Yeni düzenleme onaylandı: Memurlara 247 bin TL'ye kadar ödeme yapılacak
Yeni düzenleme onaylandı: Memurlara 247 bin TL'ye kadar ödeme yapılacak
İçeriği Görüntüle

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, aşıların insanlık tarihindeki en önemli sağlık gelişmelerinden biri olduğunu vurgulayarak, aşı karşıtlığıyla mücadele etmenin toplumsal bir sorumluluk olduğunu ifade etti. Aşıların yalnızca Çocuk felci, Tetanoz ve Difteri gibi ciddi hastalıklara karşı bireysel koruma sağlamadığını, aynı zamanda bu hastalıkların yayılmasını büyük ölçüde engellediğini belirtti.

AŞIYLA ÖNLENEBİLİR HASTALIKLARLA ÇOK FAZLA CAN KAYBI YAŞANIYOR

Dr. Çebi, her yıl Nisan ayının son haftasında kutlanan Aşı Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, dünya genelinde her yıl milyonlarca çocuğun aşıyla önlenebilir hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini, ancak düzenli aşılama ile bu ölümlerin önemli bir kısmının önüne geçilebileceğini dile getirdi.

EN ETKİLİ YÖNTEM

Hekimlerin asıl görevinin hastalıkları tedavi etmekten önce onları önlemek olduğunu söyleyen Çebi, bu noktada aşıların en etkili yöntem olduğunu vurguladı. Türkiye’de aile sağlığı merkezlerinde çok sayıda hastalığa karşı ücretsiz aşı uygulandığını ve bu sayede her yıl binlerce çocuğun hayatının kurtarıldığını ifade etti. Sağlıklı bir gelecek için çocukların mutlaka aşılanması gerektiğinin altını çizdi.

AŞI OLMAYANLARDA VAKA ARTIYOR

Son yıllarda dünya genelinde aşılanma oranlarında düşüş yaşandığını da belirten Çebi, özellikle Avrupa’da Kızamık vakalarının ciddi şekilde arttığını ve bu vakaların büyük çoğunluğunun aşı yaptırmayan kişilerde görüldüğünü söyledi. Ayrıca Boğmaca ve diğer bazı hastalıklara karşı bağışıklama oranlarının da gerilediğine dikkat çekti.

Türkiye’de de benzer bir düşüşün gözlendiğini belirten Çebi, geçmiş yıllarda oldukça yüksek olan aşılanma oranlarının zamanla azaldığını ve bunun risk oluşturduğunu ifade etti. Bu nedenle, Dünya Sağlık Örgütü’nün aşı reddini küresel sağlık sorunları arasında gösterdiğini hatırlatarak, aşı karşıtlığıyla mücadelenin herkesin ortak sorumluluğu olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı