Türkiye'nin köklü devlet üniversitelerinden biri olan Anadolu Üniversitesi, yarım asrı aşan yükseköğretim tecrübesini şimdi de Endonezya’ya taşıyor.
1982 yılından bu yana açık ve uzaktan eğitim alanında önemli bir rol üstlenen ve 1 milyonu aşkın öğrencisiyle dünyanın en kalabalık öğrenci nüfusuna sahip üniversitelerinden biri olarak dikkat çeken Anadolu Üniversitesi, dijital eğitim altyapısı sayesinde Asya’nın kapılarını aralıyor. 50'den fazla ülkede öğrenciye sürdürülebilir öğrenim fırsatı sunan üniversite, Endonezyalı öğrencilerle birlikte Asya-Pasifik bölgesinde etkisini daha da genişletiyor.
Endonezyalı öğrenciler, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi kapsamında sunulan dört İngilizce lisans programında eğitim alma şansı yakalayacak. Bu programlar; İktisat, İşletme, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Uluslararası İlişkiler bölümlerinden oluşuyor. Ayrıca, çok sayıda Türkçe programa da kayıt olma imkânı bulunuyor. Türkçe programlara katılmak isteyen öğrenciler için ise iki yıllık Türk Dili ve Kültürü Programı aracılığıyla Türkçe öğrenme olanağı sunuluyor. Bu hazırlık sürecini başarıyla tamamlayan öğrenciler, dünyanın her yerinde geçerliliğe sahip diploma ile Anadolu Üniversitesi’nin sunduğu yaklaşık 50 Türkçe lisans ve önlisans programına kayıt yaptırabilecek.
Endonezyalı öğrenciler Türkiye'den diploma alabilecek
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, üniversitenin Endonezya açılımı kapsamında ülkede çeşitli temaslarda bulunarak eğitim fuarlarına katıldı ve birçok iş birliği görüşmesi gerçekleştirdi. Bu temaslarla, Türkiye ile Endonezya arasında akademik ilişkilerin gelişmesi, kültürel ve bilimsel alanlardaki etkileşimin artırılması amaçlanıyor. Temelleri 1958 yılında atılan ve Eskişehir merkezli olarak faaliyet gösteren Anadolu Üniversitesi, bugün öğrenci sayısıyla dünyanın en büyük üç üniversitesinden biri olarak kabul ediliyor. 1982’de başlatılan Açıköğretim Sistemi ise üniversitenin uluslararası alandaki başarılarında önemli bir rol oynuyor. 2005 yılından bu yana Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ni (ECTS) uygulayan Anadolu Üniversitesi, mezunlarına Diploma Eki (Diploma Supplement) sunuyor. Üniversite diplomaları, Türk Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınıyor ve bu sayede öğrenciler, küresel geçerliliğe sahip bir diplomayla mezun olma fırsatına sahip oluyor.
Sistem içerisinde pek çok kaynak yer alıyor
Anadolu Üniversitesi, kendi geliştirdiği e-Kampüs Öğrenme Yönetim Sistemi aracılığıyla öğrencilere zengin ve kapsamlı bir dijital eğitim deneyimi sunuyor. Sistem içerisinde dijital ders kitaplarından interaktif videolara, çevrim içi sınıflardan deneme testlerine kadar pek çok farklı kaynak yer alıyor. Bu yapı, öğrencilerin diledikleri yer ve zamanda, kendi öğrenme hızlarında ilerleyebilmelerine olanak tanıyor. Batı Avrupa’dan Orta Asya’ya, Kuzey Amerika’dan Afrika kıtasına, Avustralya’dan Balkan ülkelerine kadar uzanan geniş bir bölgede dijital eğitimi erişilebilir hâle getiren Anadolu Üniversitesi, “eğitimde fırsat eşitliği” ilkesini sınırların ötesinde uygulamayı sürdürüyor. Endonezya’da başlatılan bu yeni açılım da üniversitenin küresel vizyonunun önemli adımlarından biri olarak öne çıkıyor. Endonezya’daki eğitim programları ve detaylara ilişkin bilgilere ise https://ina.anadolu.edu.tr/ internet adresinden erişim sağlanabiliyor.