ABD Başkanı Donald Trump’ın, Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook’u görevden almasının ardından, altın fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı. Bu gelişme, piyasalarda sert tepkilere yol açarken, yatırımcıların yönü bir kez daha altına çevrildi.
Özellikle altının ons fiyatında görülen hızlı yükseliş, dikkatleri bu alana çekerken, piyasalarda yıl sonuna ilişkin yeni fiyat öngörüleri de netleşmeye başladı.
Faiz indirimi ve istihdam verileri altına destek sağladı
ABD’de işsizlik oranlarındaki artış nedeniyle Fed’in faiz indirimi sinyali vermesi, altının değer kazanmasında önemli rol oynadı.
İstihdam verilerinin zayıf gelmesiyle birlikte merkez bankasının faiz düşürme hamleleri, altının yukarı yönlü hareketini hızlandırdı. Bu durum, yatırımcıların altın taleplerini artırarak piyasadaki arz-talep dengesini altın lehine çevirdi.
Özellikle son 4 aydır dalgalanma göstermeyen fiyatlar, Fed’in faiz indirimiyle birlikte hareketlendi. Dolar endeksindeki zayıflama da bu yükselişi destekleyen unsurlar arasında yer aldı. Fed’in faiz indirimine gitmesiyle birlikte dolar endeksi değer kaybederken, yatırımcılar güvenli liman olarak altına yöneldi. Doların ucuzlaması, altına olan talebi artırarak fiyatların yukarı yönlü baskılanmasına neden oldu. Bu nedenle son günlerde hem ons altın hem de gram altın fiyatlarında tarihi seviyeler görülmeye başlandı.

Yıl sonunda gram altın 5200 TL olabilir
Ekonomist Filiz Eryılmaz; “Fiyatların yükselmesinin iki nedeni var. Bunlar biri temel bir diğeri ise teknik nedenlerdir. Temel nedenlerinin en başında ABD Başkanı Trump ile FED Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook arasındaki çatışmanın getirdiği sonuçlardır. Bu gerginlik sonucu FED’in bağımsızlığına olan inanç bir hayli azalınca, yatırımcılar daha güvenli liman olan dolara yönelmeye başladı” dedi.
Altın yatırımcılarına uyarılarda bulunan Eryılmaz; “Kısa vadede altın alanların dikkatli olması lazım. Ons altın 3600 dolar civarına kadar yükseldi. Bunun yanı sıra gümüş piyasasında da yükselmeler oldu. FED’in faiz indirimini ve öncelikle piyasaların oturmasını beklemekte fayda var. Ama illa alınacaksa kademeli şekilde alınmasında bir sıkıntı olmaz. Yani elindeki sermayenin tamamını birine yatırmak yerine, belirli parçalara bölerek satın alımlar gerçekleştirilebilir” dedi.
Yıl sonu için gram altının 4800 TL ile 5200 TL arasında bir seviyeye ulaşması bekleniyor. Yatırımcıların tüm sermayesini aynı anda kullanmak yerine, parça parça alım yapmaları tavsiye ediliyor.


