Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkul piyasasında vergi kaybının önüne geçmek ve kayıt dışı işlemleri azaltmak amacıyla MEVA adı verilen dijital takip sistemini tüm Türkiye’de devreye aldı. Gerçek satış bedelleri ile tapuda beyan edilen rakamlar artık karşılaştırmalı olarak analiz ediliyor. Bakanlık, tapu oyunlarını tespit etmek için düğmeye bastı.

Tapu 9-9

BELGELERİ GİZLEMEYE ÇALIŞANAN BAŞI DERTTE

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen MEVA sistemi, tapu kayıtlarından belediye ruhsatlarına, yapı kullanma izinlerinden vergi dairelerine kadar birçok kaynağı entegre şekilde tarayarak gerçek satış değerini tespit ediyor. Özellikle son aylarda yapılan alım-satım işlemleri bu kapsamda detaylı şekilde inceleniyor.

81 ildeki defterdarlıklarda oluşturulan özel birimler, bildirilen bedellerde ciddi farklılıklar tespit edilen işlemler için alıcı ve satıcılardan izahat talep ediyor. Bu kapsamda 2025 yılı itibarıyla yaklaşık 16 bin taşınmaz üzerinde analiz yapıldı ve 9 binden fazla kişiye uyarı bildirimi gönderildi.

Yapılan incelemeler sonucunda 2.475 mükellef gönüllü olarak beyanlarını güncelledi. Bu beyan artışlarıyla birlikte toplam 5,9 milyar liralık satış değeri yeniden bildirildi ve devlete 113,9 milyon TL tutarında tapu harcı kazandırıldı. Bu kişilere herhangi bir ceza uygulanmadı.

Tapu 8-7

YÜZDE 25 CEZA YOLDA

Ancak uyarıya rağmen eksik beyanlarını düzeltmeyenler için süreç farklı ilerliyor. Vergi müfettişleri tarafından başlatılan incelemeler sonucunda eksik beyanlar için %25 oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor. Ayrıca tapu harçları da gecikme faiziyle tahsil ediliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MEVA sisteminin kısa süre içinde tüm vergi dairelerinde aktif hale geleceğini belirtti. Bu sistemin yalnızca tapu harçları için değil, kira gelirlerini denetlemek amacıyla da kullanılacağını açıkladı. Böylece birden fazla evi olup kayıt dışı kira geliri elde edenler de tespit edilecek.

Bakanlık, beyanda bulunurken eksik ya da hatalı bilgi veren vatandaşların pişmanlık hükümlerinden faydalanarak cezai işlem uygulanmadan tapu harcını doğru şekilde yatırabileceğini de hatırlattı.

Kaynak: Karar