Koronavirüs Bilim Kurulu'nun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile gerçekleştirdiği kritik toplantı sona erdi. Bakan Koca toplantı sonrası, Çin'de kullanılan ve başarılı olan bir ilacın Türkiye'de de kullanılmaya başlandığını duyurdu. Koca, sokağa çıkma yasağı ile ilgili de, "Sokağa çıkma yasağıyla ilgili, herkes kendi OHAL'ini ilan edebilir. Bunu illa devletin ilan etmesi gerekmiyor" dedi.

Bakan Koca:  Kaybettiğimiz 30 kişi ileri yaş kronik hastalığı da olan hasta grubu oldu. Önümüzdeki günlerde bütün vakalarla ilgili yaş aralığı dahil olmak üzere şeffaf bir şekilde göstermiş olacağız. Kaç hastanın olduğu, iyileşenlerin kaç kişi olduğu, yoğun bakımdaki hasta sayısı, bu süreçte kaybedilen vakaların da yaş aralığını şeffaf bir şekilde vermiş olacağız. 91 yaşa kadar var. 60'ın altında iki hasta var. Onun dışında bütün hastalar 60'ın üzerinde.

"OKUL TATİLİYLE İLGİLİ ÇARŞAMBA AÇIKLAMA YAPILACAK"

Milli Eğitim Bakanlığımızda çarşamba günü Bilim Kurulu'na katılmak üzere konuştuk. Çarşamba günü eğitim konusunu gündemimize almış olacağız. Herkese açık bir şekilde davetimizi yapıyoruz. Aşı konusunda kim neyi ne kadar yapabiliyorsa, kimde ne kadar bilgi varsa bizimle paylaşsın istiyoruz, dediğiniz kişi dahil olmak üzere. Bu paylaşacağı bilgiyi bekliyoruz.

"VAN BUNLARIN İÇİNDE ÖNE ÇIKAN BİR İLİMİZ DEĞİL"

Biz hiçbir şekilde hiçbir kitten, hiçbir labaratuvar testinden ücret almıyoruz, almayacağız, alanlara da izin vermeyeceğiz. Biz gelen kitlerimize, aldığımız kitlere kendimiz paramızı vererek alıyoruz, ilaç dahil olmak üzere.Van özelinde şu an artan vakamız var ama sayısı 10'un üzerinde bir vaka değil. Yaygın olarak şu an Türkiye'de sadece bir bölgeye lokalize değil, neredeyse ülkenin genelinde pozitif vakaların olduğunu biliyoruz. Van bunlar içinde öne çıkan ilimiz değil. 

VAKALARIN TÜM TÜRKİYE'YE YAYILDIĞINI SÖYLEYEBİLİRİM"

OECD sayılarına göre yoğun bakım ve en fazla yatak sayısına sahip ülkeyiz. Şu süreçte herhangi bir sorun olmadığını önemli olan bu süreçte vatandaşımızın kendilerini izole etmelerini, hastalığın erken döneminde Bilim Kurulu'nun da önerdiği gibi ilacın başlaması ve solunum sıkıntısının oluşumunu önlemek. Yapılması gereken en uygun tedaviyi hızla devreye sokarak, o ilaçla ilgili 11 günden 4 güne çekildiği bilgisini biliyoruz. Bunu hastalarımıza uyguladıktan sonra daha net söyleyebilir olacağız. Tüm Türkiye'ye yayıldığını söyleyebilirim.