Türkiye’de şehirler arası ulaşım sektöründe ezber bozan bir personel alımı ilanı yayınlandı. Bir seyahat şirketi, bünyesinde görevlendirmek üzere işe alacağı otobüs şoförlerine aylık 100 bin lira maaş ödeyeceğini duyurdu. Yüksek maaş teklifi kısa sürede sektörde geniş yankı uyandırırken, direksiyon başındaki binlerce sürücünün gözü ilan detaylarına çevrildi.

Şirketin belirlediği başvuru şartları ise oldukça katı kurallara dayanıyor. İlana başvuracak adayların 30 ile 55 yaş aralığında olması, kesinlikle sigara kullanmaması ve direksiyon başında telefonla temasının bulunmaması gerekiyor. Adaylarda aranan diğer nitelikler arasında kaza yapmamış olmak, ceza puanında 40 sınırını aşmamak, sabıka ve icra takibi bulunmamak gibi şartlar yer alıyor. Peron deneyimi olan adayların hedeflendiği alımlarda yalnızca İstanbul, İzmir ve Mersin illerinde ikamet eden ve tam teşekküllü sağlık raporu sunabilen sürücüler değerlendirmeye alınacak.

Otobüs 2-3

Aylık 100 bin liralık maaş teklifinin yanında sürücülerin çalışma ve dinlenme süreleri tamamen yasal mevzuat çerçevesinde yürütülecek. Şoförlerin mevzuat gereği aralıksız en fazla 4,5 saat araç kullanma hakkı bulunuyor. Bu sürenin sonunda en az 45 dakikalık mola verilmesi şart koşulurken, söz konusu mola 4,5 saatlik sürüş içinde 15'er dakikalık parçalar halinde de kullanılabiliyor. Çift şoförün yer aldığı ya da vardiya mesafesinin kısa olduğu seferlerde sürücülerin günlük araç kullanım süresi 4,5 saatle sınırlı kalabiliyor.

Yasal düzenlemeler uyarınca bir otobüs şoförü 24 saatlik süre zarfında toplamda en fazla 9 saat direksiyon sallayabiliyor. Her 24 saatte bir en az 11 saat kesintisiz dinlenme zorunluluğu bulunan şoförlerin tüm bu sürüş ve mola süreleri, araçlardaki dijital takograf cihazları üzerinden anlık olarak kayıt altına alınıyor. Yol denetim noktalarında dijital verileri inceleyen trafik ekipleri, kurallara uymayan sürücü ve firmalara ağır cezai işlemler uyguluyor.

iş ilanı

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi