İsrail, ABD ve İran arasındaki gerilimin derinleşmesi, küresel piyasalarda belirsizlik seviyesini artırırken enerji arzına dair endişeleri de büyütüyor. Petrol fiyatlarının ani yükselişi dikkat çekerken, altın ve gümüşteki geçici düşüşler piyasada ilginç bir tablo oluşturdu. Örneğin savaşın ilk günlerinde ons altın yaklaşık 5.200 dolar seviyesinde işlem görürken, son günlerde 5.000 doların altına indi. Gümüş fiyatları ise kısa süreli yükselişin ardından 26,79 dolar seviyelerine geriledi. Bu durum, yatırımcılar açısından dikkatle izlenen bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Çeyrek Altın 10-1

KISA VADELİ DÜŞÜŞLER

DEMAŞ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cumhur Kitiş, değerli metallerdeki bu hareketlerin çoğunlukla kısa vadeli dalgalanmalardan kaynaklandığını belirtti. Kitiş, "Jeopolitik risklerin yükseldiği dönemlerde değerli metallerde görülen kısa süreli düşüşler, genellikle daha büyük bir yükselişin habercisi olan yeniden fiyatlama süreci olarak değerlendiriliyor" dedi.

Gram Altın 8-9

ENERJİ PİYASASINDA RSİKLER BÜYÜYOR

Enerji piyasasında ise tablo daha kritik. Hürmüz Boğazı’nın kapanma ihtimali ve Körfez bölgesindeki güvenlik riskleri, küresel enerji arzı açısından ciddi tehditler oluşturuyor. Uluslararası ekonomi çevreleri, olası bir enerji krizinin küresel ekonomiyi resesyon riskiyle karşı karşıya bırakabileceğine dikkat çekiyor. Kitiş, "Enerji fiyatlarının hızla yükseldiği bir ortamda dünya ekonomisi kırılgan bir zeminde hareket ediyor. Enerji krizleri yalnızca fiyat artışı anlamına gelmez; aynı zamanda küresel büyümenin yavaşlaması ve yeni bir ekonomik daralma riskini de beraberinde getirir" değerlendirmesinde bulundu.

Gremse Altın 1-12

1970’lerde altın standardından petrodolar sistemine geçiş, küresel finans düzeninin temelini oluşturmuştu. Ancak son dönemde enerji ticaretinde dolar dışı ödeme yöntemlerinin gündeme gelmesi, sistemde potansiyel kırılmalara işaret ediyor. Özellikle İran’ın enerji taşımacılığında yuan ile ödeme yapan gemilere kolaylık sağlaması, enerji ticaretinde alternatif para birimlerinin güçlenebileceğini gösteriyor. Uluslararası politikadaki değişimler de küresel finans sistemini etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor. Kitiş, "Uluslararası kurumların etkisinin azaldığı bir dönemde ekonomik sistemler de belirsizlikle karşı karşıya kalıyor. Kurallara dayalı düzenin zayıflaması, yatırımcıların güvenli liman arayışını hızlandırıyor ve altın bu noktada yeniden merkezî bir rol üstleniyor" dedi.

Gram Altın 6-10

Küresel borçluluk, merkez bankalarının politikaları ve jeopolitik riskler, altının uluslararası finans sistemindeki rolünü yeniden öne çıkarıyor. Birçok ülkenin rezervlerinde altının payını artırması da bu eğilimi güçlendiriyor. Kitiş, yıl sonuna yönelik öngörüsünde, "Küresel para sistemindeki dönüşüm ve artan jeopolitik riskler göz önüne alındığında, altının ons fiyatının çok daha yüksek seviyelere ulaşması sürpriz olmayacaktır. Yıl sonuna doğru 10.000 dolar seviyesi artık uç bir senaryo olarak görülmemeli" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı