Eskişehir iş ilanları için tıklayın

Açılımı tarım, turizm ve takas olan TaTuta, Buğday Derneği tarafından yürütülen, gönüllü veya konuk olarak katılabileceğiniz ekolojik çiftlik tasaları üreten bir oluşum. TaTuTa projesinin ana amacı Türkiye’de ekolojik tarımla geçinen çiftçi ailelerine mali, gönüllü işgücü ve bilgi desteği sağlayarak ekolojik tarımı teşvik etmek ve sürdürülebilirliğini sağlamaktır.

WWOOF 1971’de kurulan güven ve takasa dayalı kültürel ve eğitsel deneyimleri teşvik ederek, sürdürülebilir bir küresel toplum inşa etmek için, gönüllüler ile organik çiftlikleri bağlayan dünya çapında bir harekettir. Buğday Derneği ise WWOOF’un Türkiye temsilcisi olarak bu görevi üstleniyor ve TaTuTa’yı projeye dahil ediyor.

Gönüllü, işgücü, bilgi ve tecrübe desteği sağlayarak çiftlikte gönüllü olarak çalışan kişiler. Çalışma karşılığında gönüllünün konaklama ve yemek ihtiyaçları çiftlik tarafından karşılanıyor. Konuk ise; konaklama ve aldığı hizmetlerle ilgili mali desteğini aracısız olarak çiftliğe veren kişidir. Konuklar için çiftlikte çalışma zorunluluğu yoktur. Ülkemizde TaTuTa gönüllüleri ve konukları için çiftliğini açan, Marmara’dan Doğu Anadolu’ya kadar 8’i, Çanakkale’de, 17’si Muğla’da, 6’sı Antalya’da, 8’i Samsun’da ve 5 tanesi Artvin’de olmak üzere toplamda 92 tane TaTuTa çiftliği var. Bugüne kadar yarısına yakını yurt dışından olmak üzere 5 bini aşkın gönüllünün TaTuTa Projesi'nden yararlandığını belirten proje koordinatörü Ahmet Berkay Atik, deniz kum güneş sebebiyle kıyı sıcak kesimlere yoğun talepten bahsederken, Karadeniz, Doğu Anadolu, İç Anadolu bölgelerimizdeki çiftliklere de ilgi olmasını beklediğinin altını çiziyor.

Çiftlikler günlük kurs hizmeti de veriyor. Bizevdeyokuz.com sitesinin blogger çifti kurslarından şöyle bahsediyor, “Hem ekonomik bir seyahat alternatifi olan, hem de insana kendini geliştirme imkânı sunan TaTuTa’lar sıklıkla gezginler ve doğa dostu seyahat severler tarafından da tercih ediliyor. TaTuTa çiftliklerinde her yaştan yerli yabancı doğa dostu gönüllüler, yerel halk, gezginler ve maceraperestler bir arada, uyum içinde ekolojik üretim yapıyor, öğretiyor ve öğreniyor. Permakültüre giriş, şifalı bitkiler atölyesi, fitoterapi, homeopati, doğal yapı atölyesi, doğa gözlem, çocuk kampları gibi birçok kurs gerçekleştiriliyor. TaTuTa’lar kâr amacı gütmese de masraflarını çevirmeleri gerektiği için bu kurslar ücretli.”

TaTuTa’nın amaçları arasında ekolojik yaşam hareketinin içerisindeki gruplar ve bireyler arasındaki iletişimi güçlendirmesinin yanında öncelikle kırsal nüfus için, doğal döngülerle dost, sürekli bir yaşamsal kaynak oluşturması yönünde sağlıklı örneklerin oluşturulmasını destekliyor. Şehirde yaşayan insanların ekolojik çiftliklerdeki yaşamı deneyimleyerek, ekolojik yaşam ile ilgili sorumluluklarını içselleştirmesi ve böylece günlük yaşamında daha fazla uygulamaya sokması, doğaya yabancılaşmamasını hedefliyor. Tüketici ve üretici faaliyetlerinde ilk elden ekolojik yöntem, deneyim ve bilgi paylaşımı ile doğa dostu üretim ve tüketim modellerinin desteklenmesi yoluyla, toprak, hava su kalitesinin, biyolojik çeşitliliğin, iklimlerin ve diğer doğal döngülerin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine katkı sağlıyor.

Gönüllüler, çiftliklere internet üzerinden veya Gençtur şubelerinden kayıt yaparak katılım sağlıyor. Yılda bir kez 80 TL karşılığında kayıt gerçekleşiyor. Bu ücret 1 sene boyunca gönüllü veya konuk olarak istediğiniz kadar çiftliği ziyaret etmenize olanak sağlıyor. Aynı zamanda ücret Gençtur’a bağışlanıyor. Gençtur ise 1979’da kurulan, bireylerin sosyal ve kültürel gelişimlerine destek olacak her türlü etkinliğe en uygun koşullarda katılmaları için olanaklar geliştirmeyi amaçlayan bir sosyal girişimdir. 7’den 70’e fotoğrafçılık, kısa film ve drama, tarhana-salça yapımı, yoga gibi konulu kamplarında olanak sağlıyor. Yaşlara uygun uluslararası gönüllü çalışma kamplarında yer açıyor ya da bir tren bileti ile tüm Avrupa’yı baştan sona gezme imkânı sunuyor. Gençtur, 1959 yılında “Türkiye Gönüllü Çalışma Kamplarını Teşvik Derneği (TGÇKTD) adı ile kurulan 1970’li yıllarda ise Gönüllü Hizmetler Derneği olarak çalışan oluşumun devamıdır. Bireysel ve sosyal gelişimin yanında ekolojik sistemi de baz alan dernekler hepsi birbirini destekliyor.