Emeklilerin temmuz zammı için geriye sayım sürerken, SGK Başuzmanı İsa Karakaş Ankara kulislerinden elde ettiği kritik bilgileri emeklilerle paylaştı. Karakaş’ın değerlendirmeleri, 6 aylık enflasyonla orantılı maaş artışını kesinleştirirken seyyanen zam veya diğer desteklerin yapılmayacağına da vurgu yaptı.
Birikimli Enflasyon Oranları ve 5 Aylık Rakamlar
Memleketimizdeki SSK ile Bağ-Kur emeklileri, büyük bir hasretle bekledikleri temmuz artışına artık gün sayıyor. İsa Karakaş'ın aktardığı değerlendirmelerle, yasal zam miktarının temeli sayılan TÜİK verilerinin beşinci aya kadar oluşturduğu kümülatif enflasyon, %16,60 olarak sabitleşti. Bahsi geçen meblağ üzerinden yapılacak hesapların üzerine yalnızca bir aylık eksik miktar kaldı. Kurumun son verilerindeki yüzde 1,52’lik Merkez Bankası tahmini eklendiği takdirde temmuz dönemi zam oranının kabaca yüzde 18,37 bandında tutunması beklenmektedir.

Mali Tedbirler ve Seyyanen Zammın Durumu
Siyasi partilerin bütçe kurullarındaki stratejistlerin hesapları, beklenen ferahlamanın gecikebileceğini gösterdi. Milyonların büyük bir sabırsızlıkla arzu ettiği seyyanen zam hususu, başkent kaynaklarına göre tamamıyla iptal edildi. Katı ekonomik mali tedbirlerin yanı sıra jeopolitik savaş senaryolarının sınırda açtığı harcamalar bahane edilerek mevcut oranlar haricinde dışarıdan destek zammı verilmesi uygun görülmedi. Ek bir bütçenin rafa kaldırıldığı başkentte bu dönemi de sessiz atlatmak adına yönetimin "sabret" minvalinde tavsiyelerde bulunacağı iddiaları yayıldı.
Taban Aylıkların Geleceği Rakam Ne Olacak?
Gündemi son derece sarsan en büyük başlıklardan biriyse dipte sürüklenen taban ödeme uygulaması. Halihazırdaki döngü aynen korunursa taban hesapların otomatik güncellenmesine geçilecek. Bilindiği gibi bu tutar önceki düzenlemeler neticesinde 20.000 lira sularındaydı. Yaratılan tabloda yüzde 18’lik bir şişirme hamlesinin yapılması olasılığı baz alındığında, bu kişilerin paralarının ortalama 23 bin 600 Türk lirasını aşabileceği dile getirildi. Tüm senaryolar sadece Temmuz istatistiklerinin akabinde son ve somut halini bulacaktır.


