Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik zorluklar ve yüksek enflasyona bağlı yaşanan hayat pahalılığı, asgari ücretle geçimi imkansız hale getirdi. Dört kişilik bir aile, üç öğün sadece simit ile çay tükettiğinde ve 2 bin lira ile 2 bin 500 lira arasında 1+1 gibi küçücük bir evin kirasını ödediğinde dahi ortaya çıkan rakam neredeyse asgari ücreti buluyor.

Ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve buna bağlı yaşanan hayat pahalılığı, asgari ücretle geçimi neredeyse imkansız kıldı. Dört kişilik bir aile, üç öğün boyunca, tanesi 4 liradan simit, bardağı 3 liradan çay tükettiğinde ve 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında kira ödediklerinde dahi ortaya yaklaşık 5 bin lira gibi bir rakam çıkıyor. Bu durum, 5 bin 500 lira olan asgari ücretle yaşamın imkansız olduğunu ortaya koyuyor.

Konuyu eskisehir.net mikrofonuna değerlendiren vatandaşlar, asgari ücretle geçimin imkansız olduğunu söyledi. “Devamlı simit, ekmek yesen bile yetmiyor” diyen Eskişehirliler, asgari ücretin şu anda minimum 7 bin 500 lira olması gerektiğini savundu.

“Halkı düşünen yok”

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Bir aile, simit ve çay tüketse bile geçinemiyor’ sözleri aklıma geldi” diyen 33 yaşındaki Kemal Sarmaşık, “Şimdi geçinebiliyorlar mı? Bence geçinemezler… Asgari ücrete tarihteki en büyük zam geldi zaten. Zincir marketler, halkın maaşlarına aldığı zamlara göz diktiler ve fazlasıyla aldılar. Şekerin kilosu 10 liraysa 20-30 lira yaptılar. Bana 5 bin lira zam yapıyorlar, market sahipleri 10 liralık ürünü 20 liraya satıyorlar. Halkı düşünen yok” diye konuştu.

“Evde hep menemen yeniyor”

İnsanların asgari ücretle geçinemediklerini savunan 58 yaşındaki Saadettin Eren, “Çünkü alım gücü düştü. Asgari ücretle çalışan birisi evine et götüremez. Anca menemen yiyorlar… Evde hep menemen yeniyor. Emeklinin de durumu aynı… En düşük emekli maaşı 3 bin 500 liraya çıktı. Onlar da az alıyorlar. Maaşları yetmiyor. Bir de evleri kira olursa iyice yandılar… Nerede çalışacağını bilemiyorlar. Emekli olmuş, evde oturamıyor. Simit de 4 lira olmuş, onu da alamıyor. Asgari ücret 7 bin 500 lira olmalı. Kenar mahallelerde bile kiralar 2 bin 500 lira civarında. Yeni evlenecek birisi 3 bin 500 liradan aşağı kiralık ev bulamıyor. 5 bin 500 lira asgari ücret yetmez” dedi.

“Devamlı simit, ekmek yesen bile yetmiyor”

Asgari ücretle geçinmenin mümkün olmadığını dile getiren 70 yaşındaki Eşref Savaş da “Devamlı simit, ekmek yesen bile yetmiyor. 2 bin 500 lira kira… 2 bin 500 lira da faturalar gelir. Rakam, 5 bin liraya ulaştı bile… Ne yiyecek, içecekler? Asgari ücretin 8-9 bin lira olması lazım. 10 bin lira da olsa yetmez. 1 kilo et alıyorsun, 250-300 lira… Peynirde de durum aynı... Asgari ücretin 10 bin lira olmasını isterdim ama bu sefer de işverenler bunu karşılayamaz. En fazla 8 bin 500 lira olur” bilgisini verdi.

“Geçinebilirler, niye geçinemesinler?”

Vatandaşların hesaplı davrandıklarında geçinebileceklerini savunan 72 yaşındaki Meryem Kurt ise “Simit yemek zorunda değiller. Geçinebilirler, niye geçinemesinler? Asgari ücretin 7 bin 500 lira olması lazım. Hayat şartları pahalı… İnsanların okula giden çocuğu vardır, kirada oturuyordur… Asgari ücrete zam yapıldığında piyasadaki ürünlerin fiyatlarının yükselmemesi lazım… Hükümettekiler kontrollü gitsin. Marketleri kontrol etsinler. Herkes istediği fiyatı koyuyor. Fiyatları kontrol etsinler” yorumunu yaptı.

“Bence geçinebiliyorlar”

Asgari ücretin geçim için yeterli olduğunu ifade eden 19 yaşındaki Yusuf Yiğitsatır, “Geçinebilirler. Ben geçiniyorum, ailemle kalmıyorum. Bence geçinebiliyorlar. Asgari ücret, yeni yılda 8 bin 500 lira olur bence... Ben de 8 bin 500 lira olmasını isterdim. Bu miktar geçim için yeter ama piyasadaki ürünlere zam gelirse yine yetmez. Piyasadaki ürünlere zam gelmeyecek, asgari ücret biraz daha yükseltilecek” değerlendirmesinde bulundu.