Emekliye ek ödemeler başladı! Banka promosyonları açıklandı Emekliye ek ödemeler başladı! Banka promosyonları açıklandı

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Ernst & Young tarafından yayımlanan son rapora göre, Türkiye, 2022 yılında Fransa, İspanya, ABD, İtalya'nın ardından en çok ziyaretçi ağırlayan beşinci ülke oldu. İstanbul ise 2023'ün ilk yarısında son beş yılın ziyaretçi rekorunu kırarak dikkat çekiyor.

Rapora göre, turizm endüstrisindeki dinamik değişimler ve trendler, 2023 yılının sürdürülebilirlik, teknoloji, kültürel deneyimler, sağlık ve güvenlik trendlerinin birleştiği bir yıl olarak öne çıkmasına neden oluyor. Seyahat tercihlerinde çevre dostu seçeneklere verilen önem artarken, karbon ayak izini azaltan uçuşlar, yeşil konaklama ve ekolojik turizmin tercihler üzerinde belirleyici bir rol oynadığını ortaya koyuyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin verilerine göre, İstanbul Havalimanı 2023 yılı ekim ayında dünya genelinde en yoğun havalimanları arasında yer alıyor. Türkiye'nin turizm gelirleri 2023'ün ilk yarısında yıllık bazda yüzde 27 artarak 21,7 milyar dolara ulaştı.

Türkiye en çok ziyaret edilen ülkeler arasında

Raporda, Türkiye'nin, toplam 51 milyon ziyaretçi ile 2022 yılında en çok turist ağırlayan 5. ülke olduğu bildirilirken, 2023 yılının ilk yarısında bu rakamın 2022 ilk yarısına göre yüzde 21 artarak 22 milyon olarak yansıdığı açıklandı. 2023 yılının ilk yarısında ziyaretçilerin geliş amacının yüzde 76,2'lık oranla "seyahat, eğlence, spor ve kültürel faaliyetler", yüzde 16,6'lık oranla "akraba ve arkadaş ziyareti" olarak kaydedilen raporda, Türkiye’ye “alışveriş" için gelenlerin oranının ise önceki yıllarla benzer biçimde yüzde 3’te sabit kaldığı belirtildi.

Raporda, 2023 ilk yarısında Türkiye’yi en çok ziyaret eden turist grubunu önceki yıla göre yüzde 34 artarak 5,2 milyon kişiye ulaşan Rus ziyaretçilerin oluşturduğu vurgulandı. Rusya'dan gelen ziyaretçilerin toplam ziyaretçi sayısının yüzde 13'ünü, ikinci sıradaki Almanya'dan gelen turistlerin ise yüzde 12'sini oluşturduğu bildirilen raporda, İngiltere'den gelen ziyaretçi sayısının da önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artış göstererek 3. sırada yer aldığı aktarıldı.

Rus turistlerden yoğun ilgi

Rapora göre, 2023'ün ilk yarısında Türkiye'yi en çok ziyaret edenler arasında Rus ziyaretçilerin oluşturduğunu, Rus ziyaretçilerin bir önceki yıla göre yüzde 34 artarak 5,2 milyon kişiye ulaştığı ifade ediliyor. İstanbul ise 2023'ün ilk yarısında 11 milyon 524 bin yabancı ziyaretçiyle en çok tercih edilen şehir konumunda bulunuyor.

Şampiyonlar Ligi Finalinin İstanbula etkisi

İstanbul'da 10 Haziran’da Inter Milan ile Manchester City arasında oynanan Şampiyonlar Ligi finali, ev sahibi şehre yaklaşık 75 milyon avro (80 milyon dolar) ekonomik katkı sağladığı kaydedildi.
 

İstanbul en çok ziyaret edilen şehilrler arasında

İstanbul'un, 2023 yılının ilk yarısında 11 milyon 524 bin yabancı ziyaretçiyi ağırladığı belirtilen raporda, 2023'ün ilk yarısında İstanbul'u ziyaret eden yabancı ziyaretçi oranının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,22 artış gösterdiği kaydedildi.

Raporda, 2022 yılında İstanbul'u 12,82 milyon yabancı ziyaretçiyle Akdeniz kıyısında yer alan ve tatil köyleriyle tanınan Antalya takip ederken, listenin üçüncü sırasında, 4,64 milyon yabancı ziyaretçiyle hem Bulgaristan hem de Yunanistan’a sınırı olan Edirne, dördüncü sırasında ise Bodrum, Marmaris ve Fethiye ilçeleriyle ünlü Muğla yer aldı.

Seyahat ve turzimin katkısı büyüyor

Rapora göre , dünya genelinde seyahat ve turizm sektörünün küresel ekonomiye katkısının arttığı, Türkiye'nin turizm gelirlerinin GSYH'ye katkısının son üç yılda yüzde 2,1'den yüzde 5,1'e yükseldiği belirtiliyor. 2022'de seyahat ve turizm sektörünün küresel GSYH'ye katkısının yüzde 7,6 olduğu, bu rakamın 2023'te 9,5 trilyon dolara, 2033'te ise 15,5 trilyon dolara ulaşmasının öngörüldüğü ifade ediliyor.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi