin geri verilmesine karar verdi. Bu dava, ödeme sırasında ekstra ücret kesintisine maruz kalan araç sahipleri için yol gösterici nitelikte oldu. 1997 doğumlu M.T., Tunceli’de yaptırdığı araç muayenesinin ücretini kredi kartıyla tek çekim olarak ödemişti. Ödeme esnasında muayene bedeline ek olarak 127,62 TL tutarında hizmet bedeli yansıtıldı. M.T., bu tutarın iadesi için resmi yollara başvurdu.
Hakem Heyetinden Ret Kararı
M.T., iade talebini önce Tunceli İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı’na iletti. Ancak başvurusu reddedildi. Hakem heyeti kararının ardından vatandaş, konuyu yargıya taşıdı. Avukatı aracılığıyla Tunceli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı.
Mahkeme Kararını Açıkladı
Tüketici Mahkemesi sıfatıyla davayı inceleyen Tunceli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, hakem heyeti kararını iptal etti. Kararda, “5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun 17. maddesi gereğince üye iş yerlerinin kart hamilinden ek ödeme alamayacağı” vurgulandı. Bu gerekçeyle 127,62 TL’nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine hükmedildi.
Avukattan Emsal Vurgusu
Davacı avukatı Haydar Doğan, kararın tüm araç sahipleri açısından önem taşıdığını belirtti. “Hakem heyetince verilen ret kararı sonrası açtığımız dava lehimize sonuçlanmış ve komisyonun tarafımıza iadesine karar verilmiştir” dedi.
Vatandaşlara Yol Haritası
Avukat Doğan, haksız komisyon ödeyen kişilerin de benzer başvurular yapabileceğini hatırlattı. “Vatandaşlarımız, ödedikleri haksız komisyonların iadesi için tüketici hakem heyetlerine, taleplerinin olumsuz değerlendirilmesi durumunda ise ilgili mahkemelere başvurabilirler” sözleriyle çağrıda bulundu.