Türk limanlarına demirli lüks Rus oligark yatlarının fotoğraflarını TBMM’de gösteren TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Tüm dünya bunu konuşuyor! Karasularımıza 32’den fazla yat girmiş! En az 13 tanesi demirli! İsimleri, yerleriyle biliniyor. Biz burada Rus işgalini kınayan bildiriler yayımlayalım, Meclis Başkanı Mustafa Şentop Kırım Zirvesi'nde ‘Bu işgal yok hükmündedir’ desin. Sarayın umurunda değil. Saraydakiler Putin'in destekçilerine kol kanat açıyor. Bir de bunun adına ‘tarafsızlık’ diyerek bizi ve dünyayı kandırmaya çalışıyorlar. Bu fotoğrafın adı tarafsızlık falan değildir! Bu fotoğrafın adı düpedüz ambargo fırsatçılığıdır, yaptırım fırsatçılığıdır! Meclis kürsüsünden uyarıyoruz: ‘Bunun adı yeni Reza Zarrab'lar yaratmaktır, bunun adı yeni ayakkabı kutuları demektir, yeni para sayma makineleri demektir’” dedi.

HARİTAYI GÖSTERDİ, TEK TEK SAYDI

TBMM'de TSK'nın Mali ve Orta Afrika Cumhuriyetindeki görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına dair Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi’nde CHP adına konuşan, TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi ve Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, AKP’nin dış politikasını eleştirirken uluslararası yaptırımlar nedeniyle Türk limanlarına demirlenen Rus oligarkların lüks yatlarını gündeme getirdi.

Uluslararası basında Türkiye’ye sığınan oligarkların yatlarının isimleri ve yerleriyle yayınlandığını anımsatan Çakırözer şöyle konuştu:

“Putin'in baş destekçisi Rus oligarkların yatları bunlar. Öyle böyle değil, her biri yüz milyonlarca dolar. Tek tek haritada yerleri işaretlenmiş. Uluslararası yaptırım kararı var, hiçbir yere gidemiyorlar. Vah vah! Türkiye'ye sığınmışlar. 32'den fazla yat girmiş karasularımıza, en az 13 tanesi demirli şu anda. İsimleriyle, yerleriyle biliniyor: Preadator, Solaris, Titan, Ragnar, Romeo, Flying Fox, Halo, Eclipse, Anna, Garcon, Pasific…. Kim bu oligarklar? Moskova'daki savaş makinesinin destekçileri belki de gizli ortakları. Hangisinin, hangi yatı Türkiye'nin neresinde, hepsi biliniyor, yazılıyor, görüntüleniyor” diye konuştu.

MECLİS KINIYOR, SARAY KOL KANAT AÇIYOR…

Zagreb’te düzenlenen Uluslararası Kırım Platformu Birinci Paramenterler Zirvesi’ne katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop’un toplantıda Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini eleştiren sözlerini hatırlatan Çakırözer, buna karşılık iktidarın Rusya’ya yaptırımları delen tavrına tepki gösterdi. Çakırözer şöyle konuştu: “Ukrayna Parlamentosu Dışişleri Komisyonu ile TBMM Dışişleri Komisyonumuzun toplantısında Cumhuriyet Halk Partisi temsilcisi olarak bizzat, ben konuyu gündeme getirerek Sayın Şentop'a çağrıda bulunmuştum. ‘Türkiye en üst düzeyde bu toplantıya katılmalı’ demiştim. Sonuçta, Meclisimizin Kırım Zirvesinde en üst düzeyde katılım sağlaması hem Kırım Tatarı soydaşlarımızı memnun etti, hem de Rusya'nın hukuksuz işgali altında ulusal egemenliğini koruma mücadelesi veren Ukrayna'yı memnun etti. Şentop orada ‘Rusya'nın Kırım, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'u ilhakını tanımıyoruz, bunlar yok hükmündedir. Kırım ve ilhak altındaki diğer bölgeler dâhil Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne Türkiye sarsılmaz destek veriyor’ dedi. Meclisimizin resmî tutumunu ortaya koyması açısından önemli açıklamalar. İyi, güzel ama bu söylemle eylem birbirini tamamlamıyor. Saraydaki tek adam yönetimi Rusya'ya kendisini öyle bağlamış ki Meclis Başkanının sözlerinin bile hiçbir anlamı kalmıyor. Çünkü Şentop Kırım Zirvesi'ndeyken dünya basınında Türkiye karasularındaki Rus oligarkların lüks yatları konuşuluyor! Biz burada savaşı kınayan bildiriler yayımlayalım Sayın Şentop gitsin Kırım Zirvesi'nde konuşsun sarayı umurunda değil. Onlar ne yapıyor? Putin'in destekçilerine kol kanat açıyor.”

“UYARIYORUZ: YENİ ZARRABLAR YARATMAYIN!”

Rus oligarkların yatlarının Türkiye’ye demirlemesinin iktidar tarafından ‘tarafsızlık politikası’ diye sunulamayacağını belirten Çakırözer, “Bir de bunun adına ‘tarafsızlık’ diyerek bizi ve dünyayı kandırmaya çalışıyorlar. Tahıl güvenliği için yürütülen diplomasi tarafsızlıktır, önemlidir, değerlidir. Barış için çaba göstermek, ara buluculuk girişimlerinde bulunmak doğrudur ama buradan uyarmak isterim, bu fotoğrafın adı ‘tarafsızlık’ falan değildir, bu fotoğrafın adı düpedüz ambargo fırsatçılığıdır, yaptırım fırsatçılığıdır. Bunun adı yeni Reza Zarrab'lar yaratmaktır, bunun adı yeni ayakkabı kutuları demektir, yeni para sayma makineleri demektir” dedi.

“HANİ AHLAK, HANİ VİCDAN..”

Çakırözer Rus oligarkların yatlarının ülkeye girişine izin verenlere de Meclis’ten çağrıda bulunarak, “Ukrayna'da yaşanan zulümden ölen, işkence gören binlerce sivilden haberiniz var mı? Yerinden edilen milyonlardan, ülkelerinin kurtuluşu için savaşan Ukraynalı askerlerin eşleri ve çocuklarının Türkiye'ye sığındıklarından haberiniz var mı? Bursa'da, Eskişehir'de, Elâzığ'da ve başka şehirlerde geçici olarak misafir ediyoruz. Eskişehir'de birkaç kez ziyaret ettik; belediyelerimiz, merkezî idare destek veriyor. Sayın Emine Erdoğan o anneleri bizzat ağırladı, çocuklarının konserini dinledi. O zaman kim bu vicdansız ambargo fırsatçıları? Bu yatlar neyin nesi? Yani şimdi siz Moskova'daki savaş makinesinin ortağı bu oligarkları Türkiye'ye sığınan o Ukraynalı kadınlar ve çocuklarla bir kefeye mi koyuyorsunuz? Bu fotoğrafın anlamı tam da budur!” dedi.

Türkiye’nin, Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılmama politikasının ‘her istediğini yapmak’ anlamına gelemeyeceğini belirten Çakırözer, “Hukuken uymak zorunda olmayabilirsiniz ama bir de yazılı olmayan ahlaki, vicdani ilkeleriniz yok mu sizin? Hiç mi rahatsız olmuyorsunuz bunları gördüğünüzde? İşin kolayını bulmuşsunuz: Ne gerek var vicdan azabına Hemen sarayın sarayın sansürcüleri devreye girsin, herkesin gördüğünü biz görmezden gelelim. Bu haberlere ‘Dezenformasyondur’ damgası vurun, rahat etsin vicdanlarınız. Savaşmış, kadınlar çocuklar ölüyormuş kimin umurunda! diye konuştu.

“34 ŞEHİDİN HESABINI SORMAYIP RUSYA’YA DAHA BAĞIMLI YAPTILAR!”

Çakırözer konuşmasında 27 Şubat 2020’de Suriye’de 34 askerin şehit olduğu saldırının sorumlularından hesap sorulmamasını da eleştirdi. Çakırözer, “Her tezkerede ısrarla sormaya devam ediyoruz! ‘34 askerimizin hesabını sorabildiniz mi? O askerlerimizin şehit edilişinde sorumluluğu bulunduğu Türk devlet yetkililerince açıkça ifade edilen Rusya'ya karşı ne yaptınız?’ Hiçbir şey. Tam tersine, Türkiye'yi eskisinden daha da fazla Rusya'ya bağımlı yaptınız. Hesabını sordunuz mu? Bir kuru özür olsun alabildiniz mi? Hayır. Sizin o hep övündüğünüz ilkeli, onurlu dış politikanız işte, ancak bu kadar ilkeli, ancak bu kadar onurludur” dedi.